Startlaphoz Csatlakozz!

A Vasasok szolidárisak a közmunkásokkal!

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2013. február 08. péntek, 15:31
A Vasas Szakszervezeti Szövetség - annak ellenére, hogy a kormány büszkén nyilatkozik arról, hogy milyen sikeres Magyarországon a közmunka – ezzel nem tud azonosulni. Szerinte a kormány nem érzi eléggé a problémák súlyát.

    Pedig figyelemfelhívó cikkek százai, az alapvető jogok biztosa és több neves szociológus is súlyos megállapításokat tesz a közmunkások kiszolgáltatottságáról és azokról a problémákról, amely ennek kapcsán felmerül.

    Azok, akik közmunkára kényszerülnek - a stabil munkahelyet már régen nem ismerő emberek - ki vannak szolgáltatva az önkormányzatok és más hatóságok gyakran elutasító magatartásának vagy szűkös lehetőségeinek és így a segély feltételül szabott munkavégzés is alig teljesíthető.

    Ha mégis sikerülne munkát kapni - akár rövid időre is - tovább nehezíti megélhetési problémájukat a kötelező heti bérkifizetés rendszere.

    Erősen diszkriminatív a minimálbérnél kisebb kötelező közfoglalkoztatási bérminimum, ami ugyan a 2012. évi nettó 47 000 forintról 49 000-re emelkedett. Tavaly voltak, akik bizonygatták, hogy „meg lehet élni 47 000 forintból”, idén még nem hallatták hangjukat, pedig véleményük valószínű nem változott.

    Súlyos probléma a közmunkások számára az átlagosnál alacsonyabb összegben meghatározott betegszabadság és táppénz mértéke is, de hát ki találkozott már beteg közmunkással! Nekik az életet jelenti az, ha van munka, akkor dolgozni kell, akár betegen is! Bár ma már ez nem csak rájuk jellemző - lassan ezt teszi Magyarország összes munkavállalója, mert félti a munkahelyét és a táppénzből nem tud megélni.

    Évek óta kongatják a vészharangot, hogy tenni kell az egyre súlyosodó szociális problémák megoldása érdekében, mert tömegek esnek ki a szociális ellátórendszerből – nő a szegénység és ezáltal súlyosan nő a gyermekszegénység is!

    Attól hangos az ország, hogy a kormány legnagyobb foglalkoztatási és szociális programja a közmunkaprogram. A kormány ezzel kívánja növelni a foglalkoztatást 2013-ban is, a szociális segélyért sorban állók számát pedig csökkenteni.  Mindez támogatható, jó cél volna akkor, ha meg lehetne élni – el lehetne tartani családokat - a közmunkavégzés által szerzett jövedelemből és a közmunka csak „átmeneti” foglakoztatási megoldást jelentene.

    Ma azt tapasztaljuk, hogy aki a tartós munkanélküliségbe vagy a közmunkás foglalkoztatásba kerül annak - kényszerűen, de életformájává válik – innen a visszatérés a munkaerőpiacra szinte lehetetlen, mert munkahelyek alig teremtődnek, sőt a mai gazdaságpolitika hatására továbbiak megszűnésével is számolni kell.

    A tények azt mutatják, hogy a közfoglalkoztatásban résztvevők 34 %-a, amikor lejárt a közmunka lehetősége nem kap foglalkoztatást helyettesítő támogatást. Ennek oka az, ha a családban valakinek van munkaviszonya (akár csak minimálbérért is), akkor az egy főre eső jövedelmük magasabb, mint a támogatáshoz jogszabályok által megállapított keretösszeg.  Ebben az esetben a közmunkás semmilyen ellátásra nem jogosult miután véget ért számára a közmunka. Ezek után jönnek, az éhségmenetek, a növekvő elkeseredettségek, melyek sok esetben családi tragédiák sorát okozzák.

    Mindezekre cinikus politikai válasz van, holott most a humánumnak és az emberségnek kellene előtérbe kerülni.

    A ma még munkaviszonyban levőket is félelembe tartja az a magatartás – amely már megtörtént Magyarországon – hogy dolgozókat elbocsájtják és kisebb munkabérért közmunkásokkal pótolják!

    Követeljük, hogy a cinikus reagálás, a problémák elkenése helyett történjenek érdemi intézkedések a közmunkások kiszolgáltatottságának csökkentése, a foglalkoztatásukkal való visszaélések megszüntetése érdekében!

    A VASAS nem tűrheti el a munkavállalók kiszolgáltatottságát, jogfosztottságát, ki kell állunk együtt a „köz” munkavállalóinak érdekekeiért is!

    A VASAS szolidáris a közmunkásokkal, az ÉHSÉG menetben résztvevőkkel!

Budapest, 2013. február 8.

Vasas Szakszervezeti Szövetség

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Vasasok szolidárisak a közmunkásokkal!.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector