Startlaphoz Csatlakozz!

A Fővárosi Törvényszék döntése az elégséges szolgáltatásról

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 03. hétfő, 15:31
Szociális Ágazati Sztrájkbizottság közleménye: a Fővárosi Törvényszék, mint másodfokú bíróság jogerős döntést hozott az elégséges szolgáltatás tárgyában.

ORSZÁGOS SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság a tárgyalások eredménytelenségére tekintettel a sztrájk idején biztosítandó még elégséges szolgáltatás megállapítása érdekében május 11. napján bírósághoz fordult. A bíróság június 10-i elsőfokú végzésében „teljességgel alaptalannak és elfogadhatatlannak” találta a Magyar Kormány e tárgykörben adott elsődleges ajánlatát, mely szerint „a szociális és gyermekjóléti – gyermekvédelmi területen a még elégséges szolgáltatások körét az egyes szakmai előírások teljes körű ellátása jelentheti. Egyetlen elemként az egyes területek adminisztratív feladatainak ellátásában, annak felfüggesztésében látott a kormány mozgásteret azzal, hogy annak elmaradása a szolgáltatók fenntartói számára teremthetnek olyan helyzetet, amely a finanszírozás kiesése révén fenntartási nehézséget okozhatnak.” és apróbb kiegészítéssel a szolgáltatásokra lebontott részletes sztrájkbizottsági javaslatot fogadta el. A kormányt képviselő Emberi Erőforrások Minisztériuma az elsőfokú bíróság végzése ellen fellebbezést nyújtott be.

A Fővárosi Törvényszék, mint másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság végzését helybenhagyta, kiemelte, hogy a sztrájk joga alapvető munkavállalói alapjog, amelyet kiüresíteni nem lehet, azaz a még elégséges szolgáltatás követelménye címén a majdnem teljes szolgáltatás nem elvárható. Hangsúlyozta, hogy a még elégséges szolgáltatásról való egyeztetés nem irányulhat a sztrájk megakadályozására teljesíthetetlen, a sztrájk célját ellehetetlenítő ajánlat tételével. Megállapította, hogy a kormány javaslata az érintett körben csaknem a sztrájkjog tilalmát jelentené. A kormány fellebbezése nem volt megalapozott az egyes szolgáltatásokat érintően sem és a vesztes félt a perköltségek megfizetésére kötelezte. A már jogerős végzés külön rendelkezett arról, hogy a bölcsődei alkalmazottakat a még elégséges szolgáltatás nem terheli.

Ezzel, a jogerős végzéssel, több mint másfél év után megteremtődött a szociális ágazat dolgozóinak jogalapja a sztrájk megtartására.

A sztrájkbizottság folytatja a felkészülést egy várhatóan őszi szociális ágazati sztrájk lefolytatására, egyben felhívja az ágazat minden dolgozójának, figyelmét, hogy a kollektív cselekvés joga, ideértve a munkabeszüntetés jogát is, valamennyiüket megilleti!

A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság felkéri a szociális ágazatban működő mindazon munkahelyi közösségeket, amelyek a sztrájkban részt kívánnak venni, hogy mihamarabb jelezzék erre vonatkozó szándékukat a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

Budapest, 2015. augusztus 3.
Szociális Ágazati Sztrájkbizottság


Előzmények itt: www.bddsz.hu/szocialis_agazati_demonstracios_bizottsag
A 2013-as megalakulásról itt olvashat: www.bddsz.hu/node/387


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Fővárosi Törvényszék döntése az elégséges szolgáltatásról.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector