Startlaphoz Csatlakozz!

HDSZ a szakszervezeti tisztségviselők védelmében

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2013. november 20. szerda, 16:12
Tájékoztató a szakszervezeti tisztségviselők védelmében tett kezdeményezésről

    A Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) a Munka Törvénykönyvének módosítását kezdeményezte Dr. Kovács Zoltán (Fidesz) és Gőgös Zoltán (MSZP) pápai képviselőknél a helyi húsüzemben történt felmondás alapján a szakszervezeti tisztségviselők védelme érdekében.

    A HDSZ felhívta a parlamenti képviselő urak figyelmét az utóbbi időben ismerté vált esetekre, amelyekből megállapítható, hogy a tavaly életbe lépett 2012. évi I. törvény a Munka Törvénykönyvéről – a korábbi szabályozással ellentétben – nem biztosít védelmet a munkahelyi szakszervezeti tisztségviselőknek. A szakszervezet azok után szembesült ezzel a problémával, hogy a Pápai Hús 1913. Kft. ügyvezető igazgatója a közelmúltban azonnali hatállyal (Mt. 78. §. 1. bekezdése alapján) előzetes egyeztetés nélkül felmondott a cégnél működő alapszervezete vezetőjének. A kollégát, aki nem csak a szakszervezet helyi elnökeként tevékenykedett, de elnöke volt az üzemi tanácsnak és tagja a cég felügyelő bizottságának is, a munkaviszonyának megszüntetésével súlyos sérelem érte. A függetlenített érdekvédő elbocsátását a cégvezető bizalomvesztéssel (Mt. 52. §.) indokolta, ami egy szakszervezeti tisztségviselő esetében, akinek munkájához tartozik a konfliktusok felvállalása, értelmezhetetlen. Az eset visszatetszést keltett a városban és az egész szakmában.

    A HDSZ kérte a képviselő urakat, különös tekintettel arra is, hogy a pápai húsüzem önkormányzati tulajdonban működik, az Országházban kezdeményezzék a Munka Törvénykönyv módosítását, hogy választott szakszervezeti tisztségviselők az egzisztenciájuk veszélyeztetése nélkül láthassák el a szociális párbeszéd keretében vállalt fontos feladatukat.

1. A HDSZ javasolja az Mt. olyan értelmű módosítását, hogy bizalomvesztésre hivatkozva ne lehessen szakszervezeti tisztségviselőnek felmondani.

2. A HDSZ javasolja továbbá, hogy a Munka Törvénykönyve 273. §-a - a szakszervezeti tisztségviselők védelme, s egyúttal megvédhetősége érdekében - egészüljön ki egy új (2) bekezdéssel (a jelenlegi (2) bekezdés számozásának eggyel való növekedése mellett), az alábbiak szerint:

„(2) A választott szakszervezeti tisztséget betöltő munkavállalóval szemben alkalmazandó azonnali felmondás előtt előzetesen ki kell kérni a megfelelő szakszervezeti szerv véleményét.”

    A javasolt szöveg tartalmában szűkítetten megegyezik a régi Mt. 28. § (1) bekezdésében foglaltakkal, ezért újdonságot alkalmazása nem jelent, s a munkáltatók számára sem okoz többletterhet. Lehetőséget ad viszont az érintett tisztségviselő szakszervezetének, hogy a tervezett azonnali hatályú felmondásról időben értesüljön, arról a munkáltatóval és a tisztségviselővel egyeztessen, szükség esetén a tisztségviselő jogi védelméről, valamint az ő munkahelyről való eltávolítását követően az általa ellátott szakszervezeti feladatok további ellátásáról időben gondoskodhasson.

Budapest, 2013. november 20.

Kapuvári József
elnök

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - HDSZ a szakszervezeti tisztségviselők védelmében.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector