Startlaphoz Csatlakozz!

Interregionális Szakszervezeti Tanácskozás

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. június 28. csütörtök, 07:16
A Duna, Körös, Maros, Tisza (DKMT) Interregionális Szakszervezeti Tanácsa 2012. június 21-23-a között Magyarországon (Gyopárosfürdőn) munkajogi konferenciát rendezett, amelyen  Magyarország, Románia és Szerbia öt szakszervezeti konföderációjának képviselői vettek.
 
   A rendezvényt a Friedrich Ebert Stiftung Dél-kelet európai irodája támogatta. 

   A három ország szakértői által tartott előadások a régió foglalkoztatási helyzetéről, az alkalmazásban álló munkavállalók munkaviszonyát érintő munkajogi szabályokkal foglalkoztak.
 
    A résztvevő küldöttek megállapították, hogy az országaikat sújtó gazdasági válság hatására a régióban a munkanélküliség szintje kritikus mértékben emelkedett. Több százezer munkavállaló veszítette el munkahelyét, több ezer vállalkozás szűnt meg. Ugyanakkor az érintett három ország kormányai nem hoztak hatékony intézkedéseket e kedvezőtlen tendenciák megállítása érdekében. Sőt az egyes országok parlamentjei, kormányai új munkajogi szabályozásokat vezettek be, új munkatörvénykönyvet alkottak, amelyek az eddiginél is nagyobb mértékben növelik a munkavállalók kiszolgáltatottságát. Csökkent a dolgozók munkahelyi biztonsága. Az új törvények bevezetésével a régióban megszűnt az valós szociális párbeszéd, megszűntek a érdemi érdekegyeztető fórumok.
 
   Bevezetésre kerülő törvények egyértelműen szűkítették a szakszervezetek jogait, egyes esetekben az új jogszabály alkotás kimondottan a szakszervezetek tevékenységének korlátozását célozta. A korábban megkötött kollektív megállapodásokat a kormányok illetve a munkáltatók szövetségei egyoldalúan, folyamatosan mondják fel.
 
   A DKMT Interregionális Szakszervezeti Tanács határozott álláspontja, hogy e térségben az előbb említett intézkedések veszélyeztetik a munkabéke fenntartását, a társadalomban további nehezen kezelhető feszültségek megjelenése várható.
 
   Hangsúlyozzuk, hogy szakszervezeteink és munkavállalóink érdekeltek a gazdasági válság leküzdésében, tevékenyen  kívánunk együttműködni minden olyan állami vagy más szervezettel, amely a munkavállalók kedvezőtlen helyzetét érdemi tárgyalásokkal kívánja rendezni.
 
   Határozottan követeljük, hogy szociális partnereink, a kormányok, a szociális párbeszédben részt vevő valamennyi szereplő tegyen sürgős lépéseket a negatív tendenciák megszűntetésére! Követeljük új munkahelyek létrehozását az állampolgárok szociális biztonságának a lehetőségekhez képest legmagasabb színvonalú megteremtését! Követeljük az egyoldalúan bevezetett munkavállalókat sújtó törvények újratárgyalását! Tiltakozunk a szakszervezetek jogainak csökkentése, az ILO illetve az Európai Unió által előírt normák figyelmen kívül hagyása miatt! Nyomatékosan felhívjuk az illetékesek figyelmét, amennyiben a kialakult negatív tendenciák érdemi megváltoztatásában nem történnek számunkra is elfogadható lépések, tiltakozásunk kifejezéseként közös, határokon átnyúló demonstrációkat szervezünk a régió országaiban!
 
Gyopárosfürdő, 2012. 06. 22
 
Az együttműködésben résztvevő szakszervezetek.
 
ÉSZT. (HU)                     MSZOSZ (HU)
 
CNSLR Fratia (RO)                    Cartel Alfa (RO)
 
SSSV (SRB)
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Interregionális Szakszervezeti Tanácskozás.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector