Startlaphoz Csatlakozz!

A Magyar Szolidaritás Mozgalom felhívása a magyar értelmiséghez

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 02. hétfő, 16:57
 A múlt héten úgy tűnt, megnyugtatóan rendeződik Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktorijának ügye: a disszertációt vizsgáló bizottság jelentésére, majd a Semmelweis Egyetem Doktori Tanácsának javaslatára az egyetem szenátusa visszavonta Schmitt Pál kisdoktori címét. A megalapozott döntést egyöntetűen támogatta a közvélemény jó része: különböző politikai nézeteket képviselő nemzetközi hírű tudósok, az egyetemi ifjúság szervezetei, illetve a Professzorok Batthyányi Köre, a baloldali sajtó és a jobboldali média véleményformáló orgánumai egyaránt. A határozat egyenes következménye - így látták - nem lehet más, mint az, hogy önmagának és hivatalának maradék méltóságát mentve az elnök mihamarabb megválik hivatalától. Egy pillanatig úgy tetszett, a szakmához való hűség, a tudomány etikai szabályainak tiszteletben tartása a civil kurázsi győzelmét hozza. Morális szempontból ez így is történt. Mi több, a SOTE szenátusának döntését a magyar értelmiség konzervatív értékeket valló körei is elfogadták, és Schmitt Pál távozásának szükségessége mellett álltak ki. A szégyenletes ügy eddig ismeretlen egységet teremtett: egyfajta közös felsorakozást a társadalmi akaratot figyelmen kívül hagyó, erkölcstelen hatalmi arroganciával szemben.
  
  Úgy látszott, a kormány néhány túlbuzgó ideológiai fegyverhordozóját kivéve - köztük sajnos ott volt Budapest főpolgármestere, aki egyenesen odáig jutott, hogy nem is az a hibás, aki ellopta más szellemi tulajdonát; az igazi bűnös az, aki fényt derített a a tolvajlásra! - ezúttal konszenzus alakult ki a tett és annak megítélése kérdésében.
 
   Ám mindez kevésnek bizonyult, hiszen a miniszterelnök személyes támogatását maga mögött tudva Schmitt Pál más utat választott. Újabb hazugságokba és csúsztatásokba bocsátkozván próbálja megtéveszteni a tudomány világában kevésbé járatosakat, és egy politikai összeesküvés áldozatának szerepében tetszelegve értésünkre adta, nem áll fel az elnöki székből. Az erkölcsi tartás - és vele a valóságérzék - teljes hiányáról tett tanúbizonyságot, amikor önvizsgálat helyett a SOTE szenátusát vádolta azzal, hogy a döntéshozatal során a szabályokat áthágva járt el ügyében. Úgy tűnik, még érteni sem nagyon érti, mi itt az igazi kérdés. Fel sem fogja hogy itt már rég nem a kisdoktori cím jogossága, hanem a köztársasági elnök hivatalát betöltő ember kötelező feddhetetlensége a tét.
 
    A Schmitt Pállal készített interjút követően újabb részletekre derült fény, melyek általános elképedést váltottak ki a józan gondolkodású emberekből. A kormányoldal - minden belső kritikát elnyomva - teljes erejét latba veti a köztársasági elnök maradása mellett, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pedig valóságos büntetőhadjáratot hirdetett a SOTE ellen, melynek eredményeképpen a szenátusi döntés mellett kiálló Dr. Tulassay Tivadar rektor az intézmény érdekeit szem előtt tartva azonnali hatállyal lemondott posztjáról. A legfrissebb sajtóértesülések szerint Schmitt Pál elnökségének megmentése érdekében a kormány még attól sem riadna vissza, hogy pénzt és apparátust nem sajnálva meghirdesse az összes kisdoktori disszertáció felülvizsgálatát.
 
    Kedves barátaink, magyar értelmiségiek! Nehéz elkerülni a patetikus fogalmazást: Schmitt Pál elnöksége gennyedző sebbé vált nemzetünk testén. Orbán Viktor miniszterelnök cinikus módon a a köztársasági elnök személyének szándékosan félreértelmezett sérthetetlenségére hivatkozván hárítja el a politikai felelősséget. A SOTE által tegnap nyilvánosságra hozott, március 6-ra keltezett levél, melyben a tényfeltáró bizottság a meghallgatás lehetőségét kínálja fel a köztársasági elnök számára, önmagában is bizonyítja, hogy Schmitt Pál támadása az intézmény ellen hazugságon alapuló, nemtelen cselekedet. A NEMFI egyértelművé tette, alárendelt intézményeitől teljes behódolást vár el. Félő, hogy amennyiben a kisdoktori disszertációk tömeges felülvizsgálatára is sor kerül, az végképp aláássa a magyar tudomány hitelességét határainkon innen és túl, hiszen válogatás nélkül a csalás gyanújának árnyékát veti mindenkire, aki magyar egyetemen doktori címet szerzett.
 
   Ismerjük fel: a történet már nem Schmitt Pál személyéről, nem egy lojális pártkatona védelméről szól: egyik legfontosabb nemzeti vagyonunkat, a magyar tudományt és kultúrát fenyegeti veszély a gátlástalan Orbán-kormányzat felől. Hazánk jó hírének, kedvező megítélésének kialakításában és fenntartásában alapvető szerepet játszanak a nemzetközi viszonylatban megbecsült, keresett, külföldi egyetemeken is oktató magyar tudósok, kutatók és orvosok. A kulturális seregszemléken a mostoha itthoni körülmények ellenére kiváló eredményeket mutatnak fel művészvilágunk képviselői. Márai, Kosztolányi, vagy éppen Esterházy és Nádas Péter irodalmi életműve fogalom bárhol a világon, zenekaraink szívesen látott vendégek Európa színpadán, Kurtág György neve fogalom a kortárs zenében. Ezt, az országimázs szempontjából is különös fontossággal bíró területet próbálja most (és nem első ízben) a kormányzat ellehetetleníteni és szétverni, végletesen a mindenkori politikai érdekek igájába hajtani. Készüljünk fel rá: a következő napokban-hetekben sokat halljuk majd a főpolgármesteri érvelést, amelynek egyetlen célja, hogy megbontsa az alakuló szellemi egységet!
 
    Kedves barátaink, magyar értelmiségiek! Ne hagyjuk! Azt mondják, a köztársági elnök személyében testesíti meg a nemzet egységét. Tegyünk érte, hogy ez az intézmény valóban az egység kifejezésének megbecsült fóruma maradhasson! Pártállástól függetlenül, mindenfajta világnézeti különbségeken felülemelkedvén fogjunk össze mi, magyar értelmiségiek és álljunk ki a tisztesség, a becsület kikezdhetetlensége mellett! Legyünk szolidárisak egymással! Éljünk jogainkkal! Kényszerítsük ki Schmitt Pál távozását egyesült erővel a magyar tudomány és kultúra védelmében! Legyünk közösen a demokrácia védelmezői, óvjuk meg együtt iskoláinkat, egyetemeinket, múzeumainkat, könyvtárainkat és koncerttermeinket!
Mutassunk követendő példát, bizonyítsuk be, hogy a higgadt, értelmes párbeszéd és a kölcsönös kompromisszumkészség a magyar társadalom egészének javát szolgálja!
 
Schmitt Pálnak mennie kell!
 
Budapest, 2012. április 2.
Magyar Szolidaritás Mozgalom
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Magyar Szolidaritás Mozgalom felhívása a magyar értelmiséghez.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector