Startlaphoz Csatlakozz!

Friss konvergenciaprogram

Kiderült, hogy hatottak a magyar gazdaságra a megszorítások és a lazítások

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 02. péntek, 18:16

A kormány által meghozott legfontosabb gazdaságpolitikai intézkedések makrogazdasági hatásait számszerűsítette a Nemzetgazdasági Minisztérium a friss konvergenciaprogramban. Vagyis az NGM bemutatja, hogy a megszorításoknak és a lazításoknak milyen eredménye lett a gazdaságra nézve – írja a Világgazdaság.

   A szimulációk elkészítése során azon kormányzati intézkedések hatásvizsgálatára került sor, amelyek a 2013-as konvergenciaprogram publikálása óta valósultak meg.
 
   A szimuláció eredményeképp a GDP volumene fokozatosan növekedhet: "2013-ban több mint féltized százalékponttal emelkedett a kibocsátás szintje" – olvasható az idei konvergenciaprogram elemzésében.
 
   A gazdasági növekedés azonban a rákövetkező időszakokban tovább erősödik: 2017-ben az intézkedések hatása már 0,5 százalékkal magasabb GDP-volument eredményez.
 
   Az NGM szerint a kormányzati lépések emelték a háztartások rendelkezésre álló jövedelmeit, aminek köszönhetően a fogyasztás számottevő növekedése várható az előrejelzési horizonton. Ennek növekedési hatását ellensúlyozza a fogyasztás-bővülésből eredő pótlólagos importigény is, valamint a beruházások mérséklődése, amit részben a vállalati szektor többletterhei, részben a kormányzati zárolások magyaráznak. Ezek a többletterhek ugyan enyhén visszafogták a foglalkoztatást 2013-ban, a gazdasági növekedés gyorsulásával párhuzamosan az intézkedések a munkakereslet élénkülését erősítik az előrejelzési horizonton.
 
   Az NGM számításaiból az derült ki, hogy a beruházásokra erőteljesen negatívan hatottak a meghozott intézkedések, ugyanakkor a fogyasztásra nézve nagymértékben pozitív a hatás.
 
   "Bár a gazdaságpolitikai lépések 2014-től enyhén rontják a költségvetés egyenlegét, ezt a hatást tompítja, hogy a növekedés dinamikájának erősödésével párhuzamosan az adóbevételek emelkedése várható. Összességében tehát az intézkedések bevezetésének eredményeként a fogyasztás bővülése révén a magyar gazdaság magasabb növekedési pályára áll", véli az NGM.
 
   A következő meghatározó reformok, adórendszerbeli átalakítások együttes hatása képezte a vizsgálat tárgyát: 
- A Start-munkaprogram, azaz a közfoglalkoztatási programok többlete a 2013-as konvergenciaprogramhoz képest. 
- A pedagógus életpálya modell bevezetése. 
- A pénzügyi tranzakciós illeték mértékének 3 ezrelékről 6 ezrelékre emelése, valamint a kézpénzfelvételnél fennálló 6 ezer forintos felső korlát eltörlése. 
- A pénzügyi tranzakciós illeték egyszeri jellegű beszedése a bankoktól 2013-ban. 
- 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás kivetése a kamatjövedelmekre. 
- A vállalkozások által fizetett távközlési adó megemelése 2 forintról 3 forintra, valamint a felső limit 5 ezer forintra növelése. 
- Bányajáradék megemelése 12 százalékról 16 százalékra. 
- Családi adókedvezmény kiterjesztése a munkáltatói járulékokra is. 
- Rugalmas GYES, GYED bevezetése, amelynek keretében 2014. januártól a GYES és GYED mellett már korlátlanul lehet munkát vállalni, ha a gyermek elmúlt egyéves, valamint az egyetemisták gyermekvállalását is megkönnyítette a Kormány. 
- Zárolások, egyenlegjavítások fejezeteknél.
 
Forrás: Világgazdaság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kiderült, hogy hatottak a magyar gazdaságra a megszorítások és a lazítások.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector