Startlaphoz Csatlakozz!

Ma van a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak nemzetközi emléknapja

Tavaly 53 ember halt meg munkahelyi balesetben

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 28. hétfő, 15:19

Tavaly 53 ember veszítette életét munkavégzés közben Magyarországon, ebből 6 halálos kimenetelű munkahelyi balesetet regisztráltak a fővárosban - ismertette Budapest Fővárosi Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve munkavédelmi igazgatóhelyettese sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

    Velicsek Ildikó, a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak nemzetközi emléknapján tartott rendezvényen kiemelte: a legtöbb halálos munkabaleset az építőiparban fordul elő, a magasból történő leesés következtében, ezt követi a mezőgazdaság. Az adatokról megjegyezte, hogy több halálos baleset 2012-ben történt, de a vizsgálatok elhúzódása miatt a tavalyi statisztikában jelennek meg.

    Felhívta a figyelmet arra is, hogy az egységes munkavédelemben a foglalkozási megbetegedésben elhunytakat is meg kell említeni. Budapesten 2013-ban két foglalkozási eredetű halálos megbetegedés fordult elő, mindkettő azbeszt okozta daganat egykori hajógyári dolgozóknál - közölte. Rámutatott ugyanakkor, hogy a bejelentési fegyelem nagyon rossz, az ilyen megbetegedést a diagnosztizáló orvosok gyakran elmulasztják bejelenteni a területileg illetékes munkavédelmi hatóságnak.

    Velicsek Ildikó elmondta: a hatóság a súlyos munkabaleseteket, ahogy a halálosakat is, köteles kivizsgálni. Tavaly több mint háromezer, három napon túl gyógyuló fővárosi munkabalesetről készült jegyzőkönyvet vizsgáltak át, és ahol indokolt volt, ott soron kívüli ellenőrzést tartottak. Budapesten a veszélyes tevékenységet folytató üzemek ellenőrzésére külön hangsúlyt fektetnek. A megtörtént halálos munkabalesetek között említette, amikor egy parkfenntartó cég dolgozója darázscsípés miatt azért halt meg a mentőben, mert nem volt a helyszínen ellenanyag. A halálos balesetek megelőzése a dolgozók és munkáltatók mellett a foglalkozás egészségügyi dolgozók és munkavédelmi szakemberek közös felelőssége - mutatott rá.

    Április 28-án van a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak nemzetközi emléknapja, a szakszervezet ebből az alkalomból a munkahelyi védelem és biztonság fontosságára kívánja felhívni a figyelmet - mondta Fiedler Péter, a Liga Szakszervezetek kommunikációs vezetője. Hozzátette: a munkavédelmi szabályok betartása a munkavállaló és a munkáltató közös érdeke és felelőssége, tavaly több mint 17 ezren szenvedtek valamilyen balesetet munkavégzés közben. A Liga Szakszervezetek szerint a halálos munkabalesetek száma elfogadhatatlanul magas. Míg az elmúlt három évben folyamatosan csökkent a munkabalesetben elhunytak száma, addig tavaly hirtelen megugrott - mondta. Fiedler Péter tájékoztatása szerint a Liga Szakszervezetek a megelőzés érdekében ingyenes munkavédelmi szolgáltatást nyújt. A tagok bejelentésére munkavédelmi szakértőt delegálnak az érintett munkahelyre, aki felméri és a munkáltatóval közösen megpróbálja megoldani a helyzetet. Ha ez nem sikerül, további lépéseket tesznek - mondta.

    A Belgrád-rakparton megtartott eseményen felállították a munkabalesetben elhunyt ismeretlen munkavállaló sírját, amely egy ásóból, fejszéből és munkavédelmi sisakból készített kereszt, és egy betonoszlopra magasnyomású vízzel - úgynevezett inverz graffiti technikával - emléktáblát létesítettek.

    Az emléknapot 2003. óta az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) kezdeményezésére tartják, Magyarországon 2012-ben nyilvánították hivatalosan emléknappá.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tavaly 53 ember halt meg munkahelyi balesetben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector