Startlaphoz Csatlakozz!

Negyedannyi ellátás, mint a többségnek

A legszegényebb nyugdíjasok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 13. kedd, 12:38

Többségük nő, és a mezőgazdaságban dolgozott. Ők azok, akiknek átlagban kevesebb mint negyedannyi ellátással kell beérniük, mint az átlagnyugdíjasnak – írja az fn.hir24.hu.

  Az európai országok szinte mindegyikében problémát jelent az öregedő társadalom és a társadalombiztosítási nyugdíj-rendszerek fenntarthatósága. Vagyis egyre kevesebb aktív személy befizetéséből kell finanszírozni egyre több nyugdíjas ellátását. Magyarországon – az Európai Unió országaihoz hasonlóan – a társadalmi juttatások legnagyobb részét az idősekkel kapcsolatos kiadások teszik ki.
 
   2012-ben nyugdíjakra, ellátásokra, járadékokra és egyéb járandóságokra 3349,7 milliárd forintot fordítottak. Ez az összeg éves átlagban 2 millió 890 ezer fő ellátását biztosította. A nyugdíjban és egyéb ellátásban részesülők 70 százaléka, azaz 2 millió 128 fő (61 százalék nő, 39 százalék férfi) öregségi nyugdíjas volt 2013. januárban. Számuk 2,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.
 
Ennyi volt az átlagnyugdíj
 
   Mint már megírtuk, a KSH legutóbbi statisztikája szerint az öregségi nyugdíj egy főre jutó havi átlagos összege a 2013. januári emelés után – a teljes ellátás alapján – 112 781 forint volt. (Az átlagos havi összeg minden megyében meghaladta a 100 ezer forintot.) A nők 106 451, a férfiak 122 828 forintot kaptak. A nők átlagosan 13 százalékkal alacsonyabb összegű ellátásban részesültek, mint a férfiak.
 
   A folyósított öregségi nyugdíj átlagos havi összege összesen 7,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. 
Az átlagos öregségi nyugdíj Magyarországon egyébként a nettó kereset 77 százaléka volt 2013. januárban.
 
Negyedénél is kevesebb
 
  Igen ám, de vannak, akik nyugdíjat sem kapnak öregségükre. Nekik jár az időskorúak járadéka, ami tulajdonképpen szociális támogatás. Összege a mindenkori nyugdíjminimum (28 500 forint) összegéhez kötött. 2012-ben havonta átlagosan 6,1 ezer rászorult idős embernek folyósították a járadékot.
 
  Több mint hattizedüknél az egy főre jutó családi jövedelem a nyugdíjminimum felét sem érte el. A támogatásra felhasznált 2012. évi összeg 1,9 milliárd forint volt, ami egy személynek havonta átlagosan 26,7 ezer forintot jelentett. Vagyis kevesebb mint negyede annyit kaptak ők, mint az átlagnyugdíjasok.
 
Itt élnek a legszegényebbek
 
  2012-ben a legtöbb támogatott, több mint 800 fő Bács-Kiskun megyében élt, és itt volt a legnagyobb a tízezer 60 éves és idősebb lakosra jutó számuk is (65). A mutató mindkét alföldi régió megyéiben meghaladta az országos átlagot (26). Jellemzően a kistelepüléseken (500 fő alatti lélekszámú) magas az ellátottak aránya. A KSH magyarázata szerint a korábban a mezőgazdasággal foglalkozó, zömében az Alföldön élő nők egy része nem szerzett elegendő jogosultsági időt saját jogú nyugdíjhoz, miközben a családi gazdaságban is tevékenykedtek.
 
Az időskorúak járadéka
 
  A megélhetési jövedelemmel nem rendelkező időskorú személyek részére nyújtott támogatás. Az ellátás havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegéből (2008 óta változatlan, havi 28 500 forint) indul ki.
 
 Jövedelemmel nem rendelkező jogosultnál az időskorú járadék az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének
a) 80 százaléka (vagyis 22 800 forint), ha az igénylő házastársával, élettársával közös háztartásban élő, a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltött személy,
b) 95 százaléka (azaz 27 075 forint) az egyedülálló, a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltött de 75. évesnél fiatalabb személynek,
c) 130 százaléka (tehát 37 050 forint) az egyedülálló, 75. életévét betöltött személynél.
 
   Jövedelemmel rendelkező jogosultnál az időskorú járadék az a) vagy b) vagy c) pont szerinti összeg és a jogosult havi jövedelme közötti különbözetet jelenti.  Ha az ellátás összege a havi ezer forintot nem éri el, a jogosult részére ezer forint összegű ellátást kell megállapítani.
 
Forrás: fn.hir24.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A legszegényebb nyugdíjasok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector