Startlaphoz Csatlakozz!

Rendőri beszámolók szerint nehéz tőlük megszabadulni

Kétes értékű kortárs festményekkel jutalmazzák a rendőröket

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 18. vasárnap, 07:00

 Ha egy rendőrrel ki akarnak szúrni, akkor munkája elismeréséül festményt adnak neki jutalomként – mondta több nyomozó és parancsnok a hvg.hu-nak azzal kapcsolatban, hogy manapság az egyik legdivatosabb belügyminisztériumi tárgyjutalom a festmény. A minisztérium által preferált művészeket egy galériatulajdonos alsó-középkategóriás művészeknek minősítette, akiknek a képei egyáltalán nem keresettek, és rendőri beszámolók szerint nehéz is tőlük megszabadulni. Ezért aztán azért imádkoznak, hogy festmény helyett inkább police feliratú órát kapjanak.

   „Eszmei értéke százezer forint, de eddig nem tudtam eladni, és még csúnya is” – ecsetelte a hvg.hu-nak egy rendőr név nélkül, hogy mennyire elégedetlen a jutalomként kapott festménnyel. „Jobban örültem volna egy police-karórának, mert azért legalább kapkodnak az emberek.” Hozzátette: kollégái is rettegnek attól, hogy festménnyel ismerik el munkájukat. „Azt sem értem, hogy miért gondolják azt a vezetők, hogy éppen festményre van szüksége egy rendőrnek. Jobban örültem volna, ha az alkotás árát megkapom. Azon a pénzen akár még egy nekem tetsző festményt is vehettem volna, ha úgy akarom.”
 
  Egy másik rendőr, állását féltve, szintén név nélkül, azt mondta, hogy volt olyan kollégája, aki 50. szülinapjára nagyon szeretett volna egy aranygyűrűt. „Csak azért is festményt vettek neki” – idézte fel a jutalmazást. Kérni ugyan nem lehet előre, hogy ki mit szeretne jutalomként, de egy vezető tud lobbizni a humán szolgálatnál beosztottja érdekében – magyarázta a közbenjárás lehetőségét.
 
Festmények átlag hetvenezer forintért
 
  A Belügyminisztérium (BM) szerveinél, így a rendőrségen is egyre kevesebb pénzjutalmat osztanak. Akiknek a teljesítményét el akarják ismerni, mostanában főleg tárgyjutalomra számíthatnak: a szokásos dísztőr és díszkard mellett police feliratú karórára, illetve festményekre. Ez utóbbira a Belügyminisztérium – mint a hvg.hu-val közölték – közbeszerzés keretében 2010 és 2012 évi nyolcmillió forintot költött. Ebből az összegből évi 114-126 festményre futotta. Idén eddig 2,5 millió forintért 37 festményt szereztek be. Átlagban egy festmény 70 ezer forintba került.
 
   A hvg.hu kérdésére közölték azt is, hogy „különféle magyar, kortárs képzőművészek, pl. Göcsey József, Oszter Dezső, Pethőné Varga Györgyi, Fehérvári Zoltán stb. zsűrizett, garantáltan kifogástalan minőségű, esztétikailag élvezetet nyújtó festményeit vásárolták meg”. Göcsey József Capri című festményével jutalmazták például – az interneten található beszámoló szerint – a nagykőrösi kapitányt, Nagy Lászlót tavaly júniusban. A festményt az Eladofestmenyek.hu-n 14 ezer forintos áron hirdették meg.
 
  Hogy miért éppen ezekre a festőkre esett a BM választása és hogy milyen módon szerzik be az alkotásokat, a válaszokból nem derült ki. Újabb megkeresésünkre azt írták, hogy nem közvetlenül a festőktől vásárolnak és nem is galériák közreműködésével. Annyit sikerült megtudni, hogy „egy szervező” intézte a BM számára a festménybeszerzést, de hogy ki volt, többszöri megkeresésünk ellenére sem közölték a cikkünk megjelenésééig. Ezért közérdekű adatigénylést nyújtottunk be: mihelyt választ kapunk a minisztériumtól, közöljük. (A válaszadásra a közérdekű adatigénylés keretében 15 napja van a címzettnek.)
 
Felületes volt a BM ajánlatkérése?
 
   A megadott művészek alapján ráakadtunk az Aranyhíd Galériára, amelyet, mint kiderült, megkeresett a Belügyminisztérium, de vissza is táncolt az ajánlatkéréstől. A geléria vezetője, aki Orbánné Icaként mutatkozott be a telefonban (és a galéria weboldalán is ezen a néven található), elmondta, amikor megkeresték, jelezte, hogy más művészeket ajánlana. Olyanokat, mint például Gross Arnold, akiknek az alkotásaik jó befektetésnek számítanak, ők azonban ragaszkodtak Fehérvárihoz, Göcseyhez és Oszter Dezsőhöz. Orbánné Ica őket alsó-középkategóriásnak nevezte.
 
   Hozzátette, hogy az említett művészek munkái nem keresettek, persze ettől még egy-egy embernek bejöhet a stílusuk. Elmondta azt is, hogy egy 50x40 centiméteres Fehérvári-alkotást 60 ezer forintért vett volna meg a belügy; az árba beleértették, hogy a festmény aranykerettel kerüljön hozzájuk. Hasonló összeget fizettek volna Göcsey József egy 60x40 centiméteres budapesti városképéért, jegyezte meg a galériatulajdonos. A hvg.hu által interneten fellelt Pethőné Varga Györgyi Pipacsos csendélete például már ötezer forintért megvásárolható.
 
   „Végül nem minket bízott meg a BM, amiről értesítést is küldtek. Egy kicsit felületesnek is találtam az ajánlatkérésüket, mert arra nem tértek ki, hogy egy vagy több festményt szeretnének az adott művésztől, ami fontos lett volna, hiszen nagyobb számnál, kedvezőbb árat lehet kialkudni a művésznél. Továbbá, ha nincs annyi alkotásunk a festőtől, akkor azokat meg kell rendelni. Amennyiben a művésznek sincs annyi elkészült festménye, amennyire igény van, akkor egy-két hónap alatt le kell »gyártania« a műveket.”
 
   A debreceni Havrics Galériát nem kereste a BM. Havrics Miklós galériatulajdonos a hvg.hu-nak azt mondta, hogy ha nagyobb mennyiségű festmény beszerzését rendelték volna meg tőle, simán tudta volna teljesíteni. Arra a kérdésre, hogy a belügy művészeinek munkái most mennyire keresettek a piacon, azt felelte, hogy azt nem lehet meghatározni, mert egy ideig erre van érdeklődés, utána másra. Pethőné Varga Györgyi műveinek értékéről pedig úgy vélekedett, ha van is interneten meghirdetve festmény tőle 5 ezer forintért, nála körülbelül 35-40 ezer forintért vásárolható meg a művész egy-egy alkotása.
 
Mégsem olyan jó biznisz a festményüzlet?
 
    Az egyik festő, akit sikerült elérni, de névvel nem akart nyilatkozni, azt mondta, hogy legutóbb 26 órát dolgozott egy olyan alkotáson, amit egy követség számára rendeltek meg. „Először azt hittem, jó, ha ilyen megrendeléseket kapok, hiszen biztos munkát jelent, ám megtapasztaltam, hogy egy bizonyos idő után belefárad az ember. Idegileg nem éri meg, és ki is akarok szállni belőle” – mondta nem kis meglepetésünkre. A festőtől budapesti látképet, a Parlament mását és különböző csendéleteket szoktak megrendelni – ahogy a többi festőtől is.
 
   „Minél feljebb dolgozik az ember, annál nehezebb” – tette hozzá a művész, aki közölte azt is, hogy természetesen töredék áron tudott volna festményeket adni a megrendelőnek, ha közvetlenül hozzá fordul és nem szervező közbeiktatásával ütik nyélbe az „üzletet.”
 
A belügy által kedvelt festőművészek
 
   Göcsey József (57 éves) a szegedi tanárképzőn és a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végzett, több galéria is tartja képeit, csendéleteket, városrészleteket fest. Oszter Dezső (58 éves) Szegeden él, az interneten téli csendéletei érhetők el leginkább, szintén több galéria (Tabán anno, Vándorfény) kínálta képeit, állított ki a Közlekedéstudományi Intézetben is. Pethőné Varga Györgyi (72 éves) porcelánfestést tanult, majd az Iparművészeti Főiskola textiltervező és kézifestő szakán szerzett diplomát. 1982 óta fest csendéleteket, tájképeket. Fehérvári Zoltán (56 éves) az építész-mérnöki diploma megszerzése után képzőművészeti tanulmányokat folytatott. Elsősorban flamand témájú képeket fest. Kiállítása volt szinte minden európai fővárosban.

Forrás: HVG
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kétes értékű kortárs festményekkel jutalmazzák a rendőröket.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector