Startlaphoz Csatlakozz!

Tízezrek nem tudják még, kapnak-e bérkompenzációt: a VDSZ összehangolt akciót hirdet

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. február 14. kedd, 12:55
Tízezrek nem tudják még, kapnak-e bérkompenzációt, vagy végleg bele kell törődniük, hogy akár több tízezer forinttal is csökken a fizetésük.

    És még hátra van a feketeleves: a munka törvénykönyve hatálybalépése újabb drámai csapást mér a munkavállalókra. A vegyipari szakszervezet (VDSZ) ezért országos átfogó, minden ágazatot felölelő bérkompenzációs felmérést kezdeményez a többi érdekvédelemmel közösen, hogy tisztán lássanak: mely területeken, s megközelítőleg mennyi munkahelyen nem várható semmiféle bérkiegészítés. A VDSZ a számok tükrében egységes fellépést és különösen határozott bértárgyalási módszer kidolgozását szorgalmazza.

    Az eddigi visszajelzések alapján a vegyipari ágazathoz tartozó cégek felénél nem volt még bérkompenzáció, csak a vegyészek között mintegy 14 ezren nem tudják, kapnak-e kiegészítést - jelentette be Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke. A 200 céget, összesen 60 ezer dolgozót képviselő szakszervezet az ágazaton belül felmérte, milyen a munkaadók hozzáállása az adójóváírás megszüntetése miatti bérkiesés pótlására. Kiderült, az érintettek fele sem kapott kompenzációt, ami azt jelenti, hogy lényegesen kevesebb lett a fizetése, mint tavaly volt.

    Az áttekintés időpontjában a VDSZ-hez tartozó cégek közül 30  már megadta a szükséges pótlást, s ezzel összesen 5 700 dolgozó bérét rendezte, 49 vállalatnál még folynak a tárgyalások a munkaadók és szakszervezetek között. Az ágazaton belül azonban még csaknem 13 ezer ember nem tudja, megkaphatja-e korábbi bérét, vagy havonta akár több tízezer forintról kell végleg lemondania. Az elnök tapasztalatai szerint egyébként a bérkompenzációt az állami cégeknél sem mindenhol hajtották még végre.

    A helyzet áttekintésekor kiderült, igazak voltak a VDSZ korábbi félelmei: soha ennyire nem volt nehéz megállapodni a munkaadókkal a bérek ügyében, mint most, pedig ezek a tárgyalások zömében nem a szokásos éves béremelésről, hanem a korábbi szint megtartásáról szólnak - hívja fel a figyelmet az elnök. Székely szerint a dolgozók és a helyi szakszervezetek vezetői is most szembesülnek azzal, amitől a VDSZ tartott: drámaian nehéz év előtt állnak, holott a munkaadók többsége kifejezetten együttműködő, s a helyzet rendezésére törekszik. A munkáltatók többsége ugyanis kész lenne megadni a szükséges kompenzációt, ám ez sokuknál egyszerűen vállalhatatlan bérnövekményt okoz, miközben nincs reálbéremelés, s a dolgozók jó esetben legfeljebb azt fogják érezni, hogy nem változott a fizetésük.

    A VDSZ ezért ágazatoktól független, országos átfogó felmérést kezdeményez a szakszervezetekkel közösen, hogy a számok és a tapasztalatok tükrében, a munkáltatók képviselőivel összehangoltan találjanak megoldást a feszült helyzetre. Székely szerint a közös álláspont kialakítása az egyetlen módja annak, hogy az érdekvédelem tompítsa a második bércsökkenési csapást, amelyet az új munka törvénykönyve hatályba lépése után minden eddiginél erősebben fognak érezni a dolgozók. Az elnök attól tart, hogy a „második csapás" komoly feszültséget eredményez és súlyos konfliktusokhoz vezethet.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tízezrek nem tudják még, kapnak-e bérkompenzációt: a VDSZ összehangolt akciót hirdet.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector