Startlaphoz Csatlakozz!

„Hagytuk elkényelmesedni az érdekvédőket(?)”

Csizmár Gábor sokat felejtett, keveset tud...

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 05. hétfő, 12:30

Csizmár Gábor, volt munkaügyi miniszter, az Országos Érdekegyeztető Tanács egyik állandó alakja a szocialista kormányzás alatt, immár nyugdíjasként adott interjút aNépszavának. Ebben sajnos nem csak komoly tárgyi tévedések hangzottak el, de az is kiderült, Csizmár Gábor már tényleg messze van a napi eseményektől, „nincs képben” a magyarországi szakszervezeti mozgalmat illetően – olvasható a szakszervezet.blog.hu oldalon.

   Miről is van szó? Hát például arról, hogy az egykori munkaügyi miniszter – sokakkal egyetemben – szelektíven emlékszik a szakszervezeti konföderációk által elnyert pályázati pénzekre. Interjújában azt mondja, „Bizonyos szakszervezeti tömörülések kaptak <pályázati pénzt>. Aki barát, annak jár pénz, aki nem, az elhúzhat. Azért ez a mi időnkben nem így volt.
 
   Nos, amennyiben arra célzott, hogy az MSZP-kormány alatt a szakszervezeti konföderációk nem kaptak többszáz-milliós európai uniós pályázati pénzeket, akkor sajnos fel kell frissítenünk az emlékezetét: az MSZOSZ több mint 190 millió forintot nyert 2005-ben az akkori munkaügyi minisztériumon belül működő Equal Nemzeti Programiroda pályázatán, 2009-ben pedig egyedüli szakszervezetként csaknem 268 millió forintot nyert, hogy két régióban kiépítse a Jogpont-hálózatot. 2010-ben további csaknem 30 millió forintot nyert a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egyik pályázatán munkavállalói és munkáltatói érdekképviseleti szervezetek tagjainak képzésére. És ez most csak egy gyors, egy szusszanásnyi gyűjtés volt.
 
   A lényeg ugyanakkor nem az, hogy ki kapott, mikor és mire pályázati pénzeket, hanem az, hogy aki pályázott és nyert, az megvalósította vajon a kitűzött célt, vagy hagyta elfolyni az adófizetők pénzét. Ugyanebben az interjúban azt mondja Csizmár: „Ha hibákat keresgélünk, azt tartom a konföderációk másik legnagyobb bűnének, hogy akkor, amikor volt forrásuk, és nem is kevés, lényegében nyomtalanul felélték az egészet. Két dolgot feltétlenül meg kellett volna tenniük. Felépíteni egy nagyon erős jogi-közgazdasági szakértői hátteret, és meg kellett volna szervezni az utánpótlás képzését.
 
   Nos, ha körülnézünk ma a szakszervezeti „piacon”, azt látjuk, hogy vannak a rendszerváltáskor a SZOT-ból hátramaradt szervezetek, amelyek olyannyira egyre zsugorodtak az elmúlt 25 évben, hogy legutóbb már hárman össze is bútoroztak, hogy ütőképesek maradjanak, és van a LIGA Szakszervezetek, amely egyre csak növelte taglétszámát rendszerváltáskori megalakulása óta. Ez a szervezet jelenleg több mint 110.000 aktív, tagdíjfizető tagot számlál. A LIGA munkaszervezete pedig közelíti a 100 főt, akik közül minden másodiknak jogi vagy közgazdasági egyetemi oklevele van, és átlagéletkoruk – beleszámítva a tisztségviselőket is – 35 év.
 
   Az interjúban persze – sajnos megszokhattuk – az újságíró sincs a helyzet magaslatán. Így adja ugyanis a lovat Csizmár alá: „<Az új Mt. elfogadása kapcsán> valószínűleg nem maradt sok választási lehetőségük. Aki ezt nem tette, pénzt sem kap a kormánytól.” Nos, a versenyszférában leginkább érintett négy konföderáció közül három írta alá az új Munka törvénykönyvét (a negyedik meghívás híján részt sem vett a tárgyalásokon), a főként közszférában érintett másik két konföderáció pedig bizony továbbra is részesül kormányzati támogatásban, aláírás ide vagy oda.
 
   Csizmár Gábor az interjú végén azon kesereg, hogy a szakszervezeti mozgalom hanyatlóban van, a kis- és közepes vállalkozásoktól egyre inkább kiszorulnak, pedig a munkavállalók jelentős része ebben a szektorban dolgozik. Érdekes a felvetése, hiszen az imént még „leköpködött” európai uniós pályázati támogatás is épp ezt a jelenséget hivatott megállítani, mi több, visszafordítani. Már a pályázati támogatások elnyerése előtt a LIGA Szakszervezetek meghirdette új fejlesztési stratégiáját, amelynek alapvetése, hogy be kell vonni a szakszervezeti életbe a KKV-kat, ki kell terjeszteni a kollektív védelem erejét az egészen kis létszámú munkahelyeken dolgozókra is.
 
   Az Európai Unió által finanszírozott, Magyarország kormánya által meghirdetett, a LIGA Szakszervezetek által megpályázott és elnyert pályázatok pedig kettős célt szolgálnak. Egy részük éppen a sokat kritizált új Munka törvénykönyve hatásvizsgálatát, egy másik részük pedig a szakszervezetek megerősítését.
 
Végezetül pedig ismét a szelektív emlékezésre hívnám fel a figyelmet, két nem jelentéktelen ténnyel: a 2010-es Fidesz-kormány megszorító intézkedései ellen a hat konföderáció közül a LIGA Szakszervezetek volt az egyetlen, amely valós erőt tudott felmutatni, demonstrációk és sztrájkok meghirdetése után, többszöri, országos félpályás útlezárásokkal. Valamint ne felejtsük el: a 2010-es Fidesz-kormány regnálása alatt nem csak a LIGA Szakszervezetek vagy annak tagszervezetei nyertek európai uniós pályázatokat, hanem a hatból négy konföderáció szervezetei.
 
Forrás: szakszervezet.blog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Csizmár Gábor sokat felejtett, keveset tud....
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector