Startlaphoz Csatlakozz!

A jó fizetés ellenére is kevés a szakember

Mérnökhiánytól szenved az olajipar

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 11. vasárnap, 07:22

Világszerte mérnökhiánytól szenved az olajipar. Annak ellenére, hogy az ágazat a jól fizető szektorok között szerepel. Az Y-generáció számára ugyanis nem feltétlenül vonzó a mérnöki pálya. Ezt a folyamatot próbálja megfordítani a Mol-csoport. A vállalat tehetségkutató programjait az Egyesült Államokban is díjazták – írja az fn.hir24.hu.

  „Mérnökhiánnyal régóta küzdenek a cégek. A villamos- és gépészmérnökök esetében némileg kedvezőbb a helyzet, az olajipart viszont több okból is nehezebb a fiatalok számára vonzóvá tenni. Egyrészt ez az ágazat a mérnöki pályán belül is speciális tudást igényel, másrészt a szakma komplexitása miatt jóval időigényesebb a karrierépítés. Míg más területeken a tehetséges pályakezdők akár 2-3 év alatt középvezetők, 5 éven belül pedig felső vezetők lehetnek, addig az olajiparban körülbelül 6-7 évnyi komoly szakmai munkát igényel a speciális tudás elsajátítása, ami alapfeltétel mind a szakmai, mind a vezetői karrierben" – összegezte az FN24-nek a Mol-csoport stratégiai HR-vezetője.
 
  „A 80-as években és a 90-es évek első felében született Y-generációra viszont az a jellemző, hogy szeretnének hamarabb előrejutni, és ha nem elégedettek a munkájukkal, akkor kevésbé lojálisak, és sokkal rugalmasabban váltanak, mint az előző generáció. A folyamatra a Mol-csoport egyik válasza aFreshhh elnevezésű nemzetközi verseny, amely a fiatalok számára is érdekessé teheti az olajszektort" – tette hozzá Orosz Vivien.
 
Szimulációs játékkal keresik a legjobbakat
 
  A vállalat idén hetedik alkalommal indította el a versenyt, amelyre rekordszámú nevezés érkezett. A nemzetközi döntőt május 27-én Budapesten rendezik meg. A bekerüléshez a háromfős csapatoknak különböző iparági-stratégiai feladatokat kell megoldaniuk egy speciális szimulációs programban. A döntőbe jutott 5 legjobb csapat pedig a Mol felső vezetői előtt méri össze tudását egy üzleti prezentáció és egy stratégiai feladat során.
 
   A csapatok a 20 ezer eurós fődíjért versenyeznek, illetve a legjobbak bekerülhetnek a vállalat frissdiplomás Growww programjába.
 
  „A Freshhh nemcsak a mérnöknek készülő diákoknak szól, hanem általánosan az egyetemistáknak és főiskolásoknak – függetlenül attól, hogy első-, másodévesek vagy éppen végzősök. Természetesen a sikeres versenyzéshez kell szakmai tudás, de emellett a stratégiaépítésben, az iparági kihívásokra adott válaszokban is ügyesnek kell lenniük a fiataloknak. Épp ezért vannak, akik úgy építik fel a csapatukat, hogy minél több területet lefedjenek, így van közöttük például mérnök, közgazdász és informatika szakos hallgató is" – részletezte a HR-vezető.
 
Nemzetközi elismerések
 
  Az olajipari vetélkedőre hét év alatt 70 ország nevezett be, és több mint 250 egyetemről több mint 10 ezer hallgató vett részt a versenyen. 2014 rekordév lesz, ugyanis a regisztrált csapatok száma duplája a tavalyinak: idén 77 országból több mint 1500 csapat jelentkezett.
 
   „Már nemcsak azokból az országokból neveznek a diákok, ahol a Mol-csoport is jelen van, hanem például amerikai, kanadai, kínai, új-zélandi és venezuelai versenyzőink is vannak. Arra pedig különösen büszkék vagyunk, hogy márciusban a Freshhh és a Growww programunk is elnyerte az Egyesült Államokban a rangos ERE Recruiting Excellence Award díjat a Best College Recruitment Program kategóriában" – utalt a nemzetközi sikereikre Orosz Vivien.
 
Forrás: fn.hir24.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mérnökhiánytól szenved az olajipar.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector