Startlaphoz Csatlakozz!

LIGA: Abszurd ötlet a szociális ellátások munkaviszonyhoz kötése

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 19. szerda, 13:13
Előre valószínűsíthető szociális katasztrófát okozhat, és a meglévő szociális válságot biztosan tovább fogja mélyíteni az a Miniszterelnök által preferált terv miszerint az ún. munkanélküli- valamint szociális segélyt a kormány megszünteti és közmunkával váltja fel.

   A LIGA a leghatározottabban ellenzi a tervezet megvalósítását, hiszen az nem csak az egyén autonómiájának elvonásáról szól, hanem beláthatatlan és helyrehozhatatlan káros következményei lehetnek. A szociális ellátások nem a munkát pótolják, és nem lehetnek annak feltételei. Magyarországon a szolidaritás jegyében a legrászorultabbak is ugyanolyan esélyt kell, hogy kapjanak, mint a társadalom bármely tagja. A leszakadó társadalmi tömegek felemelkedése csak és kizárólag az oktatáson keresztül valósulhat meg, kombinálva egy nem erő alapú, hanem okos és empatikus, valamint fair segélyezési rendszerrel. A segélyek célja ugyanis felszínen tartani azokat, akik enélkül – munkájuk vagy munkaképességük elvesztése mellett – csak még lejjebb csúsznának. A LIGA Szakszervezetek a kormánnyal ellentétben nem gondolja, hogy akik munka nélkül maradtak, azok többsége nem is akar dolgozni, és csak kihasználná a szociális ellátórendszert.

   Magyarországon jelenleg még mindig elfogadhatatlanul magas a munkanélküliség, azzal együtt, hogy az Európa-rekorder rövidségű munkanélküli ellátásnak köszönhetően nagyon sokan egész egyszerűen kiesnek a rendszerből, miközben valójában helyzetük nem oldódott meg, sem munkát nem találtak, sem segélyre nem jogosultak. Eközben Európában – Magyarországon kívül – a legrövidebb ellátási idő 5 hónap, és 15 országban van lehetőség legalább egy éven keresztül igénybe venni a munkanélküli segélyt.

   A LIGA Szakszervezetek ezért nem támogatja a szociális ellátások kizárólag közmunkára váltását, vagy azok munkaviszonyhoz kötését, mert a munkavállalók és az ország nem bírja ki az ezzel járó további társadalmi kockázatokat, továbbá ellentétes a szolidaritás alapvető eszméivel, és minden valószínűség szerint a nemzetközi demokratikus normákkal is.
 
   A LIGA Szakszervezetek azt várja a kormánytól, hogy Magyarországon a ciklus végére senki ne kereshessen főállásban a létminimumnál kevesebbet, a munkanélküliek számára pedig nyújtson legalább hat havi munkanélküli/álláskeresési segélyt és azt ne kösse más kötelezettségekhez. A munkahelyteremtésben pedig Magyarország ne a közmunkaprogramok és összeszerelő üzemek telepítésében járjon az élen, hanem valódi, piaci alapú, hosszútávon fenntartható munkahelyek létrehozásában legyen partner.   
 
LIGA Szakszervezetek
2014. november 18.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - LIGA: Abszurd ötlet a szociális ellátások munkaviszonyhoz kötése.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector