Startlaphoz Csatlakozz!

VDSZ: Felelős döntést MAL-ügyben!

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. július 23. hétfő, 14:54
Tízezer ember megélhetése a tét

    Az ajkai térség humánkatasztrófájától tart, ezért felelős gondolkozást és ennek megfelelő magatartást követel a kormánytól a vegyipari szakszervezet (VDSZ) a MAL Zrt. ügyében. A vörösiszap-tragédia miatt előre jelzett irreálisan magas, 135 milliárd forintos bírság ugyanis tönkreteszi a gyárat, amelynek részleges vagy teljes bezárása tízezer család megélhetését és a város működését is veszélyezteti. A cég kidolgozta saját túlélési stratégiáját, amelyet a politikusok egy konferencián lelkesen támogattak, de később néhányan kihátráltak a főleg kedvezményekre épülő elképzelés mögül.  
 
    Döbbenetes felelőtlenségnek tartja a vegyipari szakszervezet azt a kijelentést, miszerint akár 135 milliárdos bírságot is kiszabhat a környezetvédelmi hatóság a MAL Zrt.-re, a vörösiszap-katasztrófa miatt - jelentette ki Székely Tamás, a VDSZ elnöke egy, a cég és egyben a magyar alumíniumgyártás jövőjéről rendezett konferencia kapcsán.
Kiderült ugyanis, hogy ekkora bírság alatt megroppan a gyár, nem lesz külső befektető, aki ezt a kockázatot vállalva pénzügyi segítséget nyújtana a továbblépéshez, s Ajkán végül lehúzhatják a rolót. A VDSZ azokért az emberekért emel szót - ezúttal a cégvezetéssel karöltve -, akik közvetlenül vagy közvetve a bauxitbányászatból és feldolgozásból élnek, s akiknek nem lesz munkahelyük, ha a nemzetközi hírű, az európai piac 30 százalékát uraló üzemet bezárják. Csaknem tízezer ember megélhetése forog kockán akkor, amikor a politikusok felelőtlen nyilatkozatokban irreálisan magas összeggel fenyegetik a céget - figyelmeztet a VDSZ elnöke. A termelés végleges leállítása humán katasztrófához vezet, s a térségben ma még 5 százalékos munkanélküliség a duplájára nőhet abban a pillanatban, amint csődöt jelent a MAL Zrt. Márpedig úgy tűnik, néhány döntéshozó erre "játszik", mit sem törődve azzal, mi lesz az ott élő családokkal.

    A cég vezetése kidolgozta saját továbblépési stratégiáját, amelyből kiderül, hogy a túléléshez 1-2 milliárdot kérne, s néhány olyan kedvezményt, mint amit a kormány a nagyfogyasztóknak biztosít. Vagyis, nem rengetné meg a költségvetést.

    Annak ellenére, hogy a napokban tartott konferencián megjelent kormánypárti és ellenzéki képviselők is támogatták a magyar tulajdonú cég és egyben a hazai alumíniumgyártás megmentésére született elképzelést, néhány nap múlva egyesek kihátráltak mögüle.

    A VDSZ az ott dolgozók érdekében követeli, hogy a döntéshozók ismerjék meg a MAL Zrt. megmentéséhez szükséges részleteket, tájékozódjanak a helyszínen a körülményekről, kérdezzék meg az embereket, miből fognak élni a gyár bezárása után, s tudják meg azt is miből pótolja majd a város a költségvetésének 25 százalékát, amelyet eddig a cég befizetései biztosítottak.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - VDSZ: Felelős döntést MAL-ügyben!.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector