Startlaphoz Csatlakozz!

Az ombudsman az Államkincstár elhúzódó ügyintézéséről

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. máj. 28. hétfő, 13:51
A jogosultság igazolása után két hónappal jött meg az utazási kedvezmény kártyája, ezért két hónapon át meg kellett venniük a teljes árú menetjegyet.  Az ombudsman szerint a családi pótlék és az utazási kedvezmény megítélésének eljárásában a formai szempontok ütköztek az ügyfél jogaival és a jogbiztonság követelményével.

    Változtak a tanulói jogviszony igazolásának szabályai, ám a szülő erről mit sem tudva az iskola által lepecsételt régebbi formanyomtatványon jelezte: a gyermeke az érettségi után tovább tanul, ezért újra kéri a családi pótlékot és az utazási kedvezményt.

    A Magyar Államkincstár ezt a régebbi típusú formanyomtatványt nem fogadta be, viszont nem tájékoztatta a szülőt arról, hogy megváltozott az igazolás benyújtásának módja és hiánypótlásra sem hívta fel őt. Az alapvető jogok biztosa az ezt kifogásoló panaszügyben a nemzeti erőforrás miniszterhez fordult, akitől azt az információt kapta, hogy a családi pótlék összegének megállapításához szükséges tanulói jogviszonyt 2009-től nem a szülő, hanem az Oktatási Hivatal igazolja.

    Az érettségizett tanulók személyéről az Oktatási Hivatal elektronikus úton értesíti az Államkincstárt, az pedig megszünteti a családi pótlék folyósítását. Az Oktatási Hivatalnak október 15-éig kell tájékoztatnia az Államkincstárt a tanulói jogviszony létrejöttével járó újabb jogosultságról – ez azonban azzal jár, hogy a tanulmányok szeptemberi megkezdése és a jogosultság megítélése közötti időre a diák elesik az őt különben megillető utazási kedvezménytől.

    Az Államkincstár ezt az ellentmondásos helyzetet észlelve, az eljárási szabályok okozta joghátrányok mérséklésére végül azt a gyakorlatot alakította ki, hogy nem várta meg az Oktatási Hivatal adatszolgáltatását, és a leérettségizett és tanulmányaikat folytató diákok szüleitől elfogadta az iskola által lepecsételt igazolást. A biztos viszont a jelentésében azt rögzítette, hogy a konkrét ügyben az Államkincstár nem tájékoztatta a panaszost arról, hogy nem megfelelő formanyomtatványt használt és hiánypótlásra sem hívta fel őt. Ennek következtében panaszos gyermeke – az általános eljárási rendnek is megfelelve – csak októberben kapta meg az utazási kedvezményre jogosító igazolványát, annak ellenére is, hogy az elavult formájú nyomtatvány adatai, főleg a gyermek születési időpontja alapján részére meg lehetett volna állapítani a családi pótlékot és ki lehetett volna állítani a kedvezményes utazási igazolványt.

    Mindezek alapján az alapvető jogok biztosa a panaszügyben, az Államkincstár eljárásában és az utazási igazolvány kiállításának szabályaiban is a jogbiztonság sérelmét állapította meg és felkérte az illetékes minisztert, vizsgálja felül a vonatkozó jogszabályokat, és eljárási szabályokat, majd kezdeményezze azok módosítását. A Magyar Államkincstár elnökének figyelmét pedig az eljárási jogszabályok és garanciák, valamint az ügyféli jogok maradéktalan figyelembevételére hívta fel az ombudsman. (OS)

    Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az ombudsman az Államkincstár elhúzódó ügyintézéséről.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector