Startlaphoz Csatlakozz!

Szabad munkaerőáramlás

Az agyelszívás tényleges kockázat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 07. szerda, 07:06

Több magyar kormánytisztviselő is szóba hozta az utóbbi napokban: hosszú távon nem biztos, hogy a kelet-európai országok egyértelműen jól járnak a szabad munkaerőáramlással – írja a Népszabadság.

   Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára – a Magyar Külügyi Intézetben tartott konferencián – utalt rá, hogy Németországban néhány éven belül nyolcezer üres orvosi állás lesz, ami mágnesként vonzhatja majd a jóval olcsóbban dolgozó kelet-középeurópaiakat.
 
  Győri Enikő EU-ügyi államtitkár is érintette a problémát a Külügyminisztérium múlt heti, a csatlakozás tizedik évfordulója alkalmából rendezett konferenciáján.
 
   A kelet-európai tagállamok brüsszeli nagykövetségei, diplomatái arról számoltak be lapunknak: még ha aggódnak is az agyelszívás kedvezőtlen hatásai miatt, a munkaerő szabad áramlását adottságként, sőt értékként kezelik. A hazai munkavállalást inkább a fiataloknak nyújtandó lehetőségekkel, kedvezményekkel teszik újra vonzóvá – magyarázták.
 
   Ám kétségtelen, hogy a küldő ország vállal nagyobb kockázatot a szabad mozgás miatt. Ahogy Andor László foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős EU-biztos a Népszabadságnak korábban elmondta: ezekben a tagállamokban az agyelszívás tényleges kockázat. A biztos szerint nem a korlátozás a megoldás. Azt kell megnézni, hogyan lehet segíteni azok karrierjét, akik az alacsonyabb jövedelmű vagy kevésbé fejlett országokban magasan képzettek.
 
   „A kivándorolt lettek 8 százaléka akar hat hónapon belül hazaköltözni, 20 százalékuk a következő öt évben.”
 
   Lettország a XXI. század során, több hullámban lakossága 9,1 százalékát „vesztette el”, a munkaképes korú lakosság 14 százalékát – emlékeztet válaszában a rigai külügyminisztérium. A legutóbbi hullámot a mostani gazdasági válság indította el, amelyet a legtöbb európai államnál jobban megsínylett Lettország. Bár a lettek az idén már euróval fizetnek, 2007 második fele és 2009 vége között az ország elvesztette GDP-je 24 százalékát, a munkanélküliség pedig a 2007-es 5,3 százalékról 2010-re 20,5 százalékig kúszott fel.
 
   A magas munkanélküliség és a fizetésbeli különbségek miatt a magasan képzett lettek máshol próbáltak szerencsét. Ám a lett külügy megemlíti, hogy az általános elégedetlenség és bizonytalanság is hozzájárult a kivándorláshoz, különösen a fiatal diplomások között.
 
   A lett kutatások azt mutatják, hogy a magasan képzettek körében kisebb a valószínűsége annak, hogy a munkavállaló visszatér hazájába. A lettek ugyanakkor arra is emlékeztetnek, hogy emigráció nélkül sokkal több munkanélküli lett volna 2009 és 2012 között, ráadásul a kivándorlás jelentős költségvetési megtakarítást eredményezett a szociális juttatások terén. A hazaküldött átutalások is segítenek az otthoni gazdaságon. 2010-ben volt a legmagasabb ezeknek az aránya, akkor a GDP 2,56 százalékát tették ki.
 
   A felmérések szerint a kivándorolt lettek 8 százaléka akar hat hónapon belül hazaköltözni, 20 százalékuk a következő öt évben. A lett kormány tavaly elindított egy hároméves programot, amelynek célja minőségi köz- és önkormányzati szolgáltatásokkal, praktikus segítséggel támogatni azokat, akik a visszatérés mellett döntöttek vagy ezt tervezik. Elsősorban a családosokat, a fiatalokat célozza meg a kormányprogram.
 
   Fontos megőrizni a diaszpóra kapcsolatát az országgal és az ország munkaerőpiacával, de a lettek a minőségi munkahelyek teremtésével is próbálják vonzóvá tenni a hazaköltözést. A szabad mozgás és munkavállalás elvén nem változtatnának.Litvániából 2008 óta 100 ezer fiatal (14–29 év közötti) vándorolt ki. 2010-ben 26,9 emigráns jutott száz emberre, 2013-ban ez az arány már csak 13,7 volt. Litvánia is megszenvedte a válságot, és ellentétben Lettországgal, a litvánok nem fordultak a Nemzetközi Valutaalaphoz. Jövőre ők is csatlakoznak az euróhoz.
 
   A litván kormány is olyan programokat indított, amelyek támogatják a visszatérők önfoglalkoztatását, és segítik a visszatérő fiatalok beilleszkedését a munkaerőpiacra. Éppen januárban kezdődött majdnem 30 millió eurós, hétéves program a kivándoroltak visszacsábítására. Egy 2012-ben indított program pedig egyéves fizetett állást hirdetett külföldön végzett fiatal szakembereknek, hogy stratégiai kormányzati projekten, minisztériumokban dolgozva kamatoztassák a tanultakat. Fel sem merül a szabad mozgás uniós alapelvének korlátozása.
 
„A varsói vezetés nem gondolja, hogy korlátozások bevezetése lenne a megoldás.”
 
   Egy brüsszeli lengyel forrásunk – aki a neve elhallgatását kérte – elmondta, hogy hazája képviselői csak informálisan vetik fel a briteknek a szabad mozgás kérdését. Brit politikusok sokszor a lengyel munkavállalókra mutogatnak, amikor a munkaerő szabad áramlását bírálják. Forrásunk elmondta: jelenleg nem érzékelik a magasan képzettek égető hiányát, mert a külföldön munkát vállalók többségükben alacsonyan képzettek, akik a szolgáltatóiparban vagy az építőiparban helyezkedtek el.
 
   – Öt-hat évvel ezelőtt az orvosi szakmában keletkezett hiány, mert nagyon sokan mentek el dolgozni Svédországba, Dániába vagy Norvégiába. De már megoldódott a helyzet, új orvosgenerációt neveltünk ki – magyarázta a lengyel szakértő. Hozzátette, hogy miközben kiterjesztették a szakmunkásképzést, az orvosok és egyéb közalkalmazottak számára lehetővé tették, hogy többet keressenek – mint amennyit a bértábla előír számukra – és rugalmasan tudjanak munkát vállalni.
 
   A varsói vezetés nem gondolja, hogy korlátozások bevezetése lenne a megoldás és inkább ösztönzőkkel, jobb szociális biztonsággal, adókedvezményekkel próbálja otthon tartani a magasan képzett munkaerőt. A szakértő úgy véli, hogy Lengyelországban nem lehetne bevezetni a magyarországi „röghöz kötés” eredeti formájához hasonló kötelezettséget, a diákok részéről várható óriási tüntetések, tiltakozások miatt.
 
  A román kormány pedig azon dolgozik, hogy megkönnyítse a munkavállalást bizonyos szektorokban, különösen fiatalok számára. Bukarest ösztönzi a külföldi befektetéseket, főként az informatika területén és közvetve így ösztönzi a képzett románokat, hogy a hazájukban vállaljanak munkát. A fiatalok otthon maradása érdekében foglalkoztatási támogatásokat, „mobilitási” bónuszokat, munkaközvetítési szolgáltatásokat és vállalkozói programokat tesznek elérhetővé – tudtuk meg a román külügyminisztérium lapunk kérdésére küldött válaszából. Elismerik, hogy a munkavállalók mobilitása jelentős hatással van a nemzeti és az európai munkaerőpiacra.
 
   Románia előtt idén januárban nyílt meg korlátozások nélkül az európai munkaerőpiac. A bukaresti külügy emlékeztet, hogy a más uniós tagállamból érkező munkavállalók kedvezően járulnak hozzá a fogadó ország GDP-jéhez, ezért a szabad mozgás a teljes uniós gazdasági jóléthez hozzájárul.
 
   A külügyi tárca felidézi, hogy Románia gazdasága 2013-ban 3,5 százalékkal bővült, és ezzel a második legnagyobb GDP-növekedést produkálta az EU-ban. A brüsszeli cseh állandó képviselet szóvivője szerint hazájában az agyelszívás kockázata nem vitatéma, bár a cseh munkaerő amúgy sem a legmobilabb Európában. Ugyanakkor az unió négy alapelve (a tőke, az áruk, a szolgáltatások és a személyek szabad mozgása) a mindenkori cseh kormány számára a prioritások közé tartozik.
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az agyelszívás tényleges kockázat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector