Startlaphoz Csatlakozz!

Megkezdődött a Nemzeti Pedagógus Kar országos küldötteinek választása

Megkezdődött a Nemzeti Pedagógus Kar országos küldötteinek választása

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 13. kedd, 08:06

A jogszabályok alapján nem választhatja elnökévé az államtitkári székéből távozó Hoffmann Rózsát a Nemzeti Pedagógus Kar; a testület országos küldöttgyűlésének tagjait hétfőtől szerdáig választhatják meg az államilag fenntartott iskolákban dolgozó, a választói névjegyzékbe előzőleg feliratkozott tanárok. A szakszervezetek bojkottálták a szavazást, de a Kar - egyelőre homályos - hatáskörével, működésével kapcsolatos panaszaikat az Alkotmánybíróság elutasította – írja a Népszava.

  Tegnap megkezdődött a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) országos küldötteinek - online - választása, amely holnapig tart és elvileg az összes, államilag fenntartott oktatási intézményben dolgozó tanár részt vehet rajta, aki tavaly szeptembertől - akarva-akaratlanul - automatikusan az NPK tagjává vált. Szavazni viszont csak azok jogosultak, akik előzőleg feliratkoztak a választói névjegyzékbe - a szavazni szándékozók számáról nincsenek nyilvános adatok -, ők viszont mindössze 190 jelölt közül választhatnak, az alig 384 jelentkező közül csak ők gyűjtötték össze határidőre a szükséges számú pedagógusi ajánlást.
 
   A Kar tisztségviselőinek megválasztására jogosult országos küldöttgyűlés csak 125 fős, ennyien "képviselnek" majd 140 ezer, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) alkalmazásában lévő pedagógust. A helyi tanárok ezer pedagógusonként választhatnak egy küldöttet a küldöttgyűlésbe, így például a viszonylag kevés tanárral rendelkező Nógrád és Vas megyének csak 3-3 képviselője lesz. Végeredményt május 23-án hirdetnek majd, a gyűlés pedig június 14-én tarthatja alakuló ülését.
 
  A tanárok gyér érdeklődésének több oka is van. A két legnagyobb tagsággal - összesen több tízezer fővel - működő közoktatási érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a szavazás bojkottálására szólította fel a pedagógusokat. A köznevelési törvény ugyanis az Orbán-kormány oktatáspolitikájával - 2010 óta folyamatosan - elégedetlen szakszervezetek kvázi-riválisává teszi az NPK-t, hiszen a szakszervezetekkel ellentétben kötelező tagságot ír elő, továbbá a jogszabály szerint a Kar az oktatáspolitikai döntések "hivatalos" szakmai véleményezőjévé válik, az érdekképviseletek szerepét a munkajogi területre szűkíti le. Az NPK-nak ugyan kötelessége "együttműködnie" a szakszervezetekkel, de ennek részleteit nem tisztázza a törvény.
 
   A PSZ korábban az Alkotmánybírósághoz fordult (Ab) egyebek közt azért, mert a tanárok csupán tájékoztatást kaptak az NPK megalakulásáról, így annak egyelőre semmilyen formában nem lehetnek tagjai. Továbbá a szakszervezet szerint semmi sem indokolta, hogy csak a Klik alkalmazásában lévő pedagógusok lehetnek tagjai a Karnak, az alapítványi, egyházi és magániskolákban dolgozók viszont nem. Megtámadták az NPK tagjaira vonatkozó titoktartási kötelezettséget is, amely a fogalmak tisztázása nélkül kimondja: az állami iskolák tanárai olyan információt nem oszthatnak meg a nyilvánossággal, amely sérti a Kar vagy a "közszolgálat" érdekeit, illetve "veszélyezteti" működését. Az Ab azonban elutasította a PSZ beadványát.
 
   A tanárok ténykedése felett azok az etikai bizottságok fognak őrködni, amelyek az NPK testületei által megalkotandó etikai kódex alapján hoznak majd döntéseket. A kormányzat részéről eddig elhangzott ígéretek szerint az etikai bizottságok döntése alapján senkit nem lehet majd elbocsátani tanári állásából, hiszen az állami pedagógusok munkáltatója a Klik, végső soron pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A jogszabály szerint az erőforrás miniszter csak törvényességi felügyeletet lát majd el az NPK felett, de ő vagy képviselője - tanácskozási joggal - részt vehet az országos küldöttgyűlésen.
 
Hoffmann nem lehet a Kar elnöke

   Legfeljebb az NPK főtitkárává választhatják Hoffmann Rózsát, elnökévé vagy más tisztségviselőjévé - a jelenlegi jogszabályok alapján - biztosan nem - vélte a lapunknak nyilatkozó Szüdi János. Az oktatási szakjogász szerint a Kar élére a köznevelési törvény értelmében csak állami fenntartású iskolában dolgozó, gyakorló pedagógus választható. Bár a leköszönő köznevelési államtitkárnak - akinek utódjáról egyelőre nem tudni biztosat, de a jelöltek között Hoppál Péter Fidesz-szóvivőt és Sipos Imre helyettes államtitkárt emlegetik - van tanári végzettsége és a törvény azt sem zárja ki, hogy a pedagóguskar elnöke párttag vagy parlamenti képviselő lehessen, az NPK elnökét éppen az országos küldöttgyűlés választja a Kar tagjai közül.

  Kizáró ok csak valamely pártban való tisztségviselés - Hoffmann egyaránt tagja a Fidesznek és a KDNP-nek, de tisztsége nincs, a két párt közös listáján jutott be az Országgyűlésbe -, illetve valamely szakmai vagy érdekképviseleti szervben (szakszervezetben) való tisztségviselés és országos kamarai tagság lehet. Főtitkárt viszont pályázat útján választ a Kar elnöksége, a jelöltnek közigazgatási alapvizsgával vagy azzal egyenértékű képesítéssel kell rendelkeznie, de elegendő azt is vállalni, hogy egy éven belül megszerzi ezt a képesítést. Bár a törvény szerint a főtitkár felett a Kar elnöke gyakorolja a munkáltatói jogokat, Szüdi János szerint alapszabály híján nem ismerhetjük a tisztségviselők pontos feladat-, és hatásköreit.

Forrás: Népszava
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megkezdődött a Nemzeti Pedagógus Kar országos küldötteinek választása.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector