Startlaphoz Csatlakozz!

Ma van a sztrájkjog globális akciónapja

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 18. szerda, 09:59
A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség főtanácsa február 18-át a sztrájkjog globális akciónapjának jelölte ki, amelyet az ILO munkaadói szervezetei folyamatosan támadnak az utóbbi években.

A sztrájk joga a huszadik század óta megilleti Európában a munkavállalókat és szakszervezeteiket, az ILO 87. számú egyezménye az egyesülési szabadságról és a szervezkedési jogról pedig gyakorlatilag elismerte ezt a jogot. 2012 óta az ILO munkaadói oldala vitatni kezdte ezt a munkavállalókat megillető alapjogot, és ezt a törekvést támogatják ázsiai, afrikai, sőt néhány európai kormány is. 
 
Több, mint 100 éve, mikor a munkáltatók és a kormányok visszautasították a dialógust és a tárgyalásokat, és ehelyett kikényszerítették akaratukat, a munkavállalók előreléptek és szembenéztek a munkabeszüntetés kockázatával. A sztrájkjog elvétele az elnyomás elleni utolsó bástya lerombolása. A nemzetközi szakszervezeti mozgalom szilárd álláspontja, hogy ellenálljon az ezen alapvető jog elleni támadással szemben.
 
Magyarországon a 2010-es sztrájktörvény módosítása óta a sztrájk előfeltételeként a feleknek meg kell állapodni az elégséges feltételekről, illetve a törvény úgy fogalmaz, hogy jogellenes a sztrájk, ha azzal valaki visszaél. Ez a gyakorlatban lehetetlenné tette a magyar munkavállalók számára a sztrájkjog gyakorlását, illetve nem igen akad felelős szakszervezeti vezető, aki sztrájkba merné vinni tagjait egy ilyen gumicsont szabályozás hatálya alatt.

A LIGA Szakszervezetek 2014 év végi nyomásgyakorló akciói nyomán, idén februárban megkezdődtek a háromoldalú tárgyalások a sztrájktörvényről a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a nemzetközi szintű támadás a sztrájkjogra ne lenne élő veszély, amely ellen folyamatosan tiltakoznunk kell!

Az ITUC tagszervezetei különféle akciókkal készülnek, ezek közül csak néhány: 
 
Lettországban konferenciát szerveznek erre a napra, amelyen a munkavállalók mellett részt vesznek a munkaadói oldal képviselői, illetve kormánypárti képviselők is. Szlovákiában a KOZ SR egy, a szakszervezetekkel történő tárgyalássorozat mellett, szintén fotókampányt indít, de a sztrájkjog jelentőségét erősítendő levelet is továbbít a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának elnökéhez. A CC.OO spanyol szakszervezet az ország különböző pontjain szervez figyelemfelhívó akciókat, demonstrációkat. Albániában a BSPSH üzemi tanácsai 10 perces munkabeszüntetéssel vállalnak szolidaritást. Svájcban déli 12 órától kezdődően nemzetközi intézmények munkavállalói a des Nations téren gyűlnek egybe, egy egyórás akcióra.14-15 óra között a svájci székhellyel rendelkező nemzetközi szakszervezetek képviselői azon nagykövetségek előtt tartanak figyelemfelhívó sztrájkot, amelyek nem tartják tiszteletben az egyesülési ill. a gyülekezési jog szabadságát.
Magyarországon a LIGA Szakszervezetek fotókampányba kezdett a munkahelyeken, a sztrájkjog melletti kiállásért.
 
 
LIGA SZakszervezetek
2015. február 18.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ma van a sztrájkjog globális akciónapja.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector