Startlaphoz Csatlakozz!

Búcsú az öltönytől

Merre tart a munkaerőpiac?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 11. vasárnap, 09:46
 
 A jövő az innovátoroké, az előrejelzések szerint már pár éven belül az ő cégeikben dolgozik majd az amerikai munkavállalók többsége. De mennyire lelkesek ez ügyben a magyar fiatalok? Mik a terveik? - e kérdést vizsgálta egy, elsőként a Figyelőben ismertetett tanulmány.

   Kölcsönadná valaki az iPhone-ját? Nekem ugyanis nincs - nézett körül a kaliforniai Berkeley Egyetem zsúfolásig telt előadótermében Robert Reich. A Clinton adminisztráció munkaügyi államtitkára a globalizáció mértékét illusztrálandó, felmutatta a kölcsönkapott okostelefont, s arra kérte hallgatóit, tippeljék meg, hogy az e készülékből származó profitból mely országok milyen arányban részesülnek. A diákok 70 százaléka az Egyesült Államokra, negyedük Kínára gondolt, kevesebben Japánt, Dél-Koreát, és Németországot jelölték meg. A helyzet ezzel szemben a következő - dobta fel az alacsony termetét öniróniával gyakran szóba hozó közgazdász az infografikát: a nyereség 34 százalékát a japánok teszik zsebre, fele ennyi jut a németeknek, kevesebb Dél-Koreának és az USA-nak. Az telefont összeszerelő kínaiak 100 dollárból alig négyet kapnak. 

 
   A jelenet az Inequality For All című, a jövedelmi különbségek növekedésének okait boncolgató amerikai dokumentumfilmben szerepel. A példa rávilágít arra: a nemzetközi munkamegosztásban a fejlett világ a magas szellemi hozzáadott értékű feladatok terén jeleskedik, a fizikai munka kapcsán nem rúg labdába. Egy mérnök ugyanakkor adott esetben többet tehet hozzá a profithoz, mint száz, szalag mellett dolgozó munkás. Következésképpen: a drága munkaerő-költségű országokban a nagyvállalatok messze nem teremtenek annyi munkahelyet, mint a korábbi évtizedekben. Már nem érdekük. 
Ugyane megállapításra jutottak a munkaerő-piaci változásokat vizsgáló amerikai kutatók is - derül ki a lapunk megjelenését követő héten publikálandó, az Ifjúságügy Szakértőinek Társasága és a Kutatópont Kft. közreműködésével megjelenő Másodkézből című tanulmánykötet egyik anyagából. A gazdasági válságok egyre hosszabbak, a foglalkoztatottak száma pedig mind lassabban áll vissza a korábbi szintre. Míg korábban a modernizáció, globalizáció, digitalizáció nyomán a szolgáltató szektor bővült, addig a dinamikus fejlődés eredményeképpen ma bizonyos társadalmi csoportok tömegesen kiszorulnak a munkaerőpiacról. Az autógyárakban a robotok, az államigazgatásban a digitális rendszerek, a biztosítóknál az online ügyintézés elterjedése milliók munkahelyeit veszélyezteti. A jelenlegi gazdasági trendek az alkalmazotti állások folyamatos szűkülését vetítik előre - elsősorban a nagyvállalatok esetében.
 
   A gyilkos verseny és a kíméletlen törtetés ideje lejárt; a posztmodern kora jön, amelyben mindenki megtalálja saját úját. Az önfoglalkoztató vállalkozások nem növekedésorientáltak, hanem hosszútávon is fenntartható célokat jelölnek ki. Nem akarják majd kinyírni a másikat.
 
   Egyedi arculatokat alakítanak ki, franchise helyett saját kis környékükön, piacukon szolgálják majd ki az ügyféligényeket Vérre menő verseny helyett mindenki élvezettel teszi a munkáját, megélnek egymás mellett. Mindenki megpróbálja megtalálni saját helyét a világban. A magyarok tömegeiből nem feltétlenül lesznek vállalkozók, de nem ez nem is baj - vélekedett lapunknak a tanulmány szociológus szerzője. A kapcsolódó tanulmány részleteit és az interjút teljes terjedelmében lapunk legfrissebb számában olvashatják.
 
Forrás: figyelo.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Merre tart a munkaerőpiac?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector