Startlaphoz Csatlakozz!

A kistelepüléseken nagyon rossz munkakörülmények között dolgoznak

Átverték a védőnőket, most hízelegnek nekik

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 14. szerda, 11:32

 Elvileg egy fantasztikus program is lehetne a védőnői, de túl sok sebből vérzik. Egyebek mellett így fogalmazott Herczog Mária az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagja, miután Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz európai parlamenti választási listavezetője és Bábiné Szottfried Gabriella, a védőnői hálózat megújításáért felelős miniszteri biztos arról beszélt, nyárra megkaphatja a hungarikum címet a jövőre százéves magyar védőnői szolgálat – írja a Népszava.

  A fideszes politikusok szerint egyedülálló a védőnői szolgálat, hiszen egyszerre foglalkozik a gyermekgondozással, a várandós kismamákkal, a gyermekágyas édesanyákkal és a szűrésekkel is. Kifejtették, a magyar hálózat példaértékű lehet más uniós tagállamoknak is. „A védőnői szolgálat a mi nemzeti kincsünk” - mondták hozzátéve, az elmúlt négy évben 4,4 milliárd forinttal emelték meg a védőnői szolgáltatás támogatásának összegét.
 
  Arról már nem beszéltek, hogy ez az összeg abból az uniós pályázati pénzből van, amit még a szocialista kormányok idején pályáztak meg, és nyertek el. A TÁMOP program „babérjait” viszont már a Fidesz kormány aratta le. Arról sem esett szó, hogy a fejlesztési források unión kívüli legnagyobb adományozója, a Norvég Alap biztosította volna, hogy minden védőnőnek legyen laptopja. Sokan ugyanis számítógép, illetve internet hiányában nagyon nehéz körülmények között végzik a munkájukat. Az úgynevezett komputer program azonban meghiúsult, miután a norvégok a Fidesz-kormány „egyezményszegése” miatt befagyasztották a támogatásukat.
 
  Herczog Mária lapunknak elmondta, valóban példaértékű lehetne a magyar védőnői hálózat, hiszen sehol a világon nincs ilyen univerzális, minden gyerekre kiterjedő szolgáltatás, mint itt. Angliában például csak a veszélyeztetett gyerekekkel foglalkoznak a védőnők. Egyedülálló a 4 éves képzés is. Ám a hazai oktatás az indokoltnál „medikalizáltabb”, a szociális és pszichológia képzés viszont elsikkad. Az is gond - magyarázta a szakember -, hogy egy-egy védőnőhöz 250 gyerek tartozik, ami „lehetetlen feladat elé állítja őket”.
 
   Körülbelül 500 védőnő van az országban, a kistelepüléseken nagyon rossz munkakörülmények között dolgoznak. 2004-ben készült egy módszertani anyag arról, miként kell felismeri például a bántalmazást. Ám ennek betartása nem kötelező, és nem számon kérhető - folytatta Herczog Mária. „Nem tudok olyan esetről, amikor egy védőnőt büntetőjogi felelősségre vontak azért, mert nem végezte rendesen a munkáját”, pedig az utóbbi években több tragikus eset is történt. Ám ezeket nem követi elemzés, módszertani útmutatás.
 
   Szanyi Tibor a szocialisták EP-listavezetője is közleményben utalt arra, hogy Pelczné Gáll Ildikó akkor nevezte európai szinten is egyedülállónak a védőnői szolgálat tevékenységét, amikor „Orbán és Lázár tevékenysége nyomán” felfüggesztették a norvég alap pénzeinek kifizetését. Ez pedig az egészségügyben 5,2 milliárd forintos kiesést jelent, a többi közt éppen a védőnők számára eredetileg biztosított fejlesztések elmaradását. Szanyi úgy fogalmazott: csodálatra méltó az a bőrvastagság, ami Pelczné Gál Ildikó arcát fedi, hogy képes néhány nappal e pénzek befagyasztása után épp a védőnőknek, rajtuk keresztül pedig a családoknak hízelegni.
 
Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Átverték a védőnőket, most hízelegnek nekik.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector