Startlaphoz Csatlakozz!

Törökország

Általános sztrájkot hirdetett mára négy szakszervezet a bányaszerencsétlenség nyomán

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 15. csütörtök, 16:20

 Általános sztrájkot hirdetett mára négy török szakszervezet a somai bányakatasztrófa miatt, amelyben legalább 282 ember vesztette életét. A tragédia komoly politikai válságot robbanthat ki az amúgy is feszült hangulatú Törökországban – írja a Népszabadság.

A szakszervezetek vezetői most a kormányt hibáztatják

   A szakszervezetek vezetői most a kormányt hibáztatják, szerintük ugyanis nem voltak megfelelőek a biztonsági feltételek. – Tulajdonképpen halálra ítélték a bányászokat azzal, hogy brutális körülmények között dolgoztatták őket azért, hogy maximális profitot hozzanak – áll a a szakszervezetek levelében.
 
   A bányát egy magántársaság bérelte, de egy, a környékről származó parlamenti képviselő épp három héttel ezelőtt kérte a kormányt, hogy ellenőrizze jobban a bányát és írjon elő szigorúbb biztonsági követelményeket – ám a politikai elit nem volt vevő a javaslataira. (Most az interneten kering egy fotó, amelyen magasba tartott sárga sisakkal a kezében beszél, miközben a háttérben két török miniszter fecserészik, rá sem hederítve.)
 
  Dühös helyi lakosok már tegnap rátámadtak a kormány helyi irodáira és tiltakoztak Erdogan miniszterelnök látogatása ellen. Tüntetések voltak Isztambulban és Ankarában is.Tovább fokozza a feszültséget, hogy az interneten terjed egy kép, amelyen Erdogan egyik tanácsadója megtapos egy földön heverő tüntetőt.
 
   Juszuf Jerkel azzal védekezett, hogy egy szélsőbaloldali aktivistáról van szó, aki őt és a miniszterelnököt gyalázta. „Mit kellett volna tennem? Szó nélkül hagyni a dolgot? – mondta felháborodva a Hürryet kérdésére. 
 
   Már most biztosnak tűnik, hogy ez Törökország legszörnyűbb bányatragédiája. Tegnap ráadásul tűz ütött ki az aknában, ezért a mentést is le kellett állítani. Mára állítólag kicserélték a szellőzőrendszert, de kevés remény van rá, hogy találnak még túlélőket. 787 bányász tartózkodott a robbanás időpontjában a bányában, ebből 363-at sikerült megmenteni. Egyes hírek szerint a legfiatalabb áldozat mindössze 15 éves – az illetékes miniszter szerint viszont lehetetlen, hogy ilyen fiatalokat leküldjenek a bányába.
 
   Törökországban háromnapos nemzeti gyászt hirdettek, Erdogan lemondta albániai, Abdullah Gül államfő pedig kínai útját. A török sajtó azonban élesen bírálja a miniszterelnököt, aki szerintük nem mutatott megfelelő empátiát.
 
   – Ilyen balesetek gyakran történnek, Kínában 1960-ban 684 ember halt meg egy metángázrobbanásban – példálózott. Eközben a helyi kórházban elfogytak a hullazsákok, a hozzátartózok pedig kétségbeesetten reménykednek, hogy élve viszontláthatják szeretteiket - amire egyre kevesebb az esély. 
 
  Erdogan személyes népszerűségét is kikezdheti a tragédia: márpedig augusztusban indulni szeretne az elnökválasztáson, ami az ország történetében először nem parlamenti, hanem közvetlen szavazás lesz.
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Általános sztrájkot hirdetett mára négy szakszervezet a bányaszerencsétlenség nyomán.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector