Startlaphoz Csatlakozz!

Végzettség és várható élettartam

Az egyenlőtlenség lassítja a növekedést

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 13. kedd, 17:06

 Szembeszökően hatalmas különbséget mutatnak a várható élettartamban a közép-európai országok: Magyarországon például a főiskolai, egyetemi végzettséggel és jó állással rendelkező férfiak harmincéves korukban arra számíthatnak, hogy tizenhárom évvel többet élhetnek, mint alacsony végzettségű honfitársaik. A nők esetében a különbség öt és fél év. Ez csupán egyetlen kiragadott példa a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kétszáz oldalas friss tanulmányából (Making Inclusive Growth Happen), amely több más nemzetközi intézményhez hasonlóan a nagy recessziót követően a gazdasági növekedés fogalmának szélesebb értelmezése felé fordítja figyelmét – olvasható a Népszabadságban.

  
 A növekedés serkentése önmagában nem lehet cél, az félrevezető, ha csupán a jövedelmek alakulását nézzük, s megfeledkezünk az életszínvonal sokoldalú elemzéséről. Vagyis a gazdasági növekedés akkor fenntartható, ha a társadalom széles rétegeire terjed ki, ha a gyarapodás esélye egyenlőbben oszlik el, ha az emberek szociális helyzetükre tekintet nélkül juthatnak munkához, részesülnek oktatásban és egészségügyi ellátásban. A Chilétől Németországon át Magyarországig terjedő harmincnégy fejlett OECD-tagállam körében a helyzetek és a megoldások is eltérők, ezért annak sincs értelme, hogy a szakértők valamiféle egységes megközelítést szorgalmazzanak.De szemléletváltásra mindenhol szükség van, ebben példamutatóan vállalnak szerepet a nemzetközi intézmények. Megállapították, hogy az elkölthető jövedelmek elosztása egyre egyenlőtlenebb. Az OECD-térségben a leggazdagabb tíz százalék átlagjövedelme 9,5-szerese a legszegényebb tíz százalékáénak. Huszonöt éve még csak hétszerese volt. A szakadék egyre tágul, s a folyamat a válság kirobbanása óta gyorsult. Egészen más volt a helyzet a második világháborút követő évtizedekben egészen a hetvenes évekig, amikor a jövedelmeket egyenlőbben osztották el, legalábbis azokban az OECD-tagországokban, amelyekben rendelkezésre állnak megbízható adatok.
 
   Az egyenlőtlenség növekedése a leggazdagabbaknak kedvez. A felső egy százalék az adózás előtti jövedelmek nyolc százalékánál többet nem tudott megszerezni sehol az OECD-régióban 1980-ban. Ám 2010-ben az arány már tíz százalékra emelkedett kilenc országban, az Egyesült Államokban pedig elérte a húsz százalékot. Az egyenlőtlenség fokozódásának két forrása van: a munkából szerzett jövedelmek között nő a különbség, és a tőkejövedelmek is egyenlőtlenül oszlanak meg. A fejlődő országokban még kiélezettebb a helyzet: Chilében például a felső tíz százalék huszonhétszer gazdagabb az utolsó decilisnél.
 
   Az egyenlőtlenség a lehetőségeket is korlátozza. Az OECD-ben a munkanélküliségi arány 2,2 százalékponttal magasabb, mint a válság kitörése előtt volt. A munkaerő piac nem szokványos állásokat hoz létre alacsony bérekkel és elégtelen védettséggel, biztonsággal és biztosítással, sokszor nem kínálva kitörési pontokat a szegénységből. Az OECD-ben egyébként is a foglalkoztatottak nyolc százaléka a szegénységi szint alatt él. Míg a foglalkoztatás 33 százalékát immár éppen ezek a nem szokványos munkaalkalmak teszik ki. A jövedelmi egyenlőtlenség átterjed az oktatás és az egészségügyi ellátás területére, polarizálja a társadalmakat, a kirekesztés és a szociális egyenlőtlenség ördögi körét alakítva ki.
 
   Az OECD üzenete Magyarország számára is időszerű: a lehetőségek egyenlőtlensége károsan hat a növekedésre és a jólétre. Ha minden állampolgár azonos esélyekkel indul, bizonyos egyenlőtlenség akkor is kialakul, ez elkerülhetetlen. De az egyenlőtlenség súlyos károkat okozhat, ha társadalmi előnyöket, előjogokat rögzít, ha kizár rétegeket a fejlődésből, s aláássa a társadalmi mobilitás folyamatát. Ha az alsó és középrétegek jövedelme leszakad a többiekétől, mint ez zajlik számos OECD-országban, akkor is lassul a gazdasági növekedés. Az egyenlőtlenség mérséklését szorgalmazó politikák pedig mindaddig kudarca vannak ítélve, amíg nem kínálnak mindenkinek azonos esélyt a magas színvonalú oktatás, egészségügyi ellátás és infrastruktúra elérésére.
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az egyenlőtlenség lassítja a növekedést.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector