Startlaphoz Csatlakozz!

Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége: Nyílt levél Lázár Jánoshoz

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 03. szerda, 16:03
Tisztelt Miniszter Úr!

    A törvények betartása mindenkire nézve kötelező! Különösen igaz ez a magasabb állami vezetői tisztséget betöltő funkcionáriusokra.

    A Miniszterelnökségen kiadott „Kinevezés módosítással kapcsolatos tájékoztatás a kormányzati szolgálati jogviszonyt érintő egyéb kérdésekről” című dokumentumot íratják alá a kormánytisztviselőkkel. Ebben olvasható, hogy: „Az irányadó munkarend: a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 91.§ (1) bekezdése szerinti hivatali munkarend: hétfőtől csütörtökig 7:30-17:30 óráig, pénteken 7:30-15:30 óráig.” Az egyoldalas iromány a továbbiakban a Bejelentési kötelezettség, az Egyéb juttatások és azok mértéke törvényi előírásara, valamint a Miniszterelnökség Közszolgálati Szabályzatára és Cafetéria Szabályzatára hivatkozik, bár ezen Kinevezés módosítással összefüggésben ezek nem változtak.

    A közszolgálat tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény szabályozza a munkaidőt.

    „A 89.§(1) alapján a teljes napi munkaidő napi 8 óra. A heti munkaidő heti negyven óra, hétfőtől csütörtökig 8.00-16.30 óráig, pénteken 8.00-14.00 óráig.

    90.§ (1) A munkáltató a kormánytisztviselő által teljesítendő munkaidőt munkaidőkeretben is meghatározhatja.

    (4) A munkaidőkeret kezdő és befejező időpontját írásban meg kell határozni és közzé kell tenni.„

    A Miniszterelnökség kinevezést módosító dokumentuma nem tartalmazza az alábbi törvényi rendelkezést:

    „(5) A munkaidőkeret tartama … legfeljebb négy hónap vagy tizenhat hét.

    92.§ (2) A kormánytisztviselő beosztás szerinti

    a) napi munkaideje legfeljebb tizenkét óra

    b) heti munkaideje legfeljebb negyvennyolc óra lehet.”

    Fentiek alapján tehát nem lehet a munkaidőt folyamatosan napi nyolc óra helyett napi tíz órában előírni! A munkavállalót védő időkorlátot egyetlen munkáltató sem lépheti túl. A munkavállalókkal aláíratott Kinevezés módosítás nem felel meg a törvény előírásainak, így annak azonnali és visszamenőleges hatályú módosítása szükséges. Felhívjuk egyúttal a figyelmet az esélyegyenlőségi törvény vonatkozó előírásainak betartására is.

Tisztelt Miniszter Úr!

    Sajnos egyet kell értenünk az Ön múlt heti kijelentésével, mely szerint a Miniszterelnökség nem Családbarát Munkahely. Nem fogadható el azonban az a kijelentése, hogy „nálunk a munkaidőnek kezdete van, vége nincs.” A törvények által garantált minimális munkaügyi követelményeket minden munkáltatónak be kell tartania.

    A közszolgálati tisztviselőkre több mint tizenöt többlet követelmény vonatkozik a versenyszférában dolgozókhoz képest. Ezek közül néhány: eskü, alapvizsga, szakvizsga, a bizalomvesztés és a méltatlanság azonnali hivatalvesztéssel járhat, nem lehet más kamara tagja (így a Magyar Vadászkamaráé sem…) 2008-óta nem részesültek béremelésben, megvonták tőlük a 13. havi illetményt, míg az infláció ez alatt több mint 25 %-os volt. Mindezek tükrében különösen érthetetlen és elfogadhatatlan a munkaidő törvénytelen meghosszabbítása.

    Szakszervezeteink támogatják – a munkahelyi feladatokhoz igazodó – törvényes rugalmas munkaidő bevezetését, aminek a technikai hátterét az elektronikus beléptető és munkaidő nyilvántartó rendszer biztosítja. Az ésszerű távmunka bevezetése is szolgálhatja a munkaadó és a munkavállaló érdekeit is

Tisztelt Miniszter Úr!

    Felszólítjuk Önt, hogy a Miniszterelnökségen bevezetett törvénytelen munkaidő szabályozást azonnal vonják vissza.

    Javasoljuk, hogy az új, a hatályos jogszabályoknak megfelelő szabályozás kidolgozásába a törvényes érdekegyeztető testületeket vonják be.

    Arra bíztatjuk Miniszter Urat, hogy a Miniszterelnökségen is dolgozzák ki a Családbarát Munkahely elnyerésére irányuló feladattervet, példát mutatva ezzel a többi állami, önkormányzati és a versenyszférában működő munkaadó számára.

Budapest, 2014. december 3.

Mielőbbi pozitív intézkedését és válaszát várva, tisztelettel:
                                                   
Dr. Agg Géza sk.
a  KSZSZ elnöke

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége: Nyílt levél Lázár Jánoshoz.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector