Startlaphoz Csatlakozz!

Európa befagyott, stabilizálódott a válság

A magyar vállalkozások 59 százalék a túlélésért küzd

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 13. kedd, 18:16

 A magyar cégek fele szerint a következő 12 hónapban nem változik a fizetési kockázat, 33 százalék annak növekedését várja – derül ki a 2014-es Európai Fizetési Kockázati Index felmérésből.

   Nagyon úgy tűnik, hogy Európa befagyott, stabilizálódott a válság, ezt támasztja alá az is, hogy 3-ról 3,1 százalékra nőtt a leírási veszteség a kontinensen, ami közel 360 milliárd eurót jelent évente - kezdte előadását Felfalusi Péter, az Intrum Justitia Zrt. vezérigazgatója, aki arról is beszélt, hogy 2004-ben ez még „csak” 1,9 százalék volt. Jelenleg egyébként egy százalék alatti leírási veszteséggel egyetlen egy ország sem rendelkezett, míg 5 százalék felettivel számos, főképp dél-kelet európai ország. Kiemelni az észteket lehet - vélte a szakember - nekik ugyanis sikerült olyan gazdaságpolitikát bevezetni, ami javulást hozott az elmúlt évben.
 
   Rossz hír, hogy a válaszadók közel fele szerint a közeljövőben növekedni fog a fizetési kockázat, ráadásul 40 százalék továbbra sem készül munkaerő-felvételre, 30 százalék elbocsátásokkal is számol. Az sem jó hír, hogy a megkérdezettek háromnegyede nem lát pozitív változást az üzletmenetben, de azt is ki kell emelni, hogy a fizetési idők, azaz a számlák teljesítésének ideje minden szektorban csökkent.
 
   Az Európai Fizetési Kockázati Indexet vizsgálva kiderül, hogy tavalyhoz képest nem történt komoly változás, továbbra is a skandináv országok és Svájc teljesít a legjobban - mondta Felfalusi. Nem meglepő módon a veszélyzónában lévő országok (Görögország, Spanyolország, Ciprus) eredményei romlottak, viszont öröm az ürömben, hogy bár Magyarország még mindig a veszélyzónában van 175 pontos értékkel, viszont 2013-hoz képest nem romlott tovább az indexe. Uniós átlagban egyébként az ügyfelek 46 százaléka számít fizetési nehézségekre, ezt az értéket főképp a déli, mediterrán országok húzzák le, ahol nem ritka a 70-80 százalékos érték sem.
 
A felmérésről:
 
  Az Európai Fizetési Kockázati Index felmérést 1998 óta végzik el, először az Európai Bizottság kérésére. Mára 31 EU ország mellett Bosznia és Szerbia is részt vett a felmérésben, így több mint 10 ezer pénzügyi vezető, ügyvezető, pénzügyi szakértő, köztük 500 hazai szakember válaszolt a kérdésekre. Az index 100 és 200-as érték között mozog, melyből a százashoz közeli érték jelenti a kevés kockázatot.
 
   A fizetési határidők az elmúlt években folyamatosan csökkentek, így 2014-ben a fogyasztói szféra 34, kereskedelmi 47, a közszféra pedig átlagosan 58 nap alatt fizetett az EU-ban. Az uniós cégek egyébként átlagosan 80 napot várnak (a magyarok 89 napot), mielőtt a kintlevőségeket követeléskezelőnek adják át. A felmérés azt is vizsgálta, hogy fél év után már csak 60 százalék esélye van a cégnek, hogy behajtsa a felé fennálló tartozást, egy év után ez 45 százalékra csökken, míg két év után már mindössze 30 százalék az esélye a kintlevőséget behajtásának. A késedelmes fizetés okai között egyre többen hivatkoznak az adós pénzügyi nehézségeire, de sokan mondták az adminisztratív okokat és a vitás helyzeteket is, jó hír viszont, hogy a szándékos késlekedés száma csökkent 2013-hoz képest.
 
   Érdekesség, hogy míg a lengyel cégek közül senki sem hivatkozott arra, hogy a késői fizetések miatt elbocsátásokra került sor - Svájcban és Svédországban ez 10, Dániában 9 százalék -, addig a magyar vállalkozások 45 százaléka mondta ezt, 54 százalék pedig úgy nyilatkozott, hogy emiatt nincs munkaerő-felvétel.
 
A magyar adatok
 
  Magyarországon bár javult a fizetési idő, de a leírási veszteség 4-ről 4,3 százalékra nőtt egy év alatt, ami 1250 milliárd forintot jelent - mondta Felfalusi. A szakember szerint ez a fő probléma, amiért hazánk nem tud előrelépni a rangsorban, hiszen például 2010-ben még csak 2,7 százalék volt ez az arány. A magyar megkérdezettek 72 százaléka szerint a késve fizetés akadályozza a vállalkozás növekedését, míg 66 százalék csökkenő árbevételekről számolt be, 59 százalék pedig pusztán a túlélésért küzd. Ez mind azt mutatja, hogy a gazdasági növekedés egyelőre nem gyűrűződött be a kis- és közepes vállalati szektorban, de alátámasztja az is, hogy mindössze 2 százalék érez általános gazdasági növekedést - emelte ki az Intrum Justitia Zrt. vezérigazgatója.
 
  Rossz hír továbbá, hogy a cégek fele szerint a következő egy évben nem változik a fizetési kockázat, sőt 33 százalék annak növekedését várja - igaz, ez kevesebb, mint a 46 százalékos uniós átlag. Ez után nem meglepő, hogy a megkérdezettek 44 százaléka nem tervez további munkaerőfelvételt, 32 százaléka pedig elbocsátásokkal is számol, míg 95 százalék egyáltalán nem vár pozitív változást üzletmenetében.
 
   A magyar statisztikákat böngészve érdemes kiemelni, hogy egy év alatt 5 százalékkal, 40 százalékra nőtt azon cégek száma, akik találkoztak azzal, hogy szándékosan tartják vissza a számlákat. Ez egyébként főképp a nagycégekre jellemző - tette hozzá Felfalusi. Ezzel párhuzamosan viszont érdemes megemlíteni, hogy jelentősen nőtt azon cégek száma (31-ről 63 százalékra), akik szerint a vállalkozás hírnevét is kockáztatják, ha nem fizetnek időben.
 
  Pozitívumként említette viszont a magyar cégek számára, hogy a legfőbb exportországok besorolása nem romlott, sőt fizetési kockázatuk alacsonyabb, mint a hazai index - emelte ki Felfalusi, aki hangsúlyozta azt is, hogy tavaly óta van egységes uniós késedelmi fizetésekre vonatkozó direktíva. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy a magyar cégek mindössze 24 százaléka ismeri ezt szemben a 37 százalékos uniós átlaggal, de a többség inkább nem használja, mondván az veszélyeztetné a vevőkapcsolatait.
 
   A felmérés során feltették azt a kérdést is, miszerint az országa vezetése mindent megtesz-e annak érdekében hogy megvédje a vállalkozásokat a kései fizetés okozta kockázatokból eredő károktól? A válaszok lesújtóak, hiszen mindössze 22 százalék mondta, azt, hogy igen, 58 százalék mondott nemet, míg 20 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem tudja.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A magyar vállalkozások 59 százalék a túlélésért küzd.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector