Startlaphoz Csatlakozz!

Munkástanácsok: Tájékozódj! - Július elsején hatályba lép az új Munka Törvénykönyve

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. június 21. csütörtök, 16:50
A Munkástanácsok Országos Szövetsége felhívja minden munkavállaló figyelmét, hogy tájékozódjon a törvényi változásokról és forduljon bizalommal a Munkástanácsokhoz, mivel júliustól jelentős változások lépnek életbe.

     Az új törvény a korábbi gyakorlattól eltérően új szemléletmóddal szabályozza a munka világát. A törvény általi kötelező szabályozás helyett nagyobb teret biztosít a felek megállapodásainak és a kollektív szerződéseknek. A munkáltatónál kollektív szerződés kötésére jogosult szakszervezet hiányában a jövőben az üzemi tanáccsal is lehet kollektív szerződés tartalmú megállapodást kötni. Az üzemi megállapodás – mely számos problematikus kérdést vet fel mind dogmatikai, mind gyakorlati szempontból – munkabért érintő kérdéseket nem szabályozhat, de a munkáltatók érdekelté válnak ennek megkötésére, sőt szélsőséges esetben “sárga szakszervezetek” alapítására is. 

    A kétirányú (munkavállalói szempontból is negatív) eltérések lehetőségének növekedésével a korábbiaknál is nagyobb szerep és egyben felelősség is hárul a szakszervezetekre.

    A kollektív szerződés júliustól több mint ötven helyen enged kétirányú eltérést. Példának okáért: a munkáltató általi felmondás esetén a felmondási idő lerövidíthető, a végkielégítés fizetése csökkenthető, illetve kizárható. A munkaközi szünet mértéke is csökkenhet, a bérpótlék alapja az alapbérnél kevesebb összegben is meghatározhatóvá válhat egy, a dolgozók szempontjából hátrányos megállapodás alapján.

    A törvény számos bizonytalan elemet, fogalmat is tartalmaz. Ilyen például az elszámolási időszak, amely igen nehezen értelmezhető, és így visszaélésekre is alapot teremthet. Pontos értelmezését és jelentését most még nem láthatjuk az úgynevezett méltányos mérlegelésnek, a kártérítési jognál az előre láthatóságnak, bizalomnak, amit a bírói gyakorlat tölt majd fel tartalommal, a bírói jogfejlesztésre ezért hatalmas szerep hárul.

    A versenyszféra munkavállalóinak kiemelten fontos a szerveződés, hiszen érdekeiket csak így tudják határozottan érvényesíteni. Ahogy Magyarország Alaptörvénye tartalmazza és védelmezi: a munkavállalóknak, a munkaadóknak, valamint szervezeteiknek joguk van ahhoz, hogy egymással tárgyalást folytassanak, annak alapján kollektív szerződést kössenek, érdekeik védelmében együttesen fellépjenek.

    Ahol nincs szakszervezet, ott a dolgozók helyzete a jelenleginél rosszabbá válhat, a Munkástanácsok ezért minden segítséget felajánl munkahelyi szakszervezetek alapításához, a munkajogi problémák orvoslásához.

Budapest, 2012. június 21.

Munkástanácsok Országos Szövetsége

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Munkástanácsok: Tájékozódj! - Július elsején hatályba lép az új Munka Törvénykönyve.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector