Startlaphoz Csatlakozz!

A gyors munkatempó a legnagyobb gond

A munkahelyi stressz számos lelki és testi megbetegedés előidézője

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 15. csütörtök, 15:11

 Sokkal inkább a gyors munkatempó, mint a sok munka miatt stresszesek a magyar munkavállalók, de az igazságtalanság, a tiszteletlenség és a szekálás, sőt a szexuális zaklatás és fizikai fenyegetés is komolyan jelen van az életünkben – derül ki az első országos munkahelyi stresszfelmérésből.

   A kutatás azért különösen jelentős, mert a nagyfokú munkahelyi stressz számos lelki és testi megbetegedés előidézője. A depresszió, a szorongás, a pánik, a kiégés, illetve a szív-érrendszeri megbetegedések, de a gyakori nyak-, hát- és derék-fájdalom esetében is komoly rizikótényező lehet a munkahelyi stressz.
 
   A mindezekből fakadó ingerlékenység, apátia, koncentrációzavar akadálya lehet a minőségi munkának, sőt, a munkahelyi balesetveszélyt is növelheti. A fokozott pszichés terhelés egészségkárosító hatása napjainkban ugyanúgy egyértelmű, mint hogy a sugárzás- vagy fertőzésveszélynek kitett, vagy a több műszakos munkarendben dolgozók is fokozott egészségügyi kockázatnak vannak kitéve.
 
   A válaszokból kiderült: a munkahelyi zaklatás, ezen belül is a szekálás, megfélemlítés, az egyik legkomolyabb kockázati tényező a munkahelyi stressz szempontjából. Azok a munkavállalók, akik rendszeresen ki vannak téve ennek, jóval magasabb stressz szintről, gyakoribb munka-család konfliktusról és alacsonyabb elégedettségről számolnak be. A piszkálódás a segédmunkások, a szakdolgozók és irodai, ügyviteli dolgozók körében a legelterjedtebb.
 
   A nők körében gyakoribb, ahogyan a szexuális zaklatásról és fizikai erőszak is, míg az erőszakkal való fenyegetés a férfiak körében fordul elő inkább. A szekálásnak a leggyakrabban a felettesek és a munkatársak vannak kitéve a dolgozók, míg a szexuális zaklatás a munkatársak és az ügyfelek, páciensek, vendégek részéről éri a munkavállalókat. Az erőszakos fenyegetést és fizikai erőszakot is leginkább az ügyfelek, páciensek, vendégek részéről szenvedik el.
 
   Szexuális zaklatásnak főként az idegenforgalom és a vendéglátás területén dolgozókat éri, ezt közülük minden ötödik válaszoló elszenvedi valamilyen rendszerességgel. Erőszakos fenyegetés ugyanakkor az egészségügyi és szociális dolgozók, taxisok, busz- és villamosvezetők, ellenőrök, biztonsági őrök körében fordul elő leginkább.
 
  Az országos, 43 százalékos átlagnál jóval nagyobb mértékben veszélyezteti a munkakörrel járó érzelmi megterhelés az oktatás (67 százalék), valamint az egészségügyi és szociális ellátás (69 százalék) területén dolgozókat. Az elismerést pedig leginkább a személyszállításban, a közlekedésben dolgozók és a postai alkalmazottak hiányolják.
 
  Mindezek alapján a leginkább stresszes munkaköröknek ma Magyarországon a vendéglátás és az idegenforgalom számít, ezt követi a kereskedelem, a gépjárműjavítás és az ingatlanozás, a közlekedés, valamint a postai szolgáltatás. A legnyugisabb munkahelyek ehhez az érdekképviseleti és nonprofit szervezeteknél, a szépségápolás terén, valamint a művészet, szórakoztatás, sport, szabadidő területén vannak jelenleg.
 
  A nemek közül a nők számoltak be nagyobb stresszterhelésről, a kiégés, az alvászavarok, a munka és a család közötti konfliktus is nagyobb arányban fordul elő körükben, és a munkahelyükkel is elégedetlenebbek, mint a férfiak. 
A kutatási eredmények arra is rámutattak, hogy a magasabb iskolai végzettség, valamint a szakképzettség egyfajta védőfaktor lehet a stresszel szemben, hiszen a főiskolai vagy egyetemi végzettséggel illetve a szakközépiskolai érettségivel rendelkezők számolnak be a legkevesebb, míg a 8 általános vagy annál kevesebb iskolai végzettséggel rendelkezők a legnagyobb stresszről.
 
   A beosztásunk szintén jelentősen befolyásolhatja munkahelyi stressz szintünket. A diplomás felsővezetők értek el legalacsonyabb stressz szintet, míg a segéd- és betanított munkások a legmagasabbat. Jelentős stressz terhelésről számoltak be még az irodai, ügyviteli dolgozók és a nem diplomás vezetők is.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A munkahelyi stressz számos lelki és testi megbetegedés előidézője .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector