Startlaphoz Csatlakozz!

„Arra kellettünk, hogy kozmetikázzák a munkanélküli-statisztikát”

Baranyában is elfogyott a pénz a közmunkásokra

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 09. péntek, 10:46

Baranyában is elfogyott a pénz a közmunkásokra, és ez a helyi munkaügyi központokon is látszik: hirtelen megteltek álláskereső munkanélküliekkel. Ők eddig földet művelni tanultak pénzért - kár, hogy csak pénzük nincse – írja a Népszabadság.

   – Arra kellettünk, hogy kozmetikázzák a munkanélküli-statisztikát. Meg hogy a Fidesz több szavazatot kapjon. Hogy megnyerték a választást, mehetünk.
 
   A Baranya megyei Bükkösdön élő Arnold József vélekedett így. Az 53 éves férfi hétfő délelőtt kiállt faluja központjában, és autókat próbált leinteni, hogy bejusson a körzetközpont, Szentlőrinc munkaügyi kirendeltségére, állástalanként regisztráltatni magát. Arnold épületasztalos, de 2010 óta nem talál állást a szakmájában. Tavaly novembertől mostanáig mezőgazdasági ismereteket tanult közmunkásként:
 
   – Húszan voltunk, de semmi értelme nem volt, hisz nincs földünk, és pénzünk, hogy vállalkozásba fogjunk, a környékbeli gazdáknak meg nincs szükségük ránk. De legalább fizettek.
 
   Arnold jól sejtette, hogy telt ház lesz a szentlőrinci kirendeltségen: a munkaügyi központ várójának szinte mind a negyven székén ültek. A környékbeli falvak többségében a közmunka az egyik legfőbb megélhetési forrás, s mivel május elején sokak szerződése lejárt, az állástalanokká vált exközmunkások megrohanták a kirendeltséget.
 
   Egy 31 éves, kétgyermekes, bükkösdi asszony azt mondta: „Nekünk a közmunka nagyon jó, abban bízunk, hogy indul még idén valamilyen program”. Ebben sokan bíztak, a kirendeltségen várakozók egyike meg is jegyezte: „Biztos indul valami, kellenek a voksok az őszi választáson is”.
 
   Tény, hogy a közmunkára szoruló baranyai falvakban a kormánypártok az átlagosnál sokkal több szavazatot szereztek a parlamenti választáson. Például Siklósnagyfaluban a választók 85 százaléka a Fidesz–KDNP jelöltjére voksolt.
 
  A 470 lelkes községben decemberben 149-en voltak közmunkások, április végén már csak 113-an, aztán befejeződött a kompetenciaképzés, s maradtak 37-en. Az állástalanul maradó siklósnagyfaluiak most reménykedve várnak. Egyikük, a 39 éves József április végéig feleségével együtt járt kompetenciaképzésre. Ők is 110 ezret kerestek, segélyezettként e pénz felére sem számíthatnak.
 
   – Nem félünk, mert van alkalmi munka – jelentette ki József –, eljárunk a villányi szőlősgazdákhoz, ott persze általában feketén dolgozunk. Volt év, hogy kétszáz napom volt. Svarcba napi 4 ezret is megkeresek. De azért jó a közmunka is, mert biztonságot jelent, s hétvégeken még mindig vállalhatok napszámot. A polgármester azt ígérte, hogy júniustól lesz megint közmunka.
Kosztics József, Siklósnagyfalu első embere továbbra is ezt ígéri, de hogy beváltja-e az ígéretét, nem csak tőle függ: „Az a kérdés, írnak-e ki pályázatot, mert munkát tudnánk adni”.
 
   Több polgármester azt panaszolta: nem lehet tudni előre, mikor ír ki közmunkaprogram-pályázatot a kormány. Júniusig már alig négy hét, és még semmi hír. Azt viszont már tudni, hogy a márciusban elindított programokat lerövidítették október végéig, így a helyhatósági választás után nagy visszaesés lesz a közfoglalkoztatásban.
 
Cserdi kertje
 
   A baranya megyei Cserdiben nemhogy csökkent volna a közfoglalkoztatás, inkább nőtt. A faluban eddig 45-en dolgoztak a község hathektáros kertészetében, május 5-től felvettek további tíz helybélit. Ez annak köszönhető, hogy az önkormányzat megvásárolt 53 hektár legelőt, ahol a tervek szerint marhákat tartanak majd. Az elgazosodott, elbokrosodott legelőt azonban előbb helyre kell állítani, s ehhez kell a tíz új ember. Cserdin – ahol a lakosság kétharmada roma – 426-an élnek, s közmunka nélkül az aktív korú helybéliek 90 százaléka állástalan lenne.

Forrás: Nészabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Baranyában is elfogyott a pénz a közmunkásokra .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector