Startlaphoz Csatlakozz!

Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének felhívása a vidéki múzeumok megmentésére

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 14. szerda, 17:44
A közgyűjtemények (múzeumok, könyvtárak, levéltárak) őrzik hazánk múltjának felbecsülhetetlen értékű tárgyi emlékeit, és biztosítják a hozzáférést a minőségi emberi élethez szükséges szellemi javakhoz. A nemzeti összetartozást kifejező, közös történelmünket megjelenítő kincseink legjavát nagy nemzeti gyűjtemények mellett a közgyűjtemények zömét adó vidéki intézmények őrzik. Ezeknek a múzeumoknak a többsége a megyei múzeumi hálózat intézménye. Ezek a múzeumok biztosítják a „vidéki Magyarország”, azaz a magyar lakosság 4/5-ének a műkincsekhez való hozzáférését. Kutatás, ásatás, gyűjtemény-gondozás, kiállítás, kiadvány, rendezvény révén ennek a hálózatnak pótolhatatlan szerepe van a helyi kultúra és a helyi közösség identitásának fenntartásában.

    A kormányzat az elmúlt évben a megyei önkormányzatoktól átvett és államosított közgyűjteményeket - a hírek szerint - átadni készül a települési önkormányzatoknak, amennyiben pedig azt a helyi önkormányzat nem veszi át, akkor valószínűleg megszüntetik azt az intézményt. A tervezett intézkedés látszólag erősíti a helyi közösségeket, valójában a kulturális értékeiktől fogja megfosztani őket. A közismerten rossz gazdasági helyzetű önkormányzatok jelentős hányada nem képes fenntartani, vagy megfelelő szinten eltartani ezeket a tekintélyes gyűjteményeket.
 
    A tervezett kormányzati intézkedés:
- a műkincs állomány és a földben lévő régészeti örökség helyzetének bizonytalanná válásához,
- a további gyűjtések és a szakmai munka ellehetetlenüléséhez,
- az értékközvetítés gyengüléséhez,
- pótolhatatlan szakemberek utcára kerüléséhez,
- a vidéki emberek életminőségének újabb romlásához,
- összességében a magyar művelődés történetében páratlan méretű vesztességekhez vezethet.
 
    Kérjük a kormányt, hogy ne kövesse el azt a hibát, ami beláthatatlan katasztrófákat okozhat, ne indítsa el a kulturális cunamit.
Követeljük, hogy a kulturális ágazati érdekegyeztetés keretében – az eddigi tökéletes mellőzéssel ellentétben - hallgassa meg a szakmai érveket és erre építve dolgozza ki a nehéz helyzetben lévő megyei múzeumi intézményrendszer jövőjét megalapozó intézkedési tervet.

    Kérünk mindenkit, aki szívén viseli a nemzeti múlt értékeinek megmaradását, az értékeinkhez való széles körű hozzáférést, hogy aláírásával csatlakozzon felhívásunkhoz!
 
Budapest, 2012. március 14.
 
 A KKDSZ Elnöksége és Múzeumi Tagozata
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének felhívása a vidéki múzeumok megmentésére.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector