Startlaphoz Csatlakozz!

30 százalékkal kevesebb közmunkásra futja

Nem jön ki a kormányzati közmunkás matek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 09. péntek, 10:08

Az ambiciózus kormányzati tervek szerint havi átlagban kétszázezer embert vonnának be idén a közfoglalkoztatásba. A programra elkülönített pénzekből viszont csak 30 százalékkal kevesebb közmunkásra futja – olvasható a Népszabadságban.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint „a kormány felkéri a közfoglalkoztatásért felelős minisztert, hogy a közfoglalkoztatás 2014. évi céljainak teljesítése érdekében havi átlagban 200 ezer ember 2014. december 31-ig történő folyamatos, napi 8 órás közfoglalkoztatását biztosítsa”.
 
   Kiss Ambrus, a Policy Agenda közpolitikai elemzőintézet vezetője a tavalyi arányokat – vagyis a teljes költségvetés 81 százaléka bér, 19 százaléka dologi kiadás – alapul véve kiszámolta: ha ezt a célt el akarja érni a kormány, akkor az 290 milliárdba kerülne.
 
   Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár az MTV kedd reggeli adásában viszont azt mondta: idén 184 milliárd áll rendelkezésre közfoglalkoztatásra. Ez viszont nem elég, ezt az összeget nem kétszázezer, hanem száznegyvenezer emberre kalkulálták.
 
   A Belügyminisztérium kérdésünkre azt közölte: a foglalkoztatás megvalósításához felmérik az igényeket, „majd az ehhez társított forrásigényről tervezetet készít, és 2014. július 15. napjáig bemutatja azt a kormánynak”.
 
   Az elemzőintézet vezetője azt is kiszámolta, hogy mennyit vitt haza 2013-ban egy közmunkás egy hónapban. Kiss Ambrus a Belügyminisztériumtól kapott adatokra támaszkodott. A tárca azt közölte, egy közfoglalkoztatott átlagosan 4,92 hónapot (148 nap/fő) töltött közfoglalkoztatási jogviszonyban, és azt is tudni lehet, hogy a tavalyi 171 milliárdos büdzsé 81 százaléka ment bérre. Ebből kalkulálva a Policy Agenda megállapította: a legtöbben hat órában dolgoztak, így egy közmunkás, amikor dolgozhatott, átlagosan csak 37 138 forintot vitt haza.
 
   Az adatokból az is kiderül, egy „klasszikus közmunkás” az öt hónapnyi közmunkabérrel és a hét hónapnyi foglalkoztatást helyettesítő támogatással egy évben 345 ezer forintot kap kézbe. Ez havi átlagban 28 774 forint.
 
   Ezért is volt meglepő a KSH legfrissebb munkaerő-piaci gyorsjelentése, amely szerint 2014. január–februárban a teljes munkaidőben alkalmazott közfoglalkoztatottak átlagos bruttó keresete 78 100 forint volt. Mivel a Policy Agenda a BM adatai alapján számolt, a tárcához fordultunk, mert ki akartuk deríteni: a KSH tévedett, vagy a minisztérium adott hibás adatokat?A tárca szerint a Policy Agenda tévedett.
 
   Azt írták: „A Belügyminisztérium által megadott adat a 2013. évben a támogatások során felhasznált költségeket tartalmazta, melyek kizárólag a tárgyévi előirányzatra vonatkoztak. Megadtuk továbbá az átlagos foglalkoztatási időtartamot, mely azon személyekre vonatkozik, akinek közfoglalkoztatási jogviszonya a vizsgált időszakban – jelen esetben 2013-ban – szűnt meg, függetlenül attól, hogy az mikor kezdődött. Tekintettel arra, hogy a két adat nem ugyanazon időszak alapján képződik, azaz nem áll fenn köztük egyértelmű összefüggés, ezért azokból következtetés sem vonható le a közfoglalkoztatottak átlagos bérezésére vonatkozóan”.
 
   – Mivel 387 ezer embert érintett a közmunkaprogram a BM tájékoztatása alapján, és átlagosan 4,9 hónapot dolgoztak, amelyre összesen 139 milliárdot fizetett az állam, így jött ki a nettó 37 ezer forint (56 700 bruttó). Ha még az előleget is le kell vonnunk, akkor ennél kisebb számot kapunk – fogalmazott Kiss Ambrus.
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem jön ki a kormányzati közmunkás matek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector