Startlaphoz Csatlakozz!

Határozottabb fellépésre készülnek a „vizes” munkavállalók!

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 27. szerda, 15:06
A nemzetgazdaságban stratégiai jelentőségűvíziközmű-szolgáltatás területén dolgozó, mintegy 20 ezer munkavállaló képviseletét ellátó, 8500 szakszervezeti taggal rendelkező országos Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége /VKDSZ/ május 22.-én Tatán, „a vizek városában” tartotta Országos Választmányi Értekezletét.

Az értekezleten, napirenden szerepelt a víziközmű-ágazat helyzete, az ott dolgozó munkavállalók bér-és foglalkoztatási kérdései.

Az elmúlt 3 évben gyökeresen átalakult a hazai víziközmű-szolgáltatás üzemeltetői struktúrája. A korábbi közel 400 vízmű helyett ma már csak 42 rendelkezik működési engedéllyel. A megvalósult integrációval együtt járó többletkiadások, az ágazatot érintő különböző adóterhek nehéz helyzetbe sodorták az üzemeltetők döntő többségét.

A növekvő terhek, és a csökkenő árbevétel miatt egyre több vízmű-társaság küzd pénzügyi nehézséggel.
A likviditási problémák miatt nem biztosított kellő forrás a szükséges karbantartásokra és fejlesztésekre, elmaradnak a tervezett beruházások, melyek később veszélyeztethetik a vízellátást, a szennyvizek szakszerű elvezetését és tisztítását.

Az elmaradó árbevételek és a növekvő kiadások miatt több munkáltatónál felfüggesztésre, és csökkentésre kerültek a dolgozók béren kívüli juttatásai. Az alacsony ágazati átlagkereset hosszú távon nem biztosítja a felkészült szakemberek foglalkoztatását, megtartását.

A VKDSZ vezető tisztségviselői az elmúlt két évben több alkalommal jelezték a döntéshozók felé az ágazat nehéz helyzetét, egyeztetéseket folytattak a munkavállalók béremeléséről, bérfelzárkóztatásáról, az integráció miatt kialakuló bérfeszültségek megszüntetéséről, eddig eredménytelenül.
A szakszervezeti vezetők kihangsúlyozták, hogy a víziközmű-ágazatban dolgozó munkavállalók elégedetlenek helyzetükkel, egyre türelmetlenebbek, és a szakmai megbeszéléseken, és tárgyalásokon túl már határozottabb fellépést sürgetnek az ágazati szakszervezeti szövetségtől.

Az Országos Választmány a kialakult helyzetet értékelve határozatban rögzítette, hogy az eddig megkezdett egyeztetések folytatása mellett, egy szervező bizottság kezdje el az elkerülhetetlenneklátszóországos demonstráció előkészítését.

VKDSZ Országos Választmánya
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Határozottabb fellépésre készülnek a „vizes” munkavállalók!.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector