Startlaphoz Csatlakozz!

Megszűnt a munkáltató, ki fizeti vissza a tévesen levont járulékokat? Az ombudsman jogszabály-módosítást javasol

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 19. hétfő, 17:34
Nem írja elő jogszabály, hogyan igényelheti vissza a biztosított azt a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot, amit a jogutód nélkül megszűnt munkáltató korábban tévesen vont le. Az ombudsman szerint a ma érvényes szabályozatlanság ellentétes a jogállamiság elvével, valamint a jogbiztonság követelményével és sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot is.

    A szlovák állampolgárságú panaszos beadványában előadta, hogy 2004 és 2007 között Magyarországon dolgozott. Munkáltatói minden esetben levonták munkabéréből a nyugdíjjárulékot és az egészségbiztosítási járulékot, azonban amikor hazánkban dolgozott, Szlovákiában már nyugdíjas volt, ezért a szabályozás értelmében akkor Magyarországon nem kellett volna járulékokat fizetnie. Sérelmezte, hogy a korábban megfizetett járulékok után semmilyen ellátásban nem részesül, és a tévesen levont összeget sem kapja vissza.

    A hazai jogszabályi rendelkezés értelmében amennyiben a munkáltató a biztosítottól a törvényben előírtnál több járulékot vont le, a többletet legkésőbb a biztosított kérését követő 15 napon belül vissza kell fizetni. Fontos körülmény, hogy jogszabály értelmében a visszaigénylés csak a munkáltatón keresztül, vele elszámolva, vagy ha az valamilyen okból nem lehetséges, a munkáltató adóhatósági bejelentése alapján történhet. Az utóbbi esetben az adóhatóság számol el a munkáltatóval, majd az a munkavállalóval. Nincs azonban mód erre, ha a korábbi munkáltató jogutód nélkül megszűnik. A panaszügyben szereplő munkáltatók megszűntek, következésképp nem volt, aki a jogszabálynak megfelelően bejelentette volna az igényt az adóhatóságnak.

    Az alapvető jogok biztosának álláspontja szerint mindenképpen indokolt a problémát jogszabályban rendezni és ezt sürgeti az is, hogy egyre több az ilyen jogutód nélkül megszűnő jogi személy, vállalkozás. Szabó Máté ombudsman ezért felkérte a nemzetgazdasági minisztert, kezdeményezze a jogszabály kiegészítését, úgy hogy az megnyugtatóan rendezze a jogutód nélkül megszűnt munkáltató által tévesen levont járulékok visszatérítésének eljárását. (OS)

    Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megszűnt a munkáltató, ki fizeti vissza a tévesen levont járulékokat? Az ombudsman jogszabály-módosítást javasol.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector