Startlaphoz Csatlakozz!

A baleset duplán baj

Leginkább a ház körüli munkát végzik feketén

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 28. hétfő, 09:57

A munkáltatónak és a munkavállalónak is kára származhat abból, ha a munkaviszony nincs bejelentve – írja a metropol.hu.

   Múlt héten tette közzé az adóhatóság azon magyar adózók listáját, akik be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatnak. 4780 cég és magánszemély került be a felsorolásba, többek közt olyan vállalatok is, mint a Cserpes-Sajtműhely Kft., a Horváth Cukrászda Kft. vagy az „egyeurós” boltokat működtető One Euro Market Kft. A felsorolásban olyan cégek nevét is olvashatjuk, melyeknek nettó árbevételei több százmilliós, akár milliárdos nagyságrendűek.
 
Felújítás feketén
 
   A feketemunka az Európai Uniót is aggasztja. A legutóbbi, márciusi Eurobarometer szerint a magyarok 29 – az uniós polgárok 32 – százaléka ismer személyesen olyan embert, aki jövedelmének egy részét vagy egészét nem vallja be. A magyarok 11 százaléka saját bevallása szerint fizetett az elmúlt egy évben olyan áruért vagy szolgáltatásért, amely részben vagy egészben be nem jelentett munka gyümölcse volt. (Ez megegyezik az EU27-ek átlagával.) Továbbá a magyarok 6 százaléka nyilatkozta azt, hogy az elmúlt egy évben jutott olyan jövedelemhez, melyet munkáltatója nem vallott be. (Az uniós átlag 3 százalék.)

   A normál munkavégzésen felül a válaszadók 4 százaléka végzett további olyan munkát, amelyért be nem vallott jövedelmet kapott, ami ismét  csak megegyezik az uniós átlaggal.  
 
Térségi különbségek
 
   Tavaly nyáron készített kutatást a rejtett lakossági jövedelmekről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézete. Abból indultak ki, hogy az ország kistérségeiben mekkora a lakosság fogyasztása, illetve ehhez hogyan aránylik a hivatalosan bevallott jövedelem.

   A 2010-es adatokkal dolgozó kutatás szerint a be nem vallott havi jövedelem mértéke 60 és 440 ezer forint között mozog, átlagos aránya pedig a tényleges jövedelmen belül 17,3 százalék volt. Megállapították azt is, hogy a magasabb jövedelemmel rendelkező kistérségekben alacsonyabb a rejtett gazdaság részesedése, mivel ezeken a területeken a magyar és a külföldi nagyvállalatok a legnagyobb foglalkoztatók, amelyeknél a bejelentett munka a jellemző. A szegény térségek, szegregátumok szintén nem központjai a be nem jelentett munkának.

   – Ez utóbbiakban, akinek egyáltalán van valami jövedelme, az leginkább szociális juttatásokból vagy ma már közmunkából tehet szert rá – mondja Tóth István János, a kutatás egyik készítője.Nem mindenki adócsaló
 
   A kutató szerint következtetéseiknek a rejtett gazdaság felszámolását célzó szakpolitikára kellene hatást gyakorolnia.

   – Nagy területi különbségek vannak, a foglalkoztatás és a rejtett jövedelmek világa heterogén. Nem lehet csupán egyféle szakpolitikával kezelni minden régiót – fogalmaz Tóth István János. Mindezen túl megállapították azt is, hogy az a sztereotípia, mely szerint hazánkban szinte mindenki adót csal, vagy legalább részben feketén dolgozik, nem igaz.

   – Nem igaz, hogy a rejtett jövedelmek aránya 30 százalék közelében lenne. A magyarok nagy része adózik, létezik hazánkban adótudatosság – mondta a kutató.
 
Bírságolható a munkavállaló
 
   Az, hogy a munkavállalót egyáltalán nem jelentik be, nem olyan gyakori, mint a hivatalosan csak 4 órás munkavégzés, de valójában 8 órát vagy többet is dolgozik – jelentette ki Bercsényi Gábor ügyvéd.

   – Négyórás állás után is jár már egészségügyi ellátás, a munkáltató azonban kevesebb járulékot fizet. Munkaügyi ellenőrzés esetén a bírság a munkáltatót sújtja, de ha a munkaügyi hatóság továbbítja az esetet a NAV felé, a munkavállalóval megfizettethetik az elmaradt személyi jövedelemadót – mondja a jogász.

   Ha egyáltalán nincs bejelentve, senki sem fizet egészségügyi járulékot a munkavállaló után. Ha önmaga sem teszi ezt meg, havi 6600 forintért, minden, az életmentő beavatkozásokon túli egészségügyi beavatkozásért fizetnie kell, a munkával töltött évek pedig nem számítanak bele a szolgálati időbe a nyugdíjszámításkor. Ugyanez a helyzet a két órában bejelentett munkavállalókkal.
 
A baleset duplán baj
 
   Problémát okozhat az is, ha baleset történik a munkavállalóval, aki nincs bejelentve. – Ilyenkor az első kérdés az, hogy mit keresett ott? Ha bizonyíthatóan munkát végzett, a munkáltatónak kártérítést kell fizetnie. Amennyiben munkavégzés közben másnak okozott kárt, szintén a munkáltató a felelős – magyarázza Bercsényi Gábor.

  Abból is származhat kárunk, ha be nem jelentett munkavégzés keretében elvégzett szolgáltatást veszünk igénybe. – Ha nincs semmiféle szerződés vagy számla, be kell bizonyítani, hogy a mi megbízásunkból végeztek munkát: ezt tanúkkal, a körülményekkel, egyéb bizonyítékokkal lehet megtenni. Az elvégzett munkával kapcsolatos szavatossági igényünk érvényesítésére bíróság útján nyílik lehetőség. Ha valaki a neki kiadott munkát be nem jelentett munkavállalója útján végezteti el, azért a munkáltató a felelős – mondja a jogász.
 
Forrás: metropol.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Leginkább a ház körüli munkát végzik feketén.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector