Startlaphoz Csatlakozz!

Az új minősítés csúszik

Hónapok óta pénz nélkül a rokkantak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 15. csütörtök, 10:06

 Papírja van arról, hogy súlyos, laikus szemmel is jól látható gerincferdülése miatt nem dolgozhatna Szilágyi Attila, ám ha ezt megengedné magának, már éhen halt volna. A lapunkat megkereső középkorú férfi november óta egyetlen forint rokkantsági támogatást sem kap, a nyugdíjfolyósítónál és a rehabilitációs intézetnél a „türelmét kérik” – írja a Népszava.

 Szilágyi Attilánál gyerekkorában alakult ki a gyógyíthatatlan deformáció. Az „s” alakban görbült gerince elmozdította a csigolyákat, és előrenyomta a bordákat. Az orvosai 10 évvel ezelőtt kezdeményezték a leszázalékolását, akkor 67 százalékos rokkantságot állapítottak meg nála. Ennek ellenére a most 48 éves férfi folyamatosan dolgozott, most éppen egy nyomdaipari cégnél foglalkoztatják négy órában. Raktárosi munkaköre miatt nem hordhatja az állandó viselésre megállapított fűzőt, mert abban nem tudna emelni, cipekedni. Korábban 60 ezer forint volt a rokkantnyugdíja, ezt egészítette ki a 40 ezer forintos fizetésével. Ám több, mint fél éve csak a fizetése maradt, és egyelőre sejtelme sincs, mikor kaphat újra rokkantsági támogatást.
 
   Mint ismert, a Fidesz-kormány két éve szüntette meg a rokkantnyugdíjat, azóta csak rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást kaphatnak a megváltozott munkaképességűek. Egy új pontozási rendszert vezetettek be a betegség megállapítására, és felülvizsgálatra küldték az 57 évnél fiatalabbakat. Az új minősítés azonban csúszik, a vizsgálathoz nincs elég orvos, és ennek a betegek látják a kárát. Szilágyi Attilának tavaly október végén járt le az eredetileg megállapított határidő, de a korábbi gyakorlattal ellentétben most senkitől sem kapott időpontot új vizsgálatra. Mivel nem szerette volna, ha ellátatlan marad, intézkedni kezdett. Az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézetnél azt mondták neki, szerezze be az orvosi papírokat és kérelmezze a kormányablaknál a felülvizsgálatot.
 
   Januárban a korábbi 67 százalékos rokkantságát 18 százalékban állapították meg, amely ellen fellebbezett. Márciusban másodfokon újabb vizsgálatra hívták, ahol már 50 százalékos rokkantságot állapítottak meg nála, és azt, hogy „valamilyen” ellátásra jogosult. Pénzt viszont azóta sem kap, érdeklődésére mindig a türelmét kérik a nyugdíjfolyósító-, és a rehabilitációs intézetnél. Kénytelen volt a munkaadója segítségét kérni, mivel a 40 ezer forintból képtelen megélni. Foglalkoztatója két hónapra nyolc órában alkalmazta, ám így erre az időre nem kaphatja meg visszamenőlegesen a rokkantsági járadékot, hiszen aki teljes munkaidőben dolgozik, annak - a kormány döntése alapján - ez nem jár.
 
   A hivatalokban egyelőre csak arról tájékoztatták, hogy a papírjai már beérkeztek, körülbelül 41 ezer forint támogatásra számíthat, ezt visszamenőleg megkapja. Ám, hogy mikor, az rejtély. Azt mondta, ha nem dolgozik, és 22 éves fia nem segíti, enni sem tudott volna. Korábbi utazási kedvezényét sem újíthatja meg addig, amíg nem kapta meg a rokkantsági határozatot. Most ő is 9500 forintos bérletetet vásárol azért, hogy bejárjon dolgozni.
 
Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hónapok óta pénz nélkül a rokkantak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector