Startlaphoz Csatlakozz!

Szlovákia

A bérek 72 százalékkal emelkedtek az EU-csatlakozás óta

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 26. szombat, 14:10
 
Szlovákia EU-csatlakozása óta, egy évtized alatt, az országban a fogyasztói árak 39, a bérek pedig 72 százalékkal emelkedtek, miközben a gazdaság teljesítménye 49 százalékkal nőtt - derült ki a Postová Banka elemzéséből, amelyet pénteken juttattak el az MTI-nek.

    A szlovák pénzintézet az ország főbb gazdasági mutatóira alapozó elemzése megállapítja: bár a tíz évvel ezelőtti állapothoz képest Szlovákiában alacsonyabb a munkanélküliségi arány és magasabb a hivatalos átlagbér, a gazdaság teljesítményének növekedési üteme lényegesen lelassult, az ország GDP-arányos adóssága pedig jelentősen megugrott.

    Míg az EU-csatlakozás előtti utolsó évben, 2003-ban, Szlovákia gazdasága éves szinten 4,8 százalékos növekedést produkált, s 2007-ben a GDP-növekedés éves üteme túllépte a tíz százalékot is, alig két évvel később már recesszióba fordult, s azóta még a csatlakozás előtti növekedési ütemet sem érte el. Sőt a szlovák gazdaság az utóbbi öt év során gyengébbnél gyengébb éveket zár, tavaly éves szinten mindössze 0,9 százalékkal nőtt a GDP, ami a leggyengébb eredmény volt a 2009-es válságév óta.

    A Postová Banka elemzője emellett rámutat: a gyengülő eredmények ellenére a szlovák gazdaság teljesítménye tavaly még mindig csaknem negyven százalékkal magasabb volt, mint az ország EU-csatlakozása előtt, ami leginkább a külföldi kereslet viszonylagos szinten maradásának és a kivitelközpontú ágazatoknak, legfőképpen az autóiparnak volt betudható.

    A vizsgált időszakban Szlovákiában folyamatosan csökkent az infláció üteme. Míg 2003-ban a fogyasztói árak növekedése éves szinten még 8,5 százalékos volt, a tavalyi évre az infláció mértéke évi 1,4 százalékra csökkent, az idei év első eredményei pedig arra engednek következtetni, hogy az árdrágulás az idei év deflációba csaphat át. Az infláció növekedési ütemének lassulása dacára az elmúlt évtizedben összesítve 39 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Szlovákiában.

    A bruttó átlagbérek alakulása az elmúlt tíz évben a fogyasztói árak alakulásához hasonló trendet mutatott, ám csaknem kétszer magasabb mértékű volt annál, tavaly a 2003-as évhez képest 72 százalékos volt, ami a vásárlóerő növekedését jelezte. Míg 2003-ban a hivatalos szlovák átlagbér 477 eurónak megfelelő szlovák korona (jelenlegi árfolyamon mintegy 145 ezer forint) volt, addig tavaly 824 eurót (megközelítőleg 250 ezer forintot) tett ki.

    A munkanélküliségi arány az elmúlt tíz év egészét véve csökkenő trendet követett Szlovákiában, a 2003-as 17,4 százalékról, több mint 3 százalékponttal esett vissza a tavalyi 14,2 százalékos szintre, ami mintegy 80 ezer regisztrált munkanélkülivel jelentett kevesebbet. Ugyanakkor a munkanélküliségi arány csökkenése leginkább az ország EU-csatlakozása óta eltelt időszak első felét jellemezte, a munkanélküliek aránya 2008-ban érte el az EU-csatlakozás óta legalacsonyabb szintet, 8 százalék alá süllyedt, azóta viszont többé-kevésbé folyamatosan emelkedett.

    A vizsgált időszakban egyértelmű növekedést mutatott a szlovák államadósság szintje, abszolút összegben és a GDP-hez arányítva is. Míg 2003-ban a GDP-arányos államadósság 42,4 százalékos volt, addig tavaly már a bruttó hazai össztermék értékének 55,4 százalékát tette ki. A GDP arányos államadósság növekedése az elmúlt öt évben volt a legkarakteresebb, a 2008-as évben kimutatott 28 százalékról a tavalyi év végére arányában csaknem megduplázódott, abszolút összegben pedig a 40 milliárd eurót közelítette.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A bérek 72 százalékkal emelkedtek az EU-csatlakozás óta.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector