Startlaphoz Csatlakozz!

Magyarország 2011-ben a GDP 23 százalékát fordította szociális védelmi kiadásokra

Milliárdok a családoknak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 15. csütörtök, 11:37
 
A magyar szociális kiadások egy főre jutó értéke az uniós átlag 55 százalékát adják. Az uniós ráfordításokhoz a legjobban a család- és gyermektámogatások közelítenek, ezek között nálunk kiemelkedően magas az alanyi jogon járó juttatások aránya – írja a Világgazdaság.

   Magyarország 2011-ben a GDP 23 százalékát fordította szociális védelmi kiadásokra, miközben az Európai Unió átlaga 29 százalék volt. Ha a hazai szociális kiadások egy főre jutó értékét vesszük, az az uniós átlag 55 százalékát tette ki.
 
  Egyedül a család- és gyermektámogatások fajlagos kiadásai közelítik valamelyest az uniós átlagot (86,5 százalék. Emellett, míg Magyarországon az ilyen célú ráfordítások az összes szociális védelmi kiadás 13 százalékát adták, addig az EU-ban átlagosan csak 8 százalékát.
A magyar szociális védelmi rendszer abban is eltér az uniós többségtől, hogy nálunk kifejezetten magas az univerzális támogatások aránya, amelyek bizonyos élethelyzetben, életkorban mindenkinek járnak – állapítja meg a Központi Statisztikai Hivatal tanulmánya.
 
   A családtámogatásokon belül is az alanyi jogon járó juttatásokra ment el a legtöbb pénzt: Magyarország 2012-ben összesen 551 milliárd forintot, a GDP 1,9 százalékát fordította a gyermekesek támogatására, ennek az összegnek a 77 százalékát az olyan, biztosítási és/vagy munkaviszonyhoz nem kötött ellátások adták, mint a családi pótlék, az anyasági támogatás, a gyermeknevelési támogatás és a gyermekgondozási segély.
 
  A családtámogatás legnagyobb része, 343,2 milliárd forint, családi pótlékra ment 2012-ben. Havonta átlagosan 1 millió 168 ezer család, ezen belül 1 millió 891 ezer gyermek után fizették ki az átlagosan 293,9 ezer forint juttatást, amit a legtöbben a nagyobb gyermekszámú Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vettek igénybe.
 
   A három vagy több gyermeket nevelőknek járó gyermeknevelési támogatást 2012-ben 38,6 ezren vették igénybe, összesen 13,3 milliárd forint értékben, Budapesten és Pest megyén kívül elsősorban a két elmaradott, munkanélküliséggel leginkább sújtott régió, Észak-Magyarország és az Észak-Alföld megyéiben. A szintén alanyi jogon járó gyest havonta átlagosan 168 ezren kapták, a kifizetés összességében 61,8 milliárd forintra rúgott. Anyasági támogatásban – amelynek egyetlen feltétele, hogy legalább négyszer részt kell venni terhesgondozáson – több mint 86 ezren részesültek 2012-ben, összesen 5,7 milliárd forint összegben.
 
   Az előzetes munkaviszonyhoz kötött terhességi-gyermekágyi segélyt már inkább a kedvezőbb munkaerő-piaci helyzetű megyékben, illetve a Budapesten élő nők vették igénybe: 2012-ben havonta átlagosan valamivel több, mint 25 ezren. A juttatásra akkor összesen 38,2 milliárd forintot fordítottak. Hasonlóan biztosítási jogviszony szükséges a gyermekgondozási díj igénybe vételéhez, ebben majdnem 82 ezren részesültek 2012-ben Magyarországon.
 
   Az ellátásra 89,2 milliárd forintot fizettek ki országosan.
További százmilliárdokat emésztenek fel a gyermekvédelmi támogatások. Csak a gyermeknevelést segítő, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben 575 ezer gyermek részesült 2012-ben, a legnagyobb arányban – 13-13 százalék – Szabolcsban és Borsodban, de a Pest megyében élők aránya (8,7 százalék) is magas volt. Az időszakosan létfenntartási gondokkal küzdő gyermekes családok támogatását célzó rendkívüli gyermekvédelmi támogatást ugyanezen időszakban 26,9 ezren kapták, 18 százalékuk fővárosi, 17 százalékuk Csongrád, 12 százalékuk Pest megyei volt.
 
Egyszülősök és sokgyerekesek
 
   A gyermekes családokon belül a szociális védelem szempontjából kiemelt figyelmet igényelnek az egyszülős, illetve a 3 és annál több gyermekes családok. A gyermeküket egyedül nevelők száma az elmúlt évtizedben valamennyi megyében jelentősen, átlagosan 30 százalékra növekedett, de például Budapesten már 39, Csongrádban és Békésben pedig 32 százalék. A legutóbbi népszámlálás idején, 2011-ben a gyermekes családok 12 százalékában neveltek három vagy több gyereket. Szabolcsban, és Borsodban ennél is nagyobb arányt, 16, illetve 17százalékot képviseltek a nagycsaládok.

Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Milliárdok a családoknak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector