Startlaphoz Csatlakozz!

Mintaprojekt

A nemek közötti esélyegyenlőségről egyeztettek magyar és norvég képviselők

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 04. vasárnap, 12:26

 Az Nők és férfiak esélyegyenlősége munkacsomag mintaprojektjeit előkészítő munkacsoport ülésre 2014. április 28-30-ig került sor Budapesten – olvasható a toosz.hu-n.

  Az ülésen részt vett a pilot programokban közreműködő öt – öt választott magyar és norvég női képviselő: Magyarországról Németh Violetta, büki képviselő,  Rujp Zsuzsa, Etyek alpolgármestere, Zakar Ágnes, szentendrei képviselő, Pénzes Erzsébet, Hidegkút polgármestere, Füzy Andrea abasári képviselő, Norvégiából pedig Bjørg Tingstad, Fosnes polgármestere, Hege Nordheim-Viken,  Høylandet polgármestere, Grete Bækken Mollan, Steinkjer alpolgármestere, Eva Søgnebotten, Stange alpolgármestere, Marit Voll, Verdal település képviselője. A Norvég Helyi és Regionális Önkormányzatok Szövetsége (KS) képviseletében jelen volt Gunnbjorg Navik, nemzetközi szakértő, valamint Marthe Leistad Bakken, a KS nemzetközi ügyekért felelős koordinátora. A TÖOSZ-t az ülésen dr. Zongor Gábor projektvezető, Zsiros Sándorné, Alsózsolca polgármestere, a TÖOSZ női tagozatának elnöke, Sabján Katalin, projektmenedzser, Balla Mónika és Krausz Veronika, szakmai koordinátorok képviselték. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, projektpartner képviseletében Sebestyén Zsuzsa vett részt a találkozón. 
 
   Az ülés során a résztvevők betekintést nyertek a két ország önkormányzati rendszerének sajátosságaiba, a nők és férfiak esélyegyenlőségét Norvégiában és Magyarországon támogató központi intézkedésekbe, valamint a vonatkozó helyi jó gyakorlatokba. Számos élénk véleménycserére, beszélgetésre került sor a nők és férfiak esélyegyenlőségének témakörében felmerülő kihívásokkal és a lehetséges megoldásokkal kapcsolatban. 
 
   Júniusban a magyar, női választott képviselők kiutaznak norvég kollégáikhoz, hogy a helyszínen, tanulmányút keretében ismerkedjenek meg a norvég jó gyakorlatok megvalósítási formáival a nemek közötti esélyegyenlőség témakörében. A magyar választott női képviselők a Norvégiában látott jó példák alapján a norvég kollegák támogatásával kidolgozzák az itthoni munka-magánélet egyensúlyáról szóló kísérleti tevékenységet, eredményeiket pedig egy hazai, - augusztusi vagy szeptemberi- workshop keretében, valamint promóciós anyagokban ismertetik majd. A rendezvényre a norvég partner is Magyarországra utazik.
 
   Az együttműködő települések a következők lesznek: Fosnes Hidegkúttal, Abasár Hoylandet-tel, Etyek-Verdallal, Szentendre Stange-vel, Bük pedig Steinkjerrel együttműködésben valósítja meg mintaprojektjét. A pilot résztvevők az ülés keretében egyeztettek a lehetséges témákról is; a nemek közötti esélyegyenlőség témakörét sokféle, izgalmas szempontból kívánják megvizsgálni, számos civil szereplő bevonásával. A tanulmányutak említett fókuszpontjai között szerepeltek többek között: a hivatali szervezeti munka felépítése nemek közötti esélyegyenlőségi szempontok figyelembevétele; a fiatal nők munkaerőpiacra való visszaintegrálása a szülési szabadságot követően; a női politikusok kapacitásfejlesztése; a választott státusszal járó feladatok összehangolásának módjai egyéb munkahelyi megbízásokkal és a családi élettel; a gazdálkodói tevékenységekben való munkamegosztás nők és férfiak között; a gyermekellátó rendszerek között különbségek feltárása; a hagyományos szerepfelfogások átértékelésének lehetőségei; sztereotípiák elleni küzdelem formái; a kora gyermekkortól történő ítéletmentes gondolkodásra való nevelés módozatai. 
 
  A pilot programban résztvevő magyar és norvég képviselők szoros együttműködésben tevékenykednek településeik más vezető politikusaival is, munkájuk megerősítéseként a rendezvény egy részén részt vett dr. Lénártné Benei Anikó, Abasár polgármestere, dr. Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere, a TÖOSZ társelnöke és Garaguly Tibor, Etyek polgármestere is. Mind a norvég, mind pedig a magyar résztvevők településeiken hasznos és példaértékű munkával támogatják a nemek közötti esélyegyenlőséggel kapcsolatos tevékenységeket, így a mintaprojekt választott képviselőit hamarosan rövid portrékon keresztül mutatjuk majd be honlapunkon. 
 
Forrás: toosz.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A nemek közötti esélyegyenlőségről egyeztettek magyar és norvég képviselők.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector