Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

Kerekíthető-e a munkaidő?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 25. péntek, 10:12

Egy munkáltatónál 30 percre kerekítve vonnak le a munkavállaló teljesített napi munkaidejéből, ha elkésik, vagy hamarabb hagyja el a munkahelyét. Szabályos ez az eljárás? Lehet-e kerekíteni a munkaidő elszámolásánál? – olvasható a munkajog.hu oldalán.

   A Munka Törvénykönyve (Mt.) alapján a munkáltató – többek között – köteles nyilvántartani a munkavállalók rendes és rendkívüli munkaidejével kapcsolatos adatokat. E nyilvántartásból naprakészen megállapítható kell lennie a beosztott, valamint a teljesített rendes és rendkívüli munka kezdő és befejező időpontjának is. Így minden nap rögzíteni kell, hogy a munkavállaló pontosan milyen időtartamban végzett munkát.
 
   A nyilvántartás és elszámolás mértékegységére az Mt. nem ad eligazítást. Ugyanakkor nincs mód a munkavállalót hátrányosan érintő kerekítés alkalmazására, a munkavégzés pontos időtartamát kell rögzíteni. Ilyen módon az egy órát el nem érő, percekben kifejezhető munkavégzést is nyilván kell tartani, majd a bérfizetésnél kerekítés nélkül elszámolni. Nincs ugyanis olyan szabály, ami felhatalmazna arra, hogy a munkavállaló tényleges teljesítésétől a munkavállaló hátrányára eltérve fizessen bért a munkáltató. Hasonló szankció csak – kollektív szerződés, ennek hiányában munkaszerződés felhatalmazása alapján alkalmazott – fegyelmi büntetésként képzelhető el, miszerint késés esetén a munkáltató félórányi bérnek megfelelő pénzbüntetést alkalmaz.
 
   Hangsúlyozom, hogy a munkáltató nem hivatkozhat arra, hogy az általa rendszeresített elektronikus beléptető és/vagy munkaidő-elszámoló rendszer legkisebb egységként csak fél órát tud kezelni. A programokat kell ugyanis a jogszabályokhoz igazítani, nem pedig fordítva.
 
   Nincs akadálya viszont a munkavállalóra kedvező kerekítéseknek, a munkavállalóra javára történő eltérés ugyanis megengedett. Hasonló szabályt az Mt. is alkalmaz a felmentési idő és szabadság (betegszabadság) számításánál, amikor is a töredéknapokat egész napként kell figyelembe venni. Sokszor ésszerű is valamilyen kerekítési szabály alkalmazása, hiszen ez jelentősen egyszerűsítheti az adminisztrációt.
 
   A percekre eső bér elszámolásához segítségül hívható az Mt. szabálya, amely azt határozza meg, hogy az egy órára járó alapbért hogyan kell kiszámítani a havibérből. Ennek analógiájára, az egy órára járó személyi alapbér tovább bontható kisebb egységekre, így a töredék-órákra járó munkabér és bérpótlék is kifizethető. (Értelemszerűen az egy órányi alapbér hatvanad része jár egy percre.) Ellenkező törvényi rendelkezés hiányában azonban nincs mód a késések felkerekítésére.
 
    A fent kifejtetteket alkalmazni kell a rendkívüli munkaidőre is. Azaz, az sem szabály, ha a munkáltató csak a félórát (vagy más nagyobb időegységet) elérő rendkívüli munkavégzést számolja el. A törvény szerint ugyanis a munkaidő-beosztástól eltérő munkavégzés mindig rendkívüli munkavégzésnek minősül, tekintet nélkül annak időtartamára. Mivel a néhány perces rendkívüli munkavégzés gyakori lehet, fontos, hogy a rendkívüli munkavégzés pótléka átalány formában is elszámolható. A szabály azonban csak félmegoldást jelent, hiszen bár a rendkívüli munkaidőre járó bérpótlék fizethető átalányként, az arra az időre eső alapbér nem, azt mindig tételesen el kell számolni.
 
   Sok munkáltatónál a kerekítési szabályok felemásan működnek. Például, a késéseket felkerekítik 30 percre, viszont minden megkezdett órát egész óraként vesznek figyelembe a rendkívüli munkavégzés elszámolásánál. Félig tehát a munkavállaló hátrányára, félig a javára térnek el a törvényhez képest. Ha a felek így állapodnak meg, az eltérést az egymással összefüggő rendelkezések összehasonlításával kell elbírálni. Ez azt jelenti, hogy ha az alku összességében kedvezőbb a munkavállalóra, akkor szabályos. Ezt azonban csak hosszabb idő alapul vételével lehet megítélni.
 
   A pár perces rendkívüli munkavégzés elszámolásának hiányát a munkavállalók a legtöbbször nem vitatják, hiszen jelentéktelen bértételről van szó. A késések felfelé kerekítése viszont jóval nagyobb jogi kockázatot hordoz, már csak azért is, hiszen itt maga a munkáltató tartja nyilván azt a ténylegesen teljesített munkaidőt, amelytől eltérően, meg nem engedett kerekítést használva számolja el a bért. Ezt a szabálytalanságot a munkaügyi hatóság is jóval egyszerűbben észlelheti.


Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kerekíthető-e a munkaidő?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector