Startlaphoz Csatlakozz!

Elvándorlás, elöregedés

Munkanélküliség miatt tűnnek el a falvak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 13. kedd, 11:21

A munkanélküliség miatti elvándorlás, az elöregedés, a szolgáltatások hiánya és a gazdasági hátrányok miatt tűnhet el hét somogyi település a statisztikai hivatal legfrissebb kutatása szerint – írja a kapos.hu.

  Az egyetlen bolton kívül semmilyen szolgáltatás sem elérhető a 156 lelket számláló Somogyacsán. A településen egyszerre van jelen a gazdagság és a szegénység. Találni itt sok olyan házat, amit külföldiek vettek meg és több tíz milllió forintért újítottak fel. De nagyon sok olyan is van, amit már régen elhagytak, falai kidőlnek és a gaz verte fel az udvart. Autóbusz alig-alig jár Kaposvárra, vagy Tabra. A lakosság kihalt, vagy elhagyta a falut.
 
   - Jelen pillanatban 5 óvodás van és 11 iskolás, ez az egész, ami a falunknak a jövőjét adná. Az a baj, hogy a lakosság 80 százaléka az mind nyugdíjas és a legtöbb az már mind 70 éven felül van - mondta a település polgármestere, Harkány Sándor.
 
   A KSH a 200 fő alatti településeket vizsgálta az országban. Somogyban 38 ilyen van. Ezen belül is azokat nézték, amelyek a két legutolsó népszámlálás között lakosságuk legalább 30 százalékát elvesztették. Az elnéptelenedés folyamata a hetvenes évek elejére tehető. Egy kormányrendelet ítélte halálra a kistelepüléseket.
 
   - Ellehetetlenítette több mint 2 ezer település helyzetét az országban. Olymódon tették, hogy anyagi forrás nélkül hagyták ezeket a településeket, sőt például a lakásépítést meg is tiltották ezeknél a településeknél - mondta Németh Tibor, a KSH Pécsi Főosztály tájékoztatási statisztikusa.
 
   Az általunk megkérdezett szociológus azt mondta, a vidék megtartó erejének erősítése kormányzati feladat, mert a pár milliós költségvetésből gazdálkodó önkormányzatok erre képtelenek.
 
   - Minél kisebb egy település, annál kisebb olyan potenciállal rendelkezik, amely lehetővé tenné a számára, hogy önállóan próbáljon ezekkel a problémákkal megküzdeni, illetőleg önállóan próbálja a megtartó képességét növelni - tette hozzá Tistyán László szocilológus.
 
   A szociológus szerint a megoldás nem csak a munkahelyteremtésben keresendő. Azt mondja, ezeken a településeken olyan életminőséget kell biztosítani, ami megállítja és visszafordítja az elvándorlást.
 
Forrás: kapos.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Munkanélküliség miatt tűnnek el a falvak .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector