Startlaphoz Csatlakozz!

Herczog Edit a szénfillér kifizetését sürgeti

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2013. február 01. péntek, 21:39
A szénipari szerkezetátalakítási támogatás, „szénfillér" kifizetését sürgeti pénteki közleményében Herczog Edit szocialista európai parlamenti (EP-)képviselő, aki az Európai Unió versenyjogi biztosához is kérdéssel fordult ezügyben.

    „A bizottság január végi határozata elgördíti az akadályt a magyar bányászoknak járó támogatások kifizetése elől" – ismerteti Herczog közleménye Joaquín Almunia válaszát. Herczog Edit még decemberben kezdeményezett találkozót a biztossal, illetve fordult kérdéssel az Európai Bizottsághoz, mert szerinte évek óta késik a bányászoknak a szénfillér után járó támogatások kifizetése.

    „Miközben a fogyasztók továbbra is fizetik a szénfillért, több milliárd forintnyi támogatás kifizetése késlekedik évek óta" – állította még tavaly év végén az MSZP EP-képviselője.

    Herczog Edit azt is felidézi, hogy a vonatkozó uniós jogszabály 2018-ig teszi lehetővé a szénfillér beszedését, és az abból befolyó összeget kizárólag a bányák veszteségének csökkentésére, illetve a fokozatos leépítéssel és bezárással kapcsolatos költségek rendezésére lehet felhasználni.

    Joaquín Almunia válaszából kitűnik, hogy a magyar kormány csak 2012 novemberében jelentette be a bizottságnál, hogy a Vértesi Erőmű márkushegyi bányájának bezárása miatt üzembezárási támogatást és a rendkívüli környezeti és társadalmi költségek fedezésére nyújtott támogatást is folyósítani kíván - tudatja a képviselő, arra is rávilágítva, hogy a bizottság ezt követően megvizsgálta, hogy jogszerűek-e a támogatások, hiszen az uniós jog értelmében azt Magyarország csak a bezárandó üzemekre, és csak a bezárással kapcsolatos költségekre fordíthatja.

    Herczog Edit szerint a kormány súlyos hibát követett el, mert a többi uniós tagállammal ellentétben szerinte a magyar kabinet két évet várt a támogatási kérelem benyújtásával. A képviselő úgy véli: vészesen lerövidült az az idő, amíg a fogyasztóktól egyébként már beszedett pénzt ki lehet fizetni. Herczog közleményében kifejezi, hogy szeretné tudni, hogy mi volt a késlekedés szakmai indoka, „hiszen a bányászok mára több tízmilliárd forintra duzzadt jussa nem a költségvetésen tátongó Matolcsy-lyukak betömésére szolgál, hanem a dolgozókat illeti".

    „A szakszervezeteknek és a szocialista pártnak árgus szemekkel kell őrködni afelett, hogy a rendelkezésre álló rövid idő alatt a bányászok a teljes, nekik jogszerűen járó összeget megkapják" – fogalmaz kommünikéjében Herczog Edit, és arra is felhívja a figyelmet, hogy a kapcsolódó támogatások lejárta után a fogyasztóktól sem szedhető majd be a szénfillér.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Herczog Edit a szénfillér kifizetését sürgeti.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector