Startlaphoz Csatlakozz!

Szűcs Viktória: Köszöntő a Bölcsődék Napja alkalmából

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 20. péntek, 10:52
A Bölcsődék napja alkalmából ezúton köszöntök minden bölcsődében dolgozó kollégámat, akik fáradhatatlan lelkesedéssel, a legdrágább kincsünket, a gyermekeket tartják gondoskodó karjaikban; ezzel biztosítva a szülőknek és a családoknak, hogy egészséges, szellemileg, fizikailag fejlett gyermeket adhassunk tovább a korban következő intézményeknek. Köszönöm elkötelezett, magas színvonalon végzett munkájukat, mindennapos helytállásukat!
   
    Nagyszerű nap ez a mai, hiszen 160 évvel ezelőtt nyílt meg az ország első bölcsődéje, s 2010-óta immár harmadik alkalommal, hivatalosan is emlékezhetünk azokra, akik több mint másfél évszázada, 1852. április 21-én megnyitották Budapesten, a Kalap utcában az ország első bölcsődéjét. Az ünnepélyes nyitáskor a nép elözönlötte az utcát éljenzéssel adott kifejezést érzelmeinek. Az első bölcsőde egyleti úton jött létre. A bölcsődei mozgalom elindítása a Pesti Első Bölcsődei Egylet érdeme. Az egylet első elnöke Forrainé Brunszvik Júlia (Brunszvik Teréz unokahúga) volt. Az egylet igazgatója Rozmanith Antal, orvosa Dr. Fromm Pál, aki 8 éven keresztül díjtalanul végezte a bölcsődeorvos teendőket és sokat foglalkozott a gyermekek testi és lelki fejlődésével. A bölcsőde akkori alapszabálya rendkívüli felvilágosultságról, egészségügyi és pedagógiai tájékozottságról tesz tanúságot, több kitétele mai szemmel is időszerű. A BÖLCSŐDÉK NAPJA körüli napokban az ország szinte valamennyi pontján megemlékeznek azokra, akik letették 160 éve első alapköveinket. Továbbá e napon tiszteletadással emlékezünk Akócsi Ágnesre. A fiatalon elhunyt hölgy munkássága során a Bölcsődék Országos Módszertani Intézetének létrehozásával és a bölcsődében folyó munka javításával foglalkozott. Emlékezünk azokra is, akik az elmúlt évtizedekben szeretettel, elkötelezettséggel és kitartással fejlesztették a bölcsődei ellátás színvonalát, és igényes munkájukkal világhírűvé tették, a bölcsődéket. Valamint megköszönjük a fáradságos munkájukat azoknak is, akik heves küzdelmekkel védték meg a bölcsődebezárásoktól az intézményeinket.
 
   Mára a bölcsőde, a múltjával, tapasztalatával, szakemberei által kidolgozott nevelési-gondozási módszereivel kivívta magának a társadalom megbecsülését. Elődeink világszerte elismerésre tettek szert, s mi azokat az elveket képviseljük, s fejlesztjük tovább, amelyeket ők kidolgoztak. Az ünnepi pillanatoknak méltó eseménye a Magyar Bölcsődék Egyesülete szervezésében megvalósuló azon kitüntetettek köszöntése, akik életük nagy részét a bölcsőde és a kisgyermekek körül, a kisgyermekekért töltik, töltötték, mely alkalomból miniszteri kitüntetéseket és Akócsi Ágnes életműdíjat adnak át. A köszöntések mellett a BÖLCSŐDÉK NAPJÁN megkerülhetetlen, hogy ne tegyek említést arról, hogy tapasztalataim szerint ma a bölcsődei dolgozók közérzete nem jó. Következménye ez az utóbbi időszakban hozott rendelkezéseknek. Magas igénybevétel mellett, egyre szűkülő egy gyermekre jutó időkeretekben és egyre szűkülő anyagi elismerés mellett dolgoznak, sokan megélhetési gondokkal küzdenek. Mindannyian egy nehéz és egyben csodálatos pályát választottak: a mindennapokban türelmes nevelők, szülőknek tanácsadók, ha kell figyelmes meghallgatók, tapintatos terelgetők. Felelősségérzetük erőt ad a családoknak és gyermekeknek egyaránt a naponkénti újraépítkezéshez.
 
   De nem könnyű feladat számukra anyagi problémákkal a vállaikon, naponta, óránként sok kis szempárral szembenézni, vidámnak, boldognak látszani, nevelni-gondozni. Éppen ezért az erkölcsi elismerés után az anyagi elismerésnek is meg kell érkeznie, hogy a dolgozók arcán a mosoly, valódi és önfeledt legyen. Ezért őszintén bízom abban, hogy a bölcsődékben dolgozók munkájának anyagi elismerése a Kormányzat részéről mihamarabb megérkezik.
 
   A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete nevében szívből gratulálok azoknak a bölcsődei dolgozónak, akik kimagasló szakmai munkájuk elismeréseként, ezen a jeles napon a helyi, vagy a központi rendezésű ünnepségen kitüntetésben részesülnek. Valamennyi bölcsődei dolgozónak megköszönöm fáradságos munkáját, és kívánok a jövőre tekintve hitet kitartást, jó egészséget és családi életükben sok boldogságot.

Budapest, 2012. április 20.
 
Szűcs Viktória
BDDSZ elnök

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szűcs Viktória: Köszöntő a Bölcsődék Napja alkalmából.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector