Startlaphoz Csatlakozz!

Az MKKSZ akciósorozatot indított

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2013. október 15. kedd, 19:41
Az MKKSZ az illetményalap 20 százalékos növelését követeli.

    A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) és a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum (KÉF) plenáris ülésein – az érintett közszolgálati szakszervezettel egyeztetve – több alkalommal kezdeményezte a képviseleti körébe tartozó kormánytisztviselők és köztisztviselők keresetét alapvetően meghatározó illetményalap (különböző mértékű) növelését.

    Az illetményalapot utoljára 2008-ban emelték, amelynek jelenlegi összege 38.650 Ft. Az elmúlt több mint 5 évben, a mintegy 110 000 fő közigazgatási dolgozó jövedelmi helyzetét nemcsak a 6. éve változatlan illetményalap rontotta, hanem a különböző bér elemek (illetménykiegészítés, illetménypótlék) és a béren kívüli juttatások mértékének drasztikus csökkentése, vagy megvonása, illetve az ún. közszolgálati komparatív előnyök eltörlése. Ennek következtében ma a közigazgatási munkavállalók közel kétharmadának fizetése a minimálbérnek, (bérminimumnak) megfelelő összeg.

Az MKKSZ az illetményalap 20 százalékos növelését követeli

    A nettó keresetek 20 százalékot meghaladó értékvesztése abban az időszakban következett be, amikor a közszolgálat e területét a folyamatos átszervezések (kormányhivatalok, járási rendszer kialakítása, önkormányzati átszervezés), az ehhez kapcsolódó létszámcsökkentések és a vonatkozó jogállási törvény rendkívül kedvezőtlen átalakítása jellemezte.

    Magyarországon a munka világában csak a közigazgatásban dolgozókra érvényes felmondási jogcím a „méltatlanság”, a „bizalomvesztés” a „vezetői értékrendhez való alkalmazkodás hiánya”. Itt tilos a túlmunka díjazása, miközben a napi munkaidő „hivatalosan is” 10 óra, és még sorolhatnánk a kirívóan hátrányos megkülönböztetéseket.

A helyzet tarthatatlan!

    Ugyanakkor a munka jellegéből adódóan ez a munkavállalói kör nem számíthat széles körű társadalmi támogatottságra, igen korlátozottak az érdekérvényesítés eszközei, és a munkahelyek hangulatát az elbocsátásoktól, a munkahelyvesztéstől való aggodalom miatt a rettegő félelem uralja.

    Az MKKSZ megoldást keres. Úgy tűnik, a hivatalos fórumokon a közeljövőben nem lehet eredményt elérni.

    Ezért szakszervezetünk akciósorozatot indított, amelynek kiemelt célja a közvélemény – azon belül a munkavállalók közösségének – tárgyilagos tájékoztatása, figyelemfelhívás egy elszegényedő réteg élethelyzetére, végső soron a fizetésemelés kiharcolása.

    Kérjük, és várjuk valamennyi munkavállalói érdekképviselet szolidáris támogatását. Különösen fontos számunkra a szakszervezeti egységet megvalósító három konföderáció tagszervezeteinek, és az e körbe tartozó szakszervezeti tagok MKKSZ-t támogató fellépése. Ez különleges értékű – és eddig példa nélküli - megnyilvánulás lenne.

    2013. október 19-én (szombaton) 9 és 11 óra között Budapesten, a Millenárison rendezendő „REGENERÁCIÓ” elnevezésű Kormányzati Karrier Expo helyszínén békés demonstrációt tartunk. (1024 Budapest, Kis Rókus u. 16–20. A tervezett helyszínt a mellékelt térkép tartalmazza.

    A rendezvényre maximum 200 főt várunk. A demonstráción 9 óra 45 és 10 óra 15 perc közötti időszakban rövid beszédek hangzanak el.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az MKKSZ akciósorozatot indított.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector