Startlaphoz Csatlakozz!

Több önkéntes nyugdíjpénztár már drágábbá vált

Elszivároghatnak a nyugdíjforintok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 28. hétfő, 13:19
 
Még nem mindenütt döntöttek az idei feltételekről, de több önkéntes nyugdíjpénztár már drágábbá vált 2014-ben. Jellemző a minimális tagdíj emelése, aminek akkor van jelentősége, ha valaki nem tud fizetni. A pénztár ugyanis az előírt tagdíj arányában vonhat le a megtakarításából – írja az azenpenzem.hu.

   A Pannónia önkéntes nyugdíjpénztárnál (önyp.) ebben a hónapban már a korábbi háromezer forint helyett négyezer forint az a legcsekélyebb havi tagdíj, amit a tagoknak fizetniük kell. A Budapest önyp. 2014-ben ezerről kétezerre emelt (ennél kevesebbet már csak a Gyöngyháznál várnak el, és a Budapest mellett a 2 ezer forint is már csak az MKB-nál lelhető fel).  Szintén ebben az évben növelte az elvárt havi befizetés nagyságát az Aranykor és az ING is. Mintha már valamit tudtak volna, mert mindkét kassza négyezer forintos minimális tagdíjat határozott meg, ami az ING-nél ezer forintos emelést jelentett, az Aranykor azonban a korábbihoz képest kétszeresére növelte a küszöböt. Nagyon sokan vannak, akik kényszerűségből tagok maradnak (megtakarításukhoz csak tíz év után juthatnak hozzá – a részletes szabályokról itt olvashat), de fizetni nem tudnak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint pedig – lásd grafikonunkat – az utóbbi években ismét nőtt a pénztáraknál a meg nem fizetett tagdíjak miatti tartalékképzés. A korábbinál ugyan olcsóbb lett a tagság szüneteltetése, de így is – tapasztalatunk szerint a tagok számára váratlanul – szivárog némi pénz a megtakarításból. A levonás pedig az egységes tagdíj arányában történhet. Az előírás szerint a nem fizetők hozamából az előírt havi befizetés működési és likviditási alapra jutó havi hányada vonható le (korábban a pénztárak a teljes minimális tagdíjat vehették alapul). A módosítás négyezer forint havi befizetés esetén 233 forintos levonást jelent, szemben a korábbi négyezerrel (már ha elérte ezt az összeget a hozam).


Átalakulóban a díjszerkezet is

   Jól látszik tehát, hogy ugyan buknak valamennyit a nemfizetők, de ez inkább növelheti, mint csökkentheti a pénztárak vonzerejét. Az idei slágernek kikiáltott nyugdíjbiztosítások esetében ugyanis (az életbiztosítási megtakarításhoz hasonlóan) hatalmas összegeket veszíthetnek azok, akik idő előtt kénytelenek kiszállni, vagy akár csak nem képesek a továbbiakban az elvárt befizetésre. Az önyp-takarékoskodás mellett szól még az itt alkalmazott költségszint. És ez akkor is igaz, ha a levonások is kúsznak felfelé (az egyéni számlára kerülő összegeket itt kalkulálhatja).

   Díjszerkezetét 2014-ben már átalakította a Pannónia és az Allianz (több pénztárnál még nem tartották meg az éves közgyűlést, így nem zárható ki a további drágítás). Az utóbbihoz havi ötezer forintot befizetők az új feltételek alapján évente mindössze 520 forintot veszítenek, de magasabb összegeknél az eltérés már ezres nagyságrendű. A helyzet a Pannóniánál is hasonló, bár az talán nem mellékes, hogy a pénztár például a havi tízezer forintos megtakarítás esetében a legkedvezőbb költségszintről a harmadik helyre csúszott le (amúgy persze az sem rossz helyezés).

   A megszűnő ING és a pénztár tagjait átvevő Aranykor között a költségszint terén az utóbbi számára kedvezőtlen az összehasonlítás. A különbség tízezer forintos havi befizetés esetén évente 320 forint. Ennyit veszíthetnek tehát az ING-től ide kerülők. Sokkal nagyobb azonban a különbség, ha az eddig elért hozamokat nézzük. A 2013-as teljesítmény alapján 1,5 millió forintos megtakarításra vetítve az aranykorosoknak 36 ezer forinttal kevesebb hozamot írtak jóvá, mint amit az ING-nél a tagok bezsebelhettek. Ez átlag, hiszen a különböző összetételű portfoliók adatai eltérők (a tavalyi hozamoknak itt nézhet utána).
 
Forrás: azenpenzem.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Elszivároghatnak a nyugdíjforintok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector