Startlaphoz Csatlakozz!

A Liga túlszabályozottnak tartja az új Ptk. tervezetét

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 30. péntek, 11:43
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemrégiben társadalmi egyeztetésre bocsátotta az új Ptk. tervezetét, amely várhatóan 2013-ban lépne hatályba. A LIGA Szakszervezetek értékelte a többszáz szakaszból álló tervezet szakszervezeteket és a munkaviszonyt közvetlenül érintő rendelkezéseit - különös tekintettel a jogi személy és az egyesület szabályozására -, és ezeket rendkívüli módon aggályosnak találta.

    Az új Ptk. túlszabályozná ugyanis az egyesületeket, illetve egyes rendelkezések elfogadása az egyesülési jog korlátozását, a szervezeti autonómiába való súlyos beavatkozást jelentené. Így például a törvénytervezet jelenlegi szövege szerint nem a szervezet döntene arról, hogy mekkora elnökséget választ, vagy hogy hol tartják a közgyűlést. A jövőben ugyanis a törvény meghatározná, hogy hány tagú legyen az elnökség, a közgyűlést csak a szervezet székhelyére lehetne összehívni, de például előírná azt is, hogy a tagfelvételről csak a közgyűlés - legfeljebb az ügyvezetés - dönthet, de például egy munkahelyi csoport nem. Ez számtalan, országos szinten szerveződő szakszervezet számára gyakorlatilag megvalósíthatatlan volna. Sokkal komolyabbak volnának a pénzügyi feltételek is, így például a tervezet szerint a jövőben a kielégítetlen hitelezői követelésekért a tagságnak és a tisztségviselőknek kellene helytállniuk.
 
    A LIGA Szakszervezetek szerint az ilyen és ehhez hasonló korlátozó rendelkezések sérthetik a ILO 87. sz. egyezményét is, ezért a kormányzatnak megküldött részletes szakmai anyagában arra kérte az illetékeseket, hogy ezeket a pontokat gondolják át, és változtassanak rajtuk a tervezet Országgyűlés elé terjesztése előtt.
 
 
LIGA Szakszervezetek
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Liga túlszabályozottnak tartja az új Ptk. tervezetét.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector