Startlaphoz Csatlakozz!

A magyar és a nemzetközi számviteli szabályozás

Így kell elszámolni a részvényalapú kifizetéseket

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 12. hétfő, 12:34

Nem ritka, hogy a vállalkozások saját részvényeket vagy ezekre vonatkozó opciókat juttatnak munkavállalóiknak, esetleg más, velük kapcsolatba kerülő gazdasági szereplőknek – írja az ado.hu.
   
   A nemzetközi számvitelben az IFRS 2 standard szabályozza a részvényalapú kifizetések számviteli kezelését. A magyar számviteli törvény ezzel szemben nem tartalmaz speciális előírásokat ezen ügyletcsoport elszámolására vonatkozóan.
 
A részvényalapú kifizetések nemzetközi számviteli szabályozása
 
   A részvényalapú kifizetés olyan ügylet, amelynek során a gazdálkodó egység részvényalapú kifizetési megállapodás keretében árukat vagy szolgáltatásokat kap ezen áruk vagy szolgáltatások nyújtójától (beleértve a munkavállalókat is), vagy részvényalapú kifizetési megállapodás keretében köteles kiegyenlíteni az áruk vagy szolgáltatások nyújtójával kötött ügylet ellenértékét, ugyanakkor az árukat vagy szolgáltatásokat a csoporthoz tartozó más gazdálkodó egység kapja meg.
 
   A részvényalapú kifizetések mögött mindig valamilyen részvényalapú kifizetési megállapodás van. Ennek alapján a másik fél jogosult megkapni a gazdálkodó egység tőkeinstrumentumait; vagy pénzeszközt vagy a gazdálkodó egység más eszközét olyan összegben, amely a tőkeinstrumentumok árán (vagy értékén) alapul, fel­téve, hogy a meghatározott megszolgálási feltételek – ha vannak – teljesülnek. Ennek alapján beszélhetünk tőkeinstrumentumban vagy pénzeszközben teljesített részvényalapú kifizetésekről, valamint választási lehetőséget biztosító ügyletekről.
 
  Az IFRS 2 alapelve, hogy a részvényalapú kifizetéseket akkor kell a pénzügyi kimutatásokban megjeleníteni, amikor a gazdálkodó egység a kapott árukat/szolgáltatásokat megszerzi. Az ügylet egyik „lába” tehát a kapott áru vagy szolgáltatás lesz, míg saját tőkeinstrumentummal teljesített ügyletek esetén közvetlenül a saját tőke növekedését, pénzeszközzel kiegyenlített ügyletek esetén kötelezettségnövekedést kell elszámolni, a választási lehetőséget biztosító szerződéseket pedig vagy tőkeinstrumentumként vagy kötelezettségként kell elszámolni.
 
   A tőkeinstrumentummal teljesített szerződések értékének alapképlete egy adott időszakra vonatkozóan: (Juttatásban részesülők becsült száma × instrumentumok száma/fő × egy instrumentum értéke × időtényező) – az előző időszakokban elszámolt érték.
 
   A pénzeszközzel teljesített szerződések a gazdálkodó egység részvényeinek árfolyamától függő áruszállítási vagy szolgáltatásnyújtási szerződések, amelyeket pénzben rendeznek. A megjelenítési szabályok az általánosak: árura vonatkozó ügylet esetén a megjelenítés az átvételkor (teljesítéskor) történik. Szolgáltatások esetén a kapott szolgáltatásokat, illetve ezek ellenértékeként a kötelezettséget akkor kell megjeleníteni, amikor a szolgáltatást nyújtják. Az ilyen ügyletek során kapott árukat és szolgáltatásokat, illetve a felmerült kötelezettséget a kötelezettség valós értékén kell értékelni. 
 
A részvényalapú kifizetések magyar számviteli szabályozása
 
   A részvényalapú kifizetéseket a számviteli törvény nem szabályozza külön témaként, az ilyen ügyletek elszámolását a törvény egyéb rendelkezéseiből lehet levezetni.
 
   A részvényalapú kifizetések csak abban az esetben jelenhetnek meg a tőke részeként, ha ténylegesen részvénykibocsátás történik, de ebben az esetben is mindenkor a névértékükkel növelik a jegyzett tőke összegét. Amennyiben ez az érték és a külső féltől kapott termék vagy szolgáltatás értéke eltérő, a különbséget a tőketartalékban kell elszámolni. A munkavállalóknak juttatott részvények elszámo­lására – a munkavállalók által meg nem térített értékrész erejéig – a saját tőkén belül kerül sor: névértékük a tőke-, illetve az eredménytartalékot csökkenti és a jegyzett tőkét növeli. Az olyan ügyletek, melyekben csak a részvények értékéhez kötik a kifizetést, gyakorlatilag nem minősülnek részvényalapú kifizetésnek a számviteli törvény rendszerében, azaz nincs hatásuk a kimutatott saját tőkére.
 
  Jelentős eltérés az IFRS-ek szabályaihoz képest, hogy a részvényalapú kifizetések kapcsán valós értéken tör­ténő értékelésre nincs lehetőség a számviteli törvény keretei között.
 
Forrás: ado.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Így kell elszámolni a részvényalapú kifizetéseket.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector