Startlaphoz Csatlakozz!

Megroppant szolidaritás, magára hagyott közszolgálat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 30. kedd, 20:17
A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma vezető tisztségviselőinek nyilatkozata. Az oktatás, az egészségügy, a szociális és kulturális szféra, a közigazgatás, a rendvédelem és más közszolgáltatások 690 ezer munkavállalójának képviselőiként meglepetéssel és mély csalódással értesültünk a versenyszférát képviselő szakszervezetek és a kormány csonka bérmegállapodásáról. A nélkülünk lefolytatott tárgyalásokat követve, részvételünk nélkül aláírt megegyezés ténye és tartalma egyaránt elfogadhatatlan számunkra.

Nincs egy hónapja, amikor a versenyszféra munkavállalóit képviselő szakszervezeti vezetők (december 11-én) még arról beszéltek, hogy a szakszervezetek csak csomagban, a béremelés kívánt mértéke mellé vett kérdésekkel együtt egyezhetnek meg a munkáltatókkal és a kormánnyal. Akkor még feltételnek látszott, hogy a közszféra képviselőit bevonják a minimálbérről folytatott egyeztetésbe. A csomag része volt – a megegyezés feltételeként - a sztrájkszabályozás, a Munka Törvénykönyve, a cafetéria és a korengedményes nyugdíj szabályozásának felülvizsgálata.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) korábbi álláspontja is az volt, hogy a csomag elutasítása esetén csakis 5 százalék feletti minimálbér emelés és ugyanekkora mértékű bérajánlás fogadható el.  A MaSZSZ határozott véleménye szerint a 3 százalékos béremelés mellett nincs semmiféle bérfelzárkóztatás, egy ilyen ajánlat elfogadhatatlan, a minimálbérnél pedig 2017-ig évente 4.0-4.5 % emelés csak ahhoz lenne elég, hogy annak nettója elérje a létminimum 80%-át. A mi törekvésünk - a dolgozói szegénység felszámolása érdekében – nem lehet más, mint a 100 %, a minimálbér nettó összegének a létminimumhoz történő igazítása.

Időközben a kormány a pedagógusok bérképzését - egyezetés nélkül - leválasztotta a minimálbérről, s ezzel átlagosan 60- 120 ezer forint növekménytől fosztotta meg őket. Az életpálya modellek kapcsán csak a fegyveres szolgálatok remélhetnek 2015 közepétől – bizonytalan mértékű – béremelést. A kormánytisztviselők helyzetét - a korábbi ígéreteket megváltoztatva - csak 2016 közepétől kívánja rendezni a kormány, miközben közel félmillió közszolgálati munkavállaló hetedik éve nem kapott fizetésemelést. Ők keresetük reálértékének egyharmadát elvesztették.  Ezért követeltünk azonnali 5 %, de minimum 10 ezer forint fizetésemelést január elsejétől mindenkinek!

Ismeretes, hogy a közszféra képviselőiként arra kényszerültünk, hogy a kormány alkuképtelensége miatt felálljunk az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács keretében folytatott tárgyalások asztala mellől, és abban bíztunk, hogy a versenyszféra képviselői kitartanak a közösen kialakított és csomagba foglalt követelések mellett.

Egyetértettünk a munkáltatók álláspontjával is abban, ha megállapodás hiányában a kormány a minimálbér mértékét egyedül állapítja meg, és hirdeti ki, az egyértelmű üzenet és bizonyíték a társadalom és ország világ számára arról, hogy a kormánypártok nem figyelnek a szociális partnerek álláspontjára! Egy megállapodás a kormány számára különösen értékes - figyelemmel a rendkívül sok konfliktusra.

Mindezek tükrében megdöbbenéssel és csalódottsággal értesültünk a minimálbér 3.4 % emelését jelentő megállapodásról, s arról, hogy ezt aláírták a versenyszféra szakszervezeteinek vezetői. Tették ezt a számtalan beváltatlan, halogatott ígéret, az egyoldalúan átírt jogszabályok, az „eltüntetett” sztrájkjog, s a közszférából az egész társadalom kárára kivont száz milliárdok után. Sajnálattal látjuk, akadtak olyan szakszervezeti vezetők, akik ismét hitelt adtak a további üres ígérgetésnek, hogy a követeléscsomag részeit majd a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) tárgyalják s megelégedtek a bérfelzárkóztatást nem tartalmazó emeléssel és bérajánlással. Értetlenül állunk a történtek előtt.

Ez a megállapodás a társadalom egészének működését, reprodukcióját és életminőségét szolgáló közszolgáltatásokat végző munkavállalók cserbenhagyását, a munkavállalói szolidaritás megroppantását jelenti. Ezzel segédkezet nyújtottak ahhoz a politikához, amely a jövedelmeket a felső kereseti csoportok felé kormányozza, dolgozói szegénységbe dönti a munkavállalók millióit és egyre kevesebb forrást biztosít a közszolgáltatások finanszírozására.

A közszféra szakszervezetei éppen a történtek tükrében látják bizonyítva a közszolgálati szakszervezeti egységtörekvések indokoltságát. Az erőinket megosztó hatalmi politika elleni összefogás nélkül nem tudjuk megállítani a jelenleg egyre gyorsuló folyamatot, amely a teljes közszolgáltatási szektor összeomlásával fenyeget, s dolgozók százezreinek életét teszi kilátástalanná.
 
Nemet mondunk erre a megállapodásra.  Együttműködésre, szolidaritásra, érdekvédelmi harcra, következetes jogérvényesítésre hívjuk tagjainkat!
A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma vezető tisztségviselői nevében:
 
Budapest, 2014. december 30.                                                    Varga László, a SZEF elnöke

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megroppant szolidaritás, magára hagyott közszolgálat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector