Startlaphoz Csatlakozz!

A  jegypénztárainak tervezett bezárása és a leépítések ellen tiltakoznak

Kétnapos metrósztrájk Londonban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. április 29. kedd, 09:44

 Kétnapos sztrájkot kezdtek hétfőn este a londoni metróhálózat dolgozói a metróállomások jegypénztárainak tervezett bezárása és a leépítések ellen tiltakozva.

    A közlekedési dolgozókat képviselő RMT szakszervezet szerda estig hirdette meg az akciót. 

    A londoni metrósok jövő hétfőtől újabb - akkor háromnapos - sztrájkot kezdenek, ha addig nem sikerül megállapodni a munkáltatóval.

    A londoni tömegközlekedését felelős városházi cég, a Transport for London (TfL) tervei szerint az összes londoni metróállomáson bezárják a jegypénztárakat, mivel a londoni metró utasainak ma már kevesebb mint a 3 százaléka vesz menetjegyet a pénztárakban. A cég évi 50 millió font (19 milliárd forint) megtakarítást vár az intézkedéstől.

    A londoni tömegközlekedésben évekkel ezelőtt meghonosították az elektronikus bérletet, amelyet az állomásokon elhelyezett automatáknál, bank- vagy hitelkártyával előre fel lehet tölteni pénzzel. Az utasok a bérletet össze is köthetik bankszámlájukkal, és ebben a esetben a rendszer időről időre automatikusan feltölti a számláról a bérletet a tulajdonos által előre meghatározott összeggel.

    Emellett most már közvetlenül bankkártyával is lehet fizetni; a kártyát a metrólejáratok előtt elhelyezett érzékelőkhöz kell érinteni, ugyanúgy, ahogy az elektronikus bérleteket. Így gyakorlatilag már csak a turisták használják a jegypénztárakat.

    A pénztárak bezárása után a jelenleg jegyértékesítéssel foglalkozó alkalmazottak zömét peronszolgálatra helyezik át, az átszervezés ugyanakkor várhatóan 960 munkahely megszüntetésével jár.

    A 400 kilométeres, 12 fővonalból és számtalan elágazó mellékvonalból álló londoni földalattit naponta átlagosan négymillió - évente csaknem másfél milliárd - utas használja, így a kétnapos mostani és a háromnapos jövő heti sztrájk bizonyosan rendkívüli felfordulást okoz a londoni tömegközlekedésben.

    Szerda este, még a sztrájk idején lesz a Chelsea-Atlético Madrid labdarúgó-mérkőzés a Bajnokok Ligája-sorozatban az angol klub nyugat-londoni stadionjában, amely csak metróval közelíthető meg. A Chelsea-stadion ugyanis London egyik legsűrűbben lakott városrészében van, szűk utcák közé beágyazva, és hazai meccsek idején a rendőrség az érkező tömeg védelmére lezárja a környező utakat, a buszforgalmat is elterelve.

    Boris Johnson, London konzervatív párti polgármestere hétfő esti nyilatkozatában értelmetlennek nevezte a metrósztrájkot, mondván: az átszervezések kezdete óta eddig hatszáznál több metróalkalmazott jelezte önkéntes távozási szándékát, és a TfL a tervezett leépítéseket teljes egészében hasonló módon, vagyis elbocsátások nélkül igyekszik megoldani.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kétnapos metrósztrájk Londonban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector