Startlaphoz Csatlakozz!

Kitart a népszavazás mellett a LIGA és a VOSZ

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 27. kedd, 15:32
Újabb törvény egyeztetés nélkül. Az országgyűlés 2014 decemberében elfogadta a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt, mely 2015. március 15. napján lép hatályba. A törvény a vasárnapi munkavégzésen túlmenően a hét többi napjain történő munkavégzést is korlátok közé szorítja. A LIGA több alkalommal sérelmezte azt, hogy a jogszabály elfogadására társadalmi egyeztetés, valamint hatástanulmányok nélkül került sor. Ennek következtében tavasszal ismételten a munkavállalók érdekeit sértő törvényi rendelkezésekkel bővülhet a hatályos joganyag. Ezen túlmenően folyamatos a nemzetközi hátterű gazdasági társaságok (multi) kivonulása az országból, mely a munkahelyek számára nézve kifejezetten aggasztó hatású.

Elkerülhetetlenek az elbocsátások és az üzlet bezárások

A törvény hatályba lépésével a bolt bezárások, valamint a csökkentett nyitvatartási idő miatt jelentős mértékű elbocsátásokkal lehet számolni. Az utcára kerülő munkavállalókat ugyanakkor a munkaerőpiac – melynek statisztikai bővülése jórészt a közmunkára vezethető vissza – nem szívja fel. Az állásvesztők számát tovább növeli az a körülmény, hogy más jelentős foglalkoztatók is elhagyják a hazai munkaerő-piacot. A folyamatot jól szemlélteti, hogy a Magyar Nemzeti Bank már 2013. decemberében 4 nagyobb pénzintézet távozásával számolt, mely kivonulások azóta megkezdődtek. Ezen túlmenően a közelmúltban jelentette be a Baumax távozási szándékát, de a TESCO is hasonló lépést fontolgat. Ezen nemzetközi hátterű társaságok egyebekben a hazai társaságoknál lényegesen magasabb béreket is fizetnek.

Fogyatkozó állampolgári jogok

Az utóbbi években a munkavállalók érdekeit súlyosan sértő törvényi rendelkezések létek hatályba. Első lépésben 2010-ben módosult a sztrájk törvény, mely a sztrájk, mint alkotmányos jog gyakorlását ellehetetleníti. Ezt követően a parlament elfogadta az új munka törvénykönyvét, mely mind az egyéni, mind pedig a kollektív jogokat hátrányosan változtatta meg. Ezen túlmenően szűkült az Alkotmánybíróság hatásköre, valamint jelentősen korlátozták a népszavazás kezdeményezésének a lehetőségét. Ezen törvénymódosítások tekintetében érdemi érdekegyeztetésre nem került sor

Kitart a népszavazás mellett a LIGA és a VOSZ

A Nemzeti Választási Bizottság a LIGA és a VOSZ által benyújtott népszavazási kérdések hitelesítését elutasította. Az elutasító határozat arra hivatkozik, hogy sikeres népszavazás esetén a kezdeményezők által benyújtott kérdések, valamint más kezdeményezők által korábban benyújtott kérdések azonos jogalkotási kötelezettséget keletkeztetnek, melyet a törvény tilt. A LIGA, valamint a VOSZ ugyanakkor azt az álláspontot képviseli, hogy a Nemzeti Választási Bizottság jogértelmezése önkényes és jogsértő, így a kérdéseik hitelesítését ismételten kezdeményezik. A hatályos jogszabályok alapján a Bizottság a kérdésben az ismételt benyújtást követően érdemi határozatot köteles hozni, mellyel összefüggésben a felek bírósági jogorvoslatot kezdeményezhetnek.

Magasabb vasárnapi pótlékot és túlnyomó részt önkéntes vasárnapi munkavégzést javasol a LIGA és a VOSZ

A munkavállalói (LIGA), valamint munkáltatói érdekképviselet (VOSZ) abban állapodtak meg, hogy a népszavazás sikere esetén együtt küzdenek azért, hogy a vasárnapi munkavégzés pótléka jelentősen emelkedjen, arra túlnyomó részt a munkavállaló önkéntes felajánlása alapján kerülhessen sor, valamint hogy havonta 2 vasárnap álljon a munkavállalók rendelkezésére pihenőnapként. Jelenleg a 2012. 07.01. napján hatályba lépett új Munka törvénykönyve csupán havi egy alkalommal teszi ezt kötelezővé. Ezek a törvény módosítások egyértelműen a munkavállalók érdekeit szolgálnák, mivel bérnövelő hatással járnának, valamint állásvesztést sem okoznának.

Ellentmondóak az elutasítás indokai

A Nemzeti Választási Bizottság eddig a vasárnapi nyitvatartási tilalommal összefüggésben benyújtott valamennyi népszavazási kérdés hitelesítését elutasította. Első körben az Összefogás elnevezésű párt kérdései kerültek elutasításra, melyek egyebekben értelmezhetetlenek is voltak. Annak a célnak azonban megfeleltek, hogy a népszavazás elindítását blokkolják. Olyan fogalmakat használtak ugyanis, melyeknek tartalma nem határozható meg (pl: multi). A kezdeményező az elutasítást követően újabb kérdéseket nyújtott be. Az egyik kérdést (Egyetért- e azzal, hogy vasárnap minden üzlet zárva legyen) a Bizottság azzal utasított el érdemben, hogy az a vállalkozás szabadságát, mint alkotmányos alapjogot korlátozza. Ezzel szemben a másik kérdést (Egyetért-e azzal, hogy vasárnap minden üzlet nyitva legyen) a Bizottság azzal utasította el, hogy a két kérdés azonos tárgyban egyszerre került benyújtásra, ráadásul eltérő kötelezettségeket rónának a jogalkotóra. Ugyanazon érveléssel ugyanakkor az Összefogás elnevezésű párt valamennyi beadványát el lehetett volna utasítani. Ezen túlmenően az Összefogás egyes beadványainak elutasítási indokaként a Bizottság arra hivatkozott, hogy az aláírásgyűjtő mintaívek tévesen kerültek benyújtásra, hiszen azok a kérdésen kívül más adatot is tartalmaztak. Alappal tehető ugyanakkor fel, hogy a kezdeményező valamennyi aláírásgyűjtő mintaívét tévesen töltötte ki, mégsem ez szerepel több határozat elutasítási indokaként. A Nemzeti Választási Bizottság az elutasítási indokok tárházát vonultatja fel, mellyel akadályozza az alkotmányos jogok gyakorlásával összefüggésben a tisztánlátást. Végezetül azáltal, hogy nem vizsgálja kellőképpen a benyújtott kérdések eltérő voltát, lehetővé teszi azt, hogy alkalmatlan kérdésekkel a népszavazás kiírása megakadályozható legyen.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kitart a népszavazás mellett a LIGA és a VOSZ.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector