Startlaphoz Csatlakozz!

Akár karácsony előtt bedőlhet a MAL

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. november 20. kedd, 14:34
Akár még karácsony előtt utcára kerülhetnek a MAL Zrt. dolgozói, a cég ugyanis abban a pillanatban csődbe megy, amint kifizeti az iszapömlés következményeként kiszabott, hazai viszonylatban példátlanul magas bírságot, 135 milliárd forintot. Márpedig a kormány ezt makacsul, akár a jogerős bírósági döntés előtt be fogja hajtani, miközben saját határozata ellenére sem állította fel az üzem megmentésének lehetőségeit vizsgáló bizottságot.  A szakszervezet szerint a kormány becsapott tízezer bizakodó embert.

   Becsapottnak érzik magukat az emberek Ajkán, azok legalábbis - mintegy tízezren -, akik a MAL Zrt.-nél dolgoznak, vagy a céghez köthető egyéb tevékenységből élnek - állítja közleményben a munkahelyek megmentéséért küzdő Ajkai Alumíniumipari Szakszervezete (AASZ) és a vegyipari érdekvédelem (VDSZ). A kormány néhány hónappal ezelőtt úgy határozott, hogy létrehoz egy bizottságot, amelynek a MAL Zrt. fennmaradásának részleteit kellett volna kidolgoznia, de a grémium a mai napig nem kezdte meg a munkát. Ezzel szemben viszont a hatóság nem fog eltekinteni attól a példátlanul magas, 135 milliárd forintos környezetvédelmi bírságtól, amelyet jogerős bírósági végzés nélkül róttak ki a cégre, és bármelyik "pillanatban" be fognak hajtani, mit sem törődve azzal, hogy ez a MAL azonnali bezárásához vezet, s utcára kerül minden dolgozó. A cégnél működő szakszervezet állítja: nyakukon a hurok, amint fizetni kell akár még karácsony előtt leáll a termelés, bezár a MAL, utcára kerülnek az emberek.

   A szakszervezetek nem a bírság jogosságát vonják kétségbe, hanem annak a mértékét tartják méltatlanul és szándékosan túlzónak - szögezi le a közlemény.  Az ipar velejárója, hogy időről-időre komoly büntetésekkel kell ösztönözni a cégeket arra, hogy egyre biztonságosabb és környezetkímélőbb módszerekkel termeljenek, erre világszerte számos példa van. Ilyen volt egyebek mellett a BP brit olajcég világszerte ismert katasztrófája a Mexikói-öbölben, amelynek következtében a közelmúltban több mint 4,5 milliárd dolláros pénzbírsággal sújtották a céget. Két és fél ezelőtt a BP több magyarországnyi területet szennyezett be, a tragikus eset halálos áldozattal is járt. Az ezért járó, rekordösszegű bírság azonban nem a cég tönkretételét, hanem a munkahelyek megőrzése mellett egy új habitus kialakítását célozta. 2010-ben, amikor a katasztrófa történt, a BP árbevétele 297 milliárd volt, 2011-ben ugyanez 375 milliárdot is meghaladta - ehhez képest kapott 4,5 milliárdos bírságot, fizetett továbbá 7,3 milliárd dollár kártérítést a halászoknak, és 7,8 milliárd dollár takarítási költséget.

   A bírságnak a MAL Zrt. esetében is jobbító szándékúnak kellene lennie, ám úgy tűnik a hatalom az ösztönzés helyett a cég és a munkahelyek teljes megsemmisítését tűzte ki célul - írják az érdekvédők. A közlemény emlékeztet arra, hogy néhány hónappal ezelőtt petíciót adtak át a kormány képviselőjének és a parlamenti pártok küldötteinek, s akkor úgy tűnt, ebben az ügyben a döntéshozók kivételesen a szakszervezet partnerei lesznek, mert az a cél, hogy megőrizzék a munkahelyeket. Mostanra viszont egyértelmű kiderült, hogy ezt az ígéretet a dolgozókon és az őket képviselőkön kívül senki nem vette komolyan, legalábbis a kormányzatnál nem.

   A magyarországi vörösiszap-ömlés mintegy 1000 hektárnyi területet érintett, tragikus módon több halálos áldozata is volt. A Mal Zrt. felelősségét jogerős bírósági ítélet mindezidáig nem állapította meg a tragédiáért, a cégnek mégis ki kell fizetnie a 135 milliárd forintnyi bírságot úgy, hogy az éves árbevétele 30milliárd forint volt, s közben a termelő munka kárára a kormány egyre képtelenebb beruházási előírásait kellett teljesítenie a cégnek.

   A szakszervezet attól tart, közel a kudarc, a termelés bármelyik pillanatban leállhat. Ha ez megtörténik, tízezer család kerül veszélybe, tízezer munkahely vész el a semmiért - éppen a sokat hirdetett munkahelyvédelmi akcióprogram idején. Ha így lesz, az szégyen Magyarországra, szégyen az ország kormányára és parlamentjére.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Akár karácsony előtt bedőlhet a MAL.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector