Startlaphoz Csatlakozz!

Kisokos az ingyenes készpénzfelvételről

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. január 03. péntek, 10:59
A személyes, bankfióki készpénzfelvételre is vonatkozik az ingyenesség.

    A pénzügyi tranzakciós illeték januári bevezetése és annak módosításai szinte valamennyi bankszámla használót megfosztott az ingyenes számlahasználattól. Ezen belül is a legnagyobb érvágásnak az ingyenes készpénzfelvétel eltörlése számított, mivel sokan havonta csak egyszer használják bankkártyájukat, amikor fizetésük teljes összegét veszik fel számlájukról. Ezzel egyidejűleg azonban a tranzakciós illeték levonásából fakadóan rögtön realizálják is veszteségüket.

    A november 29- én megjelenő és másnaptól már hatályossá is váló új rendeletet szerint akik igénylik pénzintézetüknél, azok 2014- től ingyenesen vehetnek fel készpénzt a pénzintézeti fiókban vagy az automatákból. Természetesen, mint minden kedvezménynek, úgy az ingyenesség igénybevételének is vannak feltételei.

    A rendelet egyértelműen meghatározza, hogy kik tartozhatnak személyi hatálya alá, azaz kik vehetik igénybe ezt a kedvezményt. Eszerint kizárólag a fogyasztóknak jár a jogosultság, a vállalkozások kiszorulnak ebből a körből. Azonban csupán a fogyasztói minőségbe tartozás sem elégséges, ugyanis a rendelet hivatkozik a pénzforgalmi törvényben szereplő szabályokra, miszerint egyrészt az ott meghatározott nyilatkozatban kell kérelmeznie az ingyenes készpénzfelvételt, másrészről kizárólag a 16. életévét betöltött és Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező fogyasztó szerezhet ilyen jogosultságot.

    A számlavezető pénzintézetnél megtalálható nyilatkozatban fel kell tüntetni a személyes adatokon kívül annak a fizetési számlának a pénzforgalmi jelzőszámát is, amelyre vonatkozóan a kedvezményt igénybe szeretné venni. Ennek hiányában a fogyasztónak lehetősége van a bankkártyája számának megadásával is kérelmét benyújtani, ebben az esetben az ehhez kapcsolódó fizetési számla lesz a kedvezmény alapja.

    Ehhez kapcsolódóan fontos azt is tudni, hogy az ingyenes készpénzfelvételre vonatkozó kedvezményt csak egy fizetési számlához lehet igénybe venni, akkor is, ha egy fogyasztó több banknál több számlával rendelkezik. Ekkor meg kell választani azt a számlát, amelyre vonatkozóan igénybe szeretné venni az ingyenességet. A pénzintézeti formanyomtatványban ezen okból azt is ki kell jelentenie a fogyasztónak, hogy más fizetési számla tekintetében nem tett ilyen nyilatkozatot, illetőleg ha korábban mégis rendelkezett erről, akkor azt visszavonta. Ez egy fontos pontja a nyilatkozatnak, ugyanis amennyiben a fogyasztó ebben a tekintetben valótlan kijelentést tesz, és ezt aláírásával hitelesíti, akkor a későbbiekben a pénzforgalmi szolgáltató jogosult visszamenőlegesen és egy összegben érvényesíteni költségét, amely a jogosulatlanul díjmentesített készpénzfelvételből adódott a fogyasztó részéről.

    A nyilatkozat megtételével a fogyasztó jogosulttá válik minden hónap első kettő alkalmával ingyenesen készpénzt felvenni akár a pénzintézet fiókjában személyesen, akár a bankautomatából közvetlenül. A díjmentes összeg azonban maximalizált, mely szerint csak százötvenezer forintig lehetséges élni a kedvezménnyel. Ha a pénzintézet a kifizetést a fogyasztó hitelkerete terhére teljesíti, akkor az adott hónapban legalább a munkavégzésre irányuló jogviszonyból származó jövedelem, a szociális ellátás és az ösztöndíj erejéig – de ezekben az esetekben is maximum százötvenezer forintig – köteles biztosítani a fogyasztó számára a díjtól és költségtől mentes készpénzkifizetést, illetve készpénzfelvételt.

    Az igénylést minél előbb érdemes benyújtani, ugyanis a számlavezető pénzintézet csak az adott hónap 20- áig megtett nyilatkozatok esetében jogosult a következő hónapra vonatkozóan megadni a költség- és díjmentességet.

Forrás: ado.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kisokos az ingyenes készpénzfelvételről.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector