Startlaphoz Csatlakozz!

29 százalékuk tervezi, hogy külföldön vállal munkát

Javuló munkakörnyezetet és több pénzt várnak a fiatalok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 15. csütörtök, 14:32

A 19-29 éves városi fiatalok közül az előző negyedévekhez képest többen bizakodók a jövőt illetően, javuló munkakörnyezetet várnak és valamivel több pénzre számítanak - derül ki a K&H első negyedéves, pályakezdők elégedettségét mérő jóléti index felméréséből.

    A K&H negyedévente 500, 19 és 29 év közötti fiatalt kérdez meg interneten kiküldött kérdőív segítségével. A felmérés a városi népességre terjed ki, és reprezentatív a nem, a korcsoportok, a befejezett iskolai végzettség és a régiók, illetve településtípus tekintetében. A válaszadók az élet számukra legfontosabb területeit értékelik aszerint, mennyire elégedettek és mit várnak a jövőtől, az index -50 és +50 között mozog.

    A K&H csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a 2013 év végén mért legalacsonyabb, 4-es értékéről az eddigi legmagasabbra, 11-re ugrott a pályakezdő fiatalok elégedettségét mérő index az idei első negyedévben.

    ”A fiatalok a jelenlegi helyzetüket nagyon hasonlóan értékelték, mint az elmúlt negyedévekben. A jövő azonban derűsebbnek tűnik számukra, lehetőségeiket jóval pozitívabban látják, összességében ez eredményezte ezt a kiugró emelkedést az index értékében” - idézi a közlemény Bába Ágnest, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettesét.

    A fiatalok az előző időszakhoz képest pozitívabban látják a jövőt a munkával, tanulási körülményekkel kapcsolatban, jobb lehetőségeket látnak az önállóság megteremtésében és a lakáshoz jutás terén is.

    Annak ellenére, hogy a gazdasági aktivitásuk nem igazán változott az elmúlt hónapokban - a megkérdezettek fele aktív kereső, 20 százalék körüli a munkanélküliek aránya - az előző negyedév 48 százalékáról 58-ra nőtt azoknak az aránya, akik inkább stabilnak érzik a munkahelyüket. Ezzel párhuzamosan 35 helyett már csak 29 százalékuk tervezi, hogy egy időre külföldön vállal munkát. A diákok különösen bizakodóak lettek, 46 százalékuk gondolja úgy, hogy könnyen vagy inkább könnyebben találna munkát. Ez jelentős növekedés az előző negyedévben mért 30 százalékhoz képest.

    A munkanélküliek közel fele már fél éve nem talál magának munkát, 37 százalékuk esetében ez az időszak már több mint egy év, és ezek az adatok az elmúlt egy év alatt nem változtak jelentősen. Ennek ellenére továbbra is sokan (55 százalék) bíznak abban, hogy pár hónap alatt lesz munkájuk.

    A jövedelem csökkenésére a fiataloknak csak 10 százaléka számít, ami jelentős javulás az előző negyedévhez képest, amikor 18 százalékuk tartott attól, hogy kevesebb pénzt visz haza. Mindez a megtakarítások növekedésének adhat lendületet, ami fontos lenne, hiszen ezen a téren ez a korosztály még mindig nem áll túl jól: 64 százalékuknak nincs félretett pénze. A megtakarítási kedv erősödését jelzi, hogy nőtt a pár tízezer forintos félretett összegek említése - hangsúlyozta Bába Ágnes.

    Bár a magyar gazdaság elmúlt egy évét a válaszadók majdnem fele negatívan értékelte, a pozitív fejleményekre számítók aránya itt is nőtt, az elmúlt negyedévi 40-ről 47 százalékra.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Javuló munkakörnyezetet és több pénzt várnak a fiatalok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector